Amerika-correspondente Greet De Keyser blikt vooruit op Super Tuesday: “Als Sanders wint, maakt hij weinig kans tegen Trump”

Dinsdag 3 maart is Super Tuesday in de Verenigde Staten. In maar liefst 14 staten vinden dan voorverkiezingen plaats om te bepalen wie de Democratische presidentskandidaat wordt die het in november moet opnemen tegen Donald Trump. Amerika-correspondente voor VTM-Nieuws Greet De Keyser volgt de voorverkiezingen met bijzondere aandacht: “De grote vraag is of Bernie Sanders dinsdag zijn succes kan bevestigen, of dat nieuwkomer Michael Bloomberg voor een verrassing zal zorgen.”

Wie van de Democratische kandidaten heeft de beste kaarten met Super Tuesday voor de deur?
Dat is zonder twijfel Bernie Sanders. De grote onbekende factor is natuurlijk Michael Bloomberg. Hij heeft niet deelgenomen aan de voorverkiezingen in de eerste vier staten en komt op Super Tuesday dus voor het eerst in de race. Ik ben benieuwd wat hij gaat doen in California, de staat met de meeste inwoners waar dus veel afgevaardigden te verdienen zijn. California is de staat van de Democraten van het establishment. Vraag is dus hoe Bloomberg daar zal scoren. Anderzijds: als Bernie Sanders in California even overtuigend kan winnen als in Nevada, dan valt hij nog moeilijk te stoppen. Het is ook de eerste keer dat California stemt op Super Tuesday. Normaal kiest California altijd op het einde van de voorverkiezingen, wanneer al lang duidelijk is wie de Democratische presidentskandidaat wordt. Dit keer is dat dus anders. Dinsdag zijn alle ogen op California gericht. Zelf zal ik de voorverkiezingen ook daar gaan volgen.
Hoe belangrijk is de uitslag van Super Tuesday voor de Democratische nominatie?
Er wordt in 14 staten gestemd en daar valt ongeveer een derde van het totale aantal delegates te verdienen. Na dinsdag zullen we dus een zicht hebben op de twee kandidaten die de meeste kans maken om de nominatie te verzilveren. Er zullen dinsdag ook enkele slachtoffers vallen, in die zin dat sommige namen die nu nog op de stembiljetten staan, zullen afvallen.
Zullen de Amerikanen strategisch stemmen? Zullen ze kiezen voor hun favoriete kandidaat, of stemmen ze op de man of vrouw die het meest kans maakt om straks Donald Trump te verslaan?
Ik ben benieuwd hoe ze het gaan doen, want er zijn twee heel verschillende insteken. Gaan de Democraten nu echt kiezen voor de ideologie en de socialistische revolutie die Sanders predikt, of gaan ze kiezen voor een kandidaat waarvan ze vermoeden dat hij het kan halen tegen Trump. Ik woon hier nu al 20 jaar, ik zie Sanders absoluut niet als iemand die mensen uit het middenveld kan verleiden om voor hem te stemmen. En hij heeft ook de steun niet van de Afro-Amerikanen, wat je toch wel nodig hebt. Als Sanders de presidentskandidaat voor de Democraten wordt, dan maakt hij weinig kans tegen Trump.

“Bloomberg kan wel aandacht kopen, maar stemmen kan hij natuurlijk niet kopen.”

