Directeur redactie Pascal Kerkhove: “Vriendelijk en behulpzaam, zo was iedereen in het vaccinatiecentrum. We dreigen het te vergeten, maar weinig is zo eenvoudig en niets zo krachtig”

Goeiemorgen,

‘t Is gebeurd: er huist een portie AstraZeneca in mijn lichaam. Als ‘lid’ van de reservelijst QVAX ontving ik maandag kort voor de middag volgend bericht: ‘Goed nieuws Pascal Kerkhove, er is een vaccin beschikbaar!’ Een boodschap mét uitroepteken, we doen het graag en (te) veel. Wie altijd roept, wordt uiteindelijk niet meer gehoord. Ik raad het veelvuldig gebruik van uitroeptekens dan ook af, maar hier stond dat krachtig leesteken op de juiste plaats en op het juiste moment. Precies anderhalf uur kreeg ik om een afspraak voor mijn eerste prik vast te leggen: dinsdag 17.40 uur. In mijn hoofd vochten blijdschap en angst om aandacht, een klassieke spreidstand van het leven. Ik keek al langer uit naar dat eerste vaccin, evenzeer was daar mijn bang klein hartje bij elk noodzakelijk bezoek aan spuitende dokter of tandarts. Een bericht over de grote tevredenheid van de Vlaming over de werking van onze vaccinatiecentra kwam op het goeie moment. Om en bij de negentig procent onder ons gaf die duizenden vrijwilligers een score van 9 op 10. Na mijn bezoek aan het vaccinatiecentrum Flanders Expo in Gent zie ik geen enkele reden om daar niet 10 op 10 van te maken. Als perfectie niet langer bestaat, dan is ze hier opnieuw uitgevonden. Van bij het binnenrijden op de parking tot bij het verlaten van dat immense gebouw zag of hoorde ik alleen vriendelijke en behulpzame mensen.

Ik werd verwelkomd als iemand die een goed doel kwam dienen. Op elke hoek van de weg naar de prikkamer lachte een man of vrouw mij toe. Heel lang geleden dat iemand mij bij de controle zo minzaam meldde dat ik enkel mijn identiteitskaart hoefde af te geven en het uitnodigingsformulier mocht bijhouden. Voor en tijdens de prik kreeg ik de al even geruststellende als noodzakelijke uitleg over de mogelijke bijwerkingen van AstraZeneca. Nadien wees een mevrouw mij begripvol de door haar ontsmette stoel waarop ik nog een kwartiertje mocht rusten. Bij de uitgang wenste een andere dame mij nog een fijne avond. Ik dankte haar voor de schitterende organisatie, zij zei dat ‘het goed deed om dat te horen’ en dankte mij om langs te komen. Met haar rechterarm wees ze mij vervolgens de weg naar de uitgang. Die sprak voor zich, maar in dat laatste eenvoudige gebaar schuilde alle symboliek van een schitterende organisatie. Een les in moderne service, gebaseerd op twee oeroude en degelijke basisprincipes: vriendelijkheid en behulpzaamheid. We dreigen het wel eens te vergeten, maar weinig is zo eenvoudig en niets zo krachtig. Vandaar, een welgemeende merci aan alle mannen en vrouwen in Flanders Expo én hun duizenden collega’s in de andere vaccinatiecentra. In tijden van overdreven focus op het kwade, kan het niet genoeg worden herhaald: grote crisissen brengen uiteindelijk meer goed dan slecht in de mens naar boven.

Bij het buitengaan, zag ik nog net een groot blauw bord met daarop mijn nummer: 82.344, de zoveelste Gentenaar op weg naar de verhoopte en gewenste groepsimmuniteit. Samen onderweg. Het eindpunt kent niemand met zekerheid, maar net daarin schuilt dat stukje eeuwige schoonheid van het leven, toch? Ik ging slapen met een goed gevoel en werd wakker met een kater. “Bij AstraZeneca kan je wat ziek zijn na het eerste vaccin”, zo had de prikkende dame mij verteld. En of ze gelijk had. Elke spier in mijn lichaam leek honderd jaar, mijn hoofd draaide en bonkte, mijn maag zei op alles ‘neen’. Na een ellendige woensdag ging ik slapen als een vod en werd ik na een goeie nacht weer wakker als een gezonde man van 59.

Op naar 9 juni, dan gaat het gordijn van ons leven nog wat verder open. Op naar 10 augustus, dan wacht die tweede portie AstraZeneca. Daarvan kan je slapen én opstaan als een gezonde man van 59. Dat laatste kost meer moeite en oplapwerk dan bij een man van 29, maar daar leerde ik al lang en graag mee leven.

Maak er een fijne zondag van.

Reageren? pascal.kerkhove@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier