Architect Jonathan Tilburghs en zijn partner verkochten hun appartement met terrasje en ruilden het in voor een ruime burgerwoning met buitenruimte. “In deze buurt aan Park Spoor Noord werden we verliefd op de typische eind 19de-eeuwse gele bakstenen gevels.” Heel snel beslisten ze om de woning te kopen en een fikse renovatie later heeft het koppel bijlange geen spijt van dit verhaal.

(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Sébastien Adriaensen)

De woning, opgesplitst in drie appartementen, verkeerde in relatief slechte staat en was niet meer aan het hedendaagse comfort aangepast. Het gebouw was tot de perceelgrens achteraan volledig volgebouwd. “Het plan was ook meteen hier opnieuw een eengezinswoning van te maken”, licht de architect toe.

“De focus van de renovatie lag op het openwerken van de typisch hoge plafonds om ruimte te creëren. In de enorme donkere ruimtes wilden we licht brengen, net als een soort van moderne luxe.”

Bijna alles afgebroken

De hele woning werd gestript. Alleen de voorgevel is behouden. Noem de afbraak gerust een werkje van lange duur. “Aangezien we niet zomaar een bulldozer konden plaatsen, werd alles met de hand afgebroken en via kruiwagens door de woning naar voren in de containers gebracht. Met dank aan familie en vrienden hebben wij hier zo’n 200 kubieke meter aan afval buitenbedragen”, blikt Jonathan terug.

Een tweede beperking trad op bij het renoveren zelf. Er zat een hoogteverschil van 5 centimeter tussen de diagonale hoeken van de woning. Jonathan somt de werken op: “Wij hebben ervoor geopteerd om alle houten vloerbedekking eraf te halen, balken te nivelleren en tussen de balken per niveau te isoleren.”

“Gezien de houten structuur wilden we geluid tussen de verdiepingen vermijden. Ook de rotte balken werden vervangen. Om het straatlawaai te minimaliseren, is de voorgevel langs binnen geïsoleerd met geluidsisolatie. Ook de zijgevels kregen een akoestische isolatie.”

Binnen genieten van buiten

De nieuwe uitbouw werd afgewerkt met witte geglazuurde steenstrips, een knipoog naar de herenhuizen die in de jaren zeventig werden verbouwd naar ‘iets modern’ van die tijd. De verticale voeg geeft het een moderne toets. De bestaande achtergevel werd geïsoleerd, en eveneens afgewerkt met steenstrips maar met een lichtgrijze voeg.

De stalen voordeur en de raampartij achteraan zijn de blikvangers. De raampartij is opgebouwd uit twee deuren en twee vaste glaspanelen. “Het idee van deze dubbele deur is om in de zomer eigenlijk het verlengde van onze keuken te creëren met een plaats om te kunnen genieten van een buitenruimte die aanvoelt als een binnenruimte.”

Warme houtinvloeden

Binnenskamers werden de verschillende ruimten opengetrokken. De lichtvide boven de eetkamer trekt enorm veel licht binnen naar de leefruimte beneden. Deze vide is afgesloten op de eerste verdieping door een enorm raam dat in de dressing licht geeft. Zelfs op donkere dagen komt hier voldoende natuurlijk licht binnen.

Het koppel zorgde verder voor warme houtinvloeden met moderne toetsen. “In de originele woning legden we op de houten structuur een nieuw eiken parket. Het maatwerk in notelaar keert terug in de keuken, dressing, badkamer en haard.”

“Voor de sanitaire ruimten in de nieuwe achterbouw en keuken kozen we voor een witte gietvloer om het contrast tussen nieuw en oud te accentueren. Onze geliefde mozaïekvloer in de hal is in eer hersteld”, besluit het koppel hun verhaal.

Woonfiche

  • Locatie: Antwerpen
  • Architect: LUMO architecten
  • Type woning: burgerwoning uit 1895
  • E-peil/K-peil: nog niet gekend
  • Renovatiejaar(periode): 2020
  • Budget: aankoop woning 410.000 euro, renovatiebudget 280.000 euro
  • Woonoppervlakte: 240 m2
  • Gezinssituatie: koppel zonder kinderen