Pascal Kerkhove: “In jezelf of een ander iets gunnen, schuilt veel verborgen tevredenheid. Het loont echt de moeite om die (terug) te vinden.”

Goeiemorgen,

Mag ik het bekennen? Ik heb een zwak voor mooie… woorden. Als die op de juiste manier bij elkaar worden geplaatst, krijg je mooie zinnen en gedachten. En wie mooie zinnen op een fijne manier verbindt, maakt mooie columns, opinies, reportages, kortverhalen, dunne of dikke romans. Zelf verkies ik de kracht van de eenvoud en denk hierbij aan de manier waarop Zinédine Zidane voetbalde. De man loodste zijn land (Frankrijk), zijn clubs (Juventus, Real Madrid) en zichzelf naar grootse successen. Zijn talent: hij kon alles met een bal, maar deed zelden meer dan nodig. Met taal is het niet anders: niets makkelijker dan moeilijk doen. Ik heb een zwak voor de schrijvende Zidanes. Ze zijn zeldzamer dan het aantal columns, opinies, reportages, kortverhalen en dunne of dikke romans laat uitschijnen.

Soms verschijnt Zidane bij toeval of in onverwachte gedaantes. Maggie De Block kwam eerst. ‘Blijf in uw kot’, zei ze een jaar geleden en die gebalde boodschap ging de wereld rond als symbool van onze strijd tegen corona. ‘Kom uit uw kot’ is vandaag de omgekeerde boodschap van premier De Croo. Conclusie: op weg naar de lente van de vrijheid moeten we allemaal op zoek naar de Zidane in onszelf.

Ik heb ook een zwak voor het woord… gunnen. Niet de West-Vlaamse versie voor een wild volk uit een ver verleden, wel het werkwoord. Gunnen. Elke letter staat juist, en het zijn er net genoeg. Elke letter versterkt de kracht van de vorige en maakt het woord als geheel onweerstaanbaar. En meer nog dan die perfecte vorm, treft mij vooral de inhoud. Het woord staat nooit op zich, laat staan alleen. Je gunt jezelf iets of een ander. Zou het kunnen dat we dat fantastische woord en het bijbehorende gevoel stilaan dreigen te vergeten? Ik plaats het in deze pandemische tijden graag weer op de voorgrond en de agenda. Gun jezelf met gezond verstand die extra vrienden in het park of je eigen tuin, die ene onvoorziene uitgave of dat onverwachte warme moment. En gun het die andere man, vrouw, vriend, kennis, buur, collega of wildvreemde zo mogelijk nog meer. Die dikkere auto, dat grotere huis, die mooiere tuin, die warmere partner, die zoveelste promotie, dat unieke talent, die betere buren… In het gunnen schuilt veel verborgen tevredenheid, het loont echt de moeite om die (terug) te vinden. Zou er nog leven zijn na alles? Ik hoef het niet te weten, tevreden met vandaag en graag blijvend onderweg naar nog meer morgen.

Mag ik ook dit nog bekennen? Ik heb een zwak voor mensen die tijdens een feest altijd het juiste moment en de juiste plaats vinden. Zelf bereik ik vaak die ene vrije tegel op de dansvloer als die plots blijkt ingenomen of die plek waar de man/vrouw die ik wilde aanspreken net is verdwenen. Ik gun die anderen dat talent, ook al dwingt het mij de komende weken en maanden tot alertheid. Het viel jou wellicht al op vooraleer je deze woorden las: wij vieren feest. De Zondag is 20 jaar en iedereen mag het weten. Geen toeval, want twintig is een bijzondere leeftijd. Wie het ooit was, vergeet dat niet. Wie twintig is, geniet voluit en wie het wordt, ervaart wat hunkeren is. Wij gunden onszelf alvast een nieuwe voorpagina. Modern, geloofwaardig, stijlvol en krachtig. Netjes passend bij een echte krant van 20, zo vinden wij. We gunnen jou ook twee bijzondere Zondagen, twintig nostalgische weken, 40 gouden pistolets, 100 aperitiefboxen en nog meer fantastische prijzen. In al dat fijne feestgewoel gun ik jou de juiste plaats op het juiste moment.

 

Maak er een fijne zondag van.

Reageren? Pascal.kerkhove@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier