Redactiedirecteur Pascal Kerkhove: “In 2021 krijgen we een helend spuitje, maar moeten we vooral leren en durven leven met onzekerheid.”

Goeiemorgen,

Wat is er bijzonder aan een dagelijks wonder? Het is alweer een jaar geleden dat we achteloos vooruitblikten op wat 2020 ons zou brengen. In China was er iets aan de hand met een virus maar ach, in China is er zoveel aan de hand. We keken uit naar veilige feesten, maar niemand die daarbij dacht aan de algemene gezondheid. Het was uitkijken en oppassen voor de klassieke overvloed, niet voor elkaar. We aten dronken, knuffelden, dansten en kusten. Het was geen wonder en over de truien van Marc Van Ranst hadden we nog nooit iets gehoord. Wie vanop anderhalve meter toekeek, was een saaie pretbederver. En met de zware bosbranden in Australië, de dodelijke aanslag op de Iraanse generaal Soleimani en een rel over de Joden op Aalst Carnaval, leek 2020 even later goed op weg naar zijn voorspelbare zelf.

Ik kijk in de ogen van mijn echtgenote, ze was ziek de voorbije week. Ze wordt 60 morgen. Het moest een onvergetelijke dag worden, na een weelderig weekend en een maand vol verrassingen. Ze gaat werken, morgen. Ze wil werken en er weer zijn voor de getroffen bewoners van het zorgcentrum. Dat doet ze intussen bijna tien maanden, àlles geven. En nog meer geven, net als tienduizenden van haar collega’s in de zorgsector.

2020 was het jaar van George Floyd en na zijn gewelddadige dood de zoveelste terechte en noodzakelijke afkeer van racisme. In 2020 maakten we kennis met katje Lee, won Wout van Aert bijna alles, kreeg Delphine toegang tot het paleis, bleken ook Boris Johnson en Donald Trump evenveel kwetsbare mens als slechte staatsman, namen we op het scherm massaal afscheid van Martine Tanghe, verloor Diego Maradona de enige strijd die geen mens kan winnen én kregen we in onze huiskamer plots dagelijks bezoek van Marc Van Ranst en Erika Vlieghe.

Er resten ons nog enkele dagen in 2020 en er zijn zoveel ‘mensen van het jaar’, maar ik kies resoluut en zonder de minste twijfel voor Lea en àl haar collega’s in de zorgsector. Zonder hen was er geen hulp voor de duizenden zieken en slachtoffers, zonder hen was er geen hoop op een beter 2021. Laten we het daarom nooit meer zomaar gewoon vinden wat ze doen, met of zonder corona. Naast het terechte applaus en loonsverhogingen, verdienen ze vooral blijvende maatschappelijke aandacht en waardering.

In 2020 lag en ligt veel van wat er altijd zomaar was plots voor ons, op straffe van boetes of besmettingen voorlopig onbereikbaar en in verboden gebied. We hebben huidhonger en kijken reikhalzend uit naar een spuitje. Het komt, maar er is meer nodig. Bij de start van de eerste lockdown schreef ik hier deze woorden: ‘Van geen tijd voor iets naar alle tijd voor alles, dat wordt wennen. Dat wordt zoeken. Dat wordt herbeginnen. Ik durf te hopen dat we net daarin met zijn allen het nieuwe punt 0 vinden.’

In 2021 moeten we leren leven met onzekerheid. In 2021 moeten we durven leven met onzekerheid. En in 2021 vergeten we het best niet meer: er is veel bijzonder aan een dagelijks wonder.

Mijn vrouw toont mij een gedicht waarvan de titel mij wegblaast. Hou (af)stand. Meer schoonheid krijg ik niet in een wens.

Boek kopen? Standaard Boekhandel is open

Neen. Standaard Boekhandel opent vandaag niet speciaal de deuren om u toe te laten met onderstaande bon het boek Fijne zondag aan te schaffen. Maar ja, Standaard Boekhandel is vandaag wel open voor wie dat wil. ‘Fijne zondag!’ is het boek met 50 van mijn en jullie favoriete columns van het voorbije ander-half jaar. Het boek kost 4,99 euro en de eventuele opbrengst gaat naar een goed doel, Villa Voortman uit Gent. Alle info hierover op www.villavoortman.be

Het boek is ook online nog te koop via www.dezondag.be/fijnezondag

Villa Voortman is u dankbaar. En ik ook.

Maak er een fijne zondag van.

Maar er een fijn eindejaar van.

En maak er een fijn 2021 van.

Reageren? Pascal.kerkhove@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier