De Zondag trekt ten strijde tegen de verzuring en reikt daarom elke week een pluim uit. Niet zagen, maar liefde vragen. Of toch zoiets. De pluim van deze week is voor topmanager Johnny Thijs.

Mannen en vrouwen met ballen aan hun lijf, is het dat wat ons land mist? Mannen en vrouwen die beslissingen durven nemen en zich niet wegstoppen achter onnozele politieke spelletjes. Jij hebt het gedaan. Nee, jij hebt het gedaan. Jij bent bevoegd. Nee, jij bent bevoegd. Zucht. Zover gaan als zeggen dat België een failed state is, zal ik niet doen. Want dat zijn we niet. Daarvoor is de maatschappelijke onderbouw te stevig, een geolied onderwijssysteem, fantastische gezondheidszorg. Nee, de zes regeringen noem ik niet. Op basis daarvan zou je ons land wel als een failed state kunnen bestempelen. Laat me die complexe politieke structuur, een collectieve verantwoordelijkheid, naast het gebrek aan ballen, de voornaamste oorzaak noemen van wat misloopt.

Dit land functioneert niet. Jaren hebben die klimaatministers nodig alleen al om af te spreken wie hoeveel inspanningen levert. Hoe die inspanningen eruit zullen zijn, nee, dat weten ze nog steeds niet. Ook dat sleept al jaren aan. Herinner je je dat in 2003 beslist werd de kerncentrales te sluiten? Je hebt de sluimerende radicalisering. Al jaren. Wie dat ten gronde durft aan te pakken? Niemand. Je hebt de aanslagen van 22 maart. Wat daarna aan de oppervlakte kwam, wat fout loopt in het veiligheidsbeleid, tart elke verbeelding. Wat nog. Gevangenen die geen plek meer hebben om te kakken. Diepe zucht. Je zal er maar onschuldig in voorlopige hechtenis zitten. Zelfs over een verbod op onverdoofd slachten van dieren, iets waarover de bevolking het quasi unaniem eens is, durft de politieke kaste geen beslissing te nemen. Om maar te zeggen.

Dan komt een oproep als die van voormalig postbaas Johnny Thijs als een zegen. Lieve politici, zegt hij, neem jullie verantwoordelijkheid. En neem ze vooral nú. Meer gezaghebbende stemmen zouden dat moeten doen. Dat is een voorbeeld van burgerzin. Eentje die ook de vakbonden beter zouden overnemen. Het kot kort en klein slaan, helpt ons geen stap vooruit. Vandaar deze pluim. Want dit vraagt om meer.