Een pluim voor Montasser AlDe’emeh: “Wat hij doet, is een zegen”

De Zondag trekt ten strijde tegen de verzuring en reikt daarom elke week een pluim uit. Niet zagen, maar liefde vragen. Of toch zoiets. De pluim van deze week is voor onderzoeker, auteur en, wie weet, toekomstig politicus Montasser AlDe’emeh.

“De massale instroom uit Syrië en Irak is om verschillende redenen supergevaarlijk. We beseffen niet waaraan we zijn begonnen.” Getekend, Montasser AlDe’emeh. Belg met Palestijnse roots. Ooit zelf bijna jihadi. In zijn nieuw boek, dat deze week verschijnt, is hij zeer kritisch voor de islamitische gemeenschap. Deze pluim is voor hem. Niet omwille van dat boek. Ook niet omwille van wat hij zegt, maar wel omdat hij het zegt.

Xenofobie, angst voor vreemdelingen, is een probleem in ons land. Eén van de grote oorzaken is onwetendheid. Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen: het zijn allemaal dezelfde, die vreemden, ze komen hier profiteren. Of: het zijn allemaal gevaarlijke radicalen, die moslims. Veel van die mensen, zeker zij die in dorpen wonen, hebben echter nooit een ernstig gesprek gevoerd met een ‘vreemde’. Hun idee is gevormd door wat ze zien op tv. Die allochtoon die doelloos door Brussel loopt en vrouwen achterna roept. Die radicale moslim die een bom dropt op een luchthaven.

Wat AlDe’emeh doet, is een zegen. Door het maatschappelijk debat aan te gaan, door vanonder die stulp te kruipen, wat veel te weinig allochtonen durven, kan je die onwetendheid wegwerken. Alleen zo toon je aan dat ‘zij’ niet allemaal dezelfde zijn. Dat ‘zij’ debatteren over vluchtelingen, de plek van religie in de samenleving, onderwijs, gelijke kansen voor vrouwen, dezelfde thema’s waarover christenen, atheïsten of agnosten debatteren. Een AlDe’emeh en een Abou Jahjah bijvoorbeeld staan vaak loodrecht tegenover elkaar. Maar ik durf wedden dat veel mensen, die hen nooit hoorden spreken of hun boeken nooit lazen, denken dat dat twee ‘dezelfden’ zijn. Onwetendheid. Vandaar deze pluim. Omdat AlDe’emeh zijn mond open trekt. Het debat aangaat. Niet in een hoek kruipt. Hij zou trouwens niet neen zeggen tegen de politiek. Dat er velen zijn voorbeeld mogen volgen. Van allerlei pluimage.

(Foto: www.montasser.be)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier