Binnenkijken in een nieuwbouwzorgwoning: “Voldoet aan alle woon- en zorgnoden”

Het gezin Van Speybroeck-Poddighe verbouwde eerder al driemaal voor ze – eerder noodgedwongen – aan een nieuwbouwavontuur begonnen. De hulpbehoevende dochter en ook de rolstoelafhankelijke moeder hebben dankzij de bouw van de zorgwoning een thuis waarin aan alle noden tegemoet gekomen is.

Tekst: Kelly Cuypers ** Foto’s: Eric Greif

 

In het verleden werd de vorige gezinswoning al driemaal verbouwd en was het niet meer mogelijk om deze nogmaals aan te passen aan de stijgende woon- en zorgnoden van moeder en dochter. “Op het gelijkvloers restte er geen ruimte meer. De trap naar de bovenverdieping was ook niet geschikt om een plateaulift te installeren zodat we met de rolstoel naar boven konden. En er was ook geen ruimte om een kokerlift te installeren”, blikt mama Annalisa terug. Dankzij een nieuwbouw waren de ouders in de mogelijkheid om zelf voor hun dochter te blijven zorgen. Uiteindelijk konden ze op de bouwgrond naast hun vorige woning bouwen.

Elk een eigen verdieping

Het gezin klopte met zijn bouwwens bij architect Jessi Decsi aan. “De uitdaging was om het uitgebreidere eisenpakket in dit bouwkader te brengen. De woning moest volledig rolstoeltoegankelijk zijn en aan meerdere woon- en zorgnoden voldoen. Om de zelfstandigheid blijvend te optimaliseren, is het belangrijk dat de woninginrichting praktisch en functioneel is”, legt Jessi uit.

Constructief gezien verschilt de woning niet met een traditionele woning. Alleen de indeling is wel heel erg anders. Annalisa: “De woning is zodanig ingedeeld dat zowel wij als onze dochter elk nog onze privacy hebben. Het gelijkvloers bevat de gemeenschappelijke leefruimte voor het gezin, aangevuld met een slaapkamer, dressing en aangepaste badkamer voor ons. Onze dochter maakt gebruik van het eerste verdiep met onder meer een aangepaste slaap- en badkamer en een snoezelruimte waar ze tot rust komt. We hebben er ook extra slaapkamers, zo onder meer voor haar assistente. Vanuit de zorgkamer kan ze ook op het buitenterras.”

Ruimer ontwerp

Ontwerpmatig diende er vooral rekening gehouden te worden met een grotere ruimte. “Een rolstoel heeft minimaal een draaicirkel van anderhalve meter nodig”, licht de architect toe. “Omdat de woning de maximale grondgrootte bereikt, werd er gekozen om een kokerlift te plaatsen, om vanuit de ondergrondse garage tot het gelijkvloers en het eerste verdiep te geraken. De ruime garage maakt veilig en droog instappen in de wagen mogelijk voor beide rolstoelgebruikers. Bovendien is er in de garage een ruime bergruimte voor de verschillende mobiliteitshulpmiddelen. Binnen- en buitendeuren dienen automatisch open te draaien, wat de bewegingsvrijheid enorm bevordert.”

Ook is rekening gehouden met hoogtes. “In de ruimtes waar wel zicht en contact naar buiten toe gewenst is, zijn verdiepingshoge ramen voorzien. Bij de ruimtes waar er privacy wenselijk was, zijn er ramen op hoogte voorzien, maar vaak wel met een aangepaste krukhoogte zodat de ramen ook door de rolstoelgebruikers geopend kunnen worden. In de keuken is het makkelijker met de lager geïnstalleerde keukenkasten. Ook in de badkamer en het toilet is alles op lagere hoogte voorzien. Een tillift kan de dochter in het bad tillen”, aldus de architecte nog.

Wetgeving over zorgwonen

In een zorgwoning moet de ondergeschikte wooneenheid één fysiek geheel vormen met de hoofdwooneenheid én moet deze ingericht worden binnen het bestaande volume van de hoofdwoning. Er wordt geen bijkomend huisnummer aangemaakt voor de nieuwe wooneenheid. Beide gezinnen zijn op hetzelfde adres gedomicilieerd. Ten slotte is een zorgwoning bestemd voor het huisvesten van maximaal twee personen, waarvan minstens een hulpbehoevend is. De hulpbehoevende personen kunnen zowel in de hoofd- als in de ondergeschikte woning wonen. Meer info kun je terugvinden op de website www.vlaanderen.be/zorgwonen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier