Bewakingsagent: een job met véél toekomst

719

Naïef. Zo noemen de Israëli’s ons sinds de aanslagen van 13 november in Parijs. Ondanks verscheidene waarschuwingen waarbij doden en gewonden vielen, beveiligden we ons onvoldoende tegen terroristen. In Tel Aviv is het de normaalste zaak dat je bij het betreden van een winkelcentrum of een concertzaal door bewapend beveiligingspersoneel gecontroleerd wordt. Het lijkt er op dat we dit voorbeeld gaan volgen.

Metaaldetectors aan bioscopen en theaters, veiligheidsagenten aan hotels, de koffer van je wagen moeten openmaken voor je een parking binnenrijdt,… In Israël is het heel gewoon. Om aanslagen te vermijden, worden draconische maatregelen genomen.

Het ziet er naar uit dat Europa een voorbeeld neemt aan deze aanpak. De Europese ministers van Justitie en Buitenlandse Zaken willen de controles aan de buitengrenzen verscherpen. We kunnen maar beter wennen aan lange wachtrijen op de luchthavens en aan de grensovergangen want ook EU-burgers die terugkeren naar huis, zullen strenger gecontroleerd worden.

Concertzalen zoals Ancienne Belgique kondigden al aan dat er bijkomende maatregelen komen om te voorkomen dat wapens naar binnen gesmokkeld worden. Ongetwijfeld zal dit ook gebeuren aan voetbalstadions en op andere locaties waar veel mensen samenkomen.

Wie zeker wil zijn van een job, volgt dus als de bliksem een opleiding bewakingsagent. Vacatures verzekerd, de komende weken en maanden!