Bernie Sanders heeft inderdaad een erg links profiel. De top van de Democratische partij ziet niet graag een socialist in the oval office zitten.
Vanuit zijn aanhang wordt nu al gesuggereerd dat de partij hem zal boycotten, ook al is daar geen bewijs van. Sanders heeft aanhangers die heel opvallend, luid en mondig zijn. Het zijn ook zijn mensen die tijdens de Democratische conventie voor de verkiezingen van 2016 Hillary Clinton verbaal aanvielen met de kreet ‘Lock her up’. Er is ook net een documentaire uit waarin Clinton zegt dat niemand Sanders graag heeft. En dat geldt zeker voor het partijestablishment.
Michael Bloomberg is de rijkste presidentskandidaat ooit. Kan hij de verkiezingen kopen?
Je kunt je radio of tv niet aanzetten of je wordt om de oren geslagen met reclamespotjes voor Bloomberg. Dat gaat de hele dag en nacht gewoon door. Hij gooit er inderdaad ontzettend veel geld tegenaan. Hij kan op die manier wel aandacht kopen, maar stemmen kan hij natuurlijk niet kopen. In het stemhokje doet de Amerikaan wat hij wil. Bloomberg kwam in zijn eerste debat toch minder sterk over dan ik had verwacht. Je zou toch denken dat iemand die miljardair geworden is met een analyticabedrijf veel beter voorbereid is op evidente vragen.
Hoe zit het met de dames, Elizabeth Warren en Amy Klobuchar? Wat zijn hun kansen?
Die zijn heel klein, om niet te zeggen onbestaand. Elizabeth Warren heeft het van bij de start heel moeilijk gehad om ook maar iets waar te maken van de verwachtingen die ze zelf had gecreëerd. En van Amy Klobuchar had iedereen verwacht dat ze al lang uit de race zou liggen. Ze heeft haar politieke betekenis in Washington wat verhoogd, maar ze maakt geen kans.

“Het is eigen aan voorverkiezingen dat er een strijd ontstaat binnen de eigen partij.”

Tijdens de debatten halen de kandidaten soms hard uit naar elkaar. Verzwakt dit de Democraten niet in de strijd tegen Trump?
Het is inherent aan voorverkiezingen dat er een strijd ontstaat binnen de eigen partij. Op die debatten móeten ze elkaar wel bekampen. Tijdens de debatten vóór de voorverkiezingen waren ze nog heel vriendelijk voor elkaar, want toen was het vooral iedereen tegen Trump. Nu gaat het erom wie de beste Democratische presidentskandidaat is. Om de negatieve impact voor de Democratische partij zo klein mogelijk te houden, is het goed als er snel duidelijkheid komt tussen welke twee kandidaten het écht gaat. En een zetelende president die zich opnieuw verkiesbaar stelt, heeft altijd een groot voordeel, zeker als de economie het ook nog eens goed doet.
Bij de vorige presidentsverkiezingen was er heel wat te doen rond de Russische inmenging. Bestaat die vrees ook bij deze voorverkiezingen?
Dat is absoluut een bezorgdheid vanuit de Amerikaanse overheid, maar zeker ook bij de partijen. Er zijn al aanwijzingen dat Russische websites proberen om de ene kandidaat in een beter daglicht te stellen dan de andere. Blijkbaar is daar al bewijs van gevonden. Maar of dat sterk genoeg is om de voorverkiezing effectief te beïnvloeden, is de vraag.
We zouden het bijna vergeten, maar in sommige staten zijn er ook voor de Republikeinse nominatie voorverkiezingen. Trump is echter 100 procent zeker van de nominatie voor zijn partij.
Ja absoluut. Die Republikeinse voorverkiezingen worden alleen pro forma georganiseerd, omdat er zich nog twee anderen kandidaat hebben gesteld. Zij maken echter geen schijn van kans.
Stevenen we af op ‘four more years’ voor Trump? Of verwacht je toch nog een wonder bij de Democraten?
Weet je, ik zeg nooit nooit, maar als je de situatie op vandaag bekijkt, dan denk ik dat Trump er niet slecht voorstaat. Je weet natuurlijk niet wat er de komende maanden nog allemaal gebeurt. De beurs ondervindt nu een dip, niet omwille van de voorverkiezingen, maar door het coronavirus. Het is nog een lange weg tot de eigenlijke presidentsverkiezingen van 3 november.

(Vincent Vanhoorne)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier