Grotere regenwaterput verplicht bij nieuw- en verbouw

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Regelmatig krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom.

Wie vandaag bouwt of grondig renoveert, moet een regenwaterput van 5.000 liter laten plaatsen, ongeacht de dakoppervlakte. Daar komt vanaf 2 oktober 2023 verandering in. Vanaf dan wordt regenwater opvangen en hergebruiken de norm, en afvoeren de uitzondering.

1. Bouwaanvragen vanaf 2 oktober

Een put van 5.000 liter is en blijft het minimum. Is het dak van je woning groter dan 80 m², dan zal je over een put van minstens 7.500 liter moeten beschikken. Beslaat je dak meer dan 120 m² , dan is een put van 10.000 liter verplicht. De nieuwe regels gelden voor bouwaanvragen die vanaf 2 oktober worden ingediend. Lap je de regels bij nieuwbouw of grondige verbouwing aan je laars, dan zal je bouwaanvraag worden geweigerd.

2. Geen omgevingsvergunning nodig

Heb je recent gebouwd of verbouwd, maak je dan geen zorgen. Je hoeft je oprit niet open te breken om alsnog een grotere regenwaterput te installeren. Dat geldt evenmin voor woningen zonder regenwaterput die niet worden verbouwd.

Wil je je huidige woning toch vrijwillig voorzien van een regenwaterput, dan hoef je niet over een omgevingsvergunning te beschikken.

3. Wat kost het?

Voor een regenwaterinstallatie met betonnen reservoir betaal je tussen de 2.000 en 4.500 euro. Kunststoffen exemplaren kosten tussen 2.900 en 6.000 euro. Niet onbelangrijk om te weten: sommige gemeenten geven ook een premie voor de installatie van een regenwaterput.

www.cib.be of contacteer je CIB-makelaar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier