De overheid stimuleert om woningen zo volledig – en liefst ook zo snel – mogelijk te renoveren. Helaas heeft niet elke bouwheer het budget om én te kopen én te verbouwen. Gefaseerd verbouwen, is gelukkig dan nog een oplossing. De jonge eigenaars van dit huis uit de jaren tachtig woonden zelfs eerst in hun woning vooraleer ze de renovatie startten.

(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Stefan Cuyvers en Liene Verpraet)

Het koppel zocht naar een woning in een lagere prijsklasse, maar viel vooral voor de charme van het pand. De woning uit 1980 was opgetrokken in een ecostijl uit de jaren zeventig. De vorige eigenaar had de woning zelf gebouwd, en dat met vrij veel recuperatiematerialen.

Ze aanzagen de woning niet als echt instapklaar, maar ze trokken er wel in met het idee om later te renoveren. “Dat is meteen een goede tip voor kandidaat-kopers van een woning met verbouwplannen. Als het kan, ga er eerst enige tijd in wonen, zodat je de woning al kent vooraleer je ze zult aanpassen. Waar komt de zon op, hoe voel je je bij de indeling van het huis, enzovoort”, stelt Stefan Cuyvers enkele vragen. “Door er al in te wonen, apprecieerden ze de sfeer van de woning nog meer. En zo konden ze ook extra sparen en hun verbouwing tot een echt goed einde brengen.”

Haalbaar budget

Ze trokken met hun plannen naar architect Stefan Cuyvers. Hij speelde meteen open kaart in verband met het budget en stelde dan ook voor om de renovatie in fases uit te werken. Een plan waar het koppel zich in kon vinden.

“Maak eerst een totaalplan en bepaal dan volgens het budget en de praktische haalbaarheid welke fases wanneer uit te voeren zijn. Wees ook realistisch in je bouwbudget”, geeft de architect mee. “Er zijn echt meerdere tienduizenden euro’s nodig om een volledige renovatie door te voeren. Wanneer je een beroep doet op een architect, volg dan ook zijn advies.”

Eerst boven verbouwen

Bij deze woning is ervoor gekozen om de renovatie op de bovenverdieping te starten. “Andersom zou het gelijkvloers aangetast worden, mochten we boven nog alle werken moeten uitvoeren.”

Oorspronkelijk was het plan om de werken uit te voeren terwijl de bouwheer er zou blijven wonen. Omdat de verbouwing uiteindelijk tijdens de winter werd uitgevoerd, werd er beslist om tijdelijk bij de ouders in te gaan trekken.

De architect licht de werken toe: “Het dak is volledig aangepakt en meteen ook aan de achtergevel verhoogd. Aan de achtergevel werd het schuine dak vervangen door een plat dak en aan de voorgevel werd het schuin dak volledig vernieuwd. De dakgoot is in eik geconstrueerd naar het oorspronkelijke model in grenen.”

“De verdieping is volledig gestript en alle kamers zijn vernieuwd. Een nieuwe badkamer en trap zijn geïnstalleerd. De ramen in de voorgevel – eveneens in eiken schrijnwerk – zijn ook op het gelijkvloers vervangen met het oog op fase 2. Ook een ventilatiesysteem is voorzien.”

Aftellen naar het einde

De volgende fase vat aan in het voorjaar van 2022. “Het gelijkvloers wordt uitgebreid met een keuken-eethoek en een thuiswerkplek. Mits het plaatsen van een stofwand kan het achterste deel van de werken afgesloten worden en kunnen de bewoners dit keer wel in hun woning blijven.”

Het extraatje van dit verbouwverhaal? “Niet iedereen heeft evenveel geduld om te verbouwen, maar deze mensen vinden het heel fijn om in fases hun woning te zien transformeren. Ook nu weer tellen ze af naar het moment dat hun tweede verbouwfase eraan komt. Ze leven er erg naartoe, en vooral dan naar het eindresultaat”, besluit de architect.

Woonfiche

  • Locatie: Kalmthout
  • Architect: Stefan Cuyvers (Architectenburo Cuyvers + co bvba)
  • Type woning: halfopen (bouwjaar 1980, door architect: ex Silo Coöperatief (met o.a.) J. Crepain, T. Hoeckx, J. Moens)
  • Renovatiejaar(periode): 11/2018 – 05/2019
  • Budget: 150.000 euro
  • Woonoppervlakte: van 175 naar 220 m²
  • Gezinssituatie: gezin met drie kinderen