Binnenkijken: in een gerenoveerde rijwoning uit de jaren 60 met focus op licht en ruimte

Menig architect is voor zijn eigen stekje wel enige tijd op zoek naar dé woning, of noem het gerust een uitdaging. Zo ook architecte Lien De Vuyst. Zonder twijfelen boden zij en haar man meteen op een jaren zestig woning waar ze het potentieel voor hun gezinswoning in zagen. Met dank aan onder meer een open vide en gevelhoge ramen is de woning bijzonder lichtrijk geworden.

(Tekst: Kelly Cuypers)

Architecte Lien De Vuyst en haar echtgenoot hadden het plan om een ouder pand te kopen met het doel om de woning grondig te renoveren. “Uiteindelijk hebben we ruim een jaar gezocht in een beperkte regio, tot we de noodzaak zagen om de zoekcirkel wat te verruimen richting Destelbergen. Ook van hieruit bleek Gent toch ook nog goed met de fiets te bereiken”, blikt Lien terug.

“In deze gemeente stonden toen een aantal woningen te koop. Oorspronkelijk deden we op een ander woning een bod, maar we waren niet snel genoeg. Toen ons oog op deze woning viel, hebben we zelfs na 5 minuten een bod, meteen de vraagprijs, uitgebracht. We zagen een woning met veel potentieel en ruimte om mooi open te werken en licht te laten invallen. We hoefden niet te twijfelen.”

Zo ruim mogelijk

Door de grondige renovatiewerken besliste het koppel niet in de woning in te trekken. “We moesten de woning openwerken en lieten ook meteen een zoldergat kappen. De afwerking van de zolder zou voor later zijn. De bouwdiepte op de verdieping was beperkt maar we vonden wel dat er genoeg ruimte was om er twee slaapkamers, een badkamer en een bureau onder te brengen.”

“Op de zolder is er een extra slaapkamer, technische ruimte en logeerkamer. De garage maakte plaats voor een wasplaats en fietsenberging. De poort werd vervangen door een tweede voordeur met zijlicht, die verborgen zit achter de aluminium gevelbekleding.”

De grote focus was om licht binnen te trekken. Lien licht toe: “De ruime inkom met glazen deur doet de gehele ruimte meteen in het licht baden. De grote leefruimte en keuken staan via de even lichtrijke vide ook in contact met het bureau op de eerste verdieping. De grote ramen in de achtergevel en het houten plafond dat ook buiten doorloopt, maken dat de leefruimte visueel overloopt in de tuin.”

Mooie materialen

In de woning combineren hout, beton en zwarte elementen zich helemaal perfect, zowel binnen als buiten. Opvallend is de naadloze gietvloer die het licht mooi reflecteert. “Het is ook bijzonder aangenaam om op te lopen”, vindt Lien.

“In de badkamer is de gietvloer ook als wand voor het bad en de douche doorgetrokken. In de keuken werkten we wanden af met betonplaten, hele fijne interieurbekledingsplaten. Ze zijn niet herschilderbaar, maar er zit wel een coating op die het afwasbaar maakt. De vloeren en wanden zijn wel een risico met kinderen, dus het is zeker wel uitkijken geblazen.”

Het koppel is ook tevreden de trap te hebben behouden. “De houten Z-trap was oorspronkelijk met een donkergroen tapijt bekleed. Die hebben we laten luchtgommen tot dat we een mooie beukenhout trap zagen tevoorschijn komen. Voor onze trap naar de zolder hebben we dan een identiek model laten maken.”

Energie-efficiëntie

Het koppel heeft het budget weten te drukken door voornamelijk heel wat afbraakwerken zelf voor hun rekening te nemen. Als expert in elektriciteit klaarde de echtgenoot van Lien ook deze werken zelf. Verder werd het budget aangewend voor de extra uitbouw en de vele energetische investeringen.

Naast dakisolatie zijn de gevels en vloeren geïsoleerd en zijn alle technieken vernieuwd. De vloerverwarming is niet gekoppeld aan een warmtepomp maar wel op een gascondensatieketel. “We hebben wel geïnvesteerd in een zonneboiler voor de productie van warm water. Dat scheelt erg veel op het gasverbruik. Tot slot zijn er de screens op de zuidgerichte achtergevel, geprogrammeerd via de domotica die ook het alarmsysteem en de verlichting aansturen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier