Binnenkijken in een ruime gezinswoning met praktijk: Niveauverschillen creëren meerwaarde

Op zoek naar een ruimere woning met de mogelijkheid tot een zelfstandige praktijk hoefde dit gezin niet ver te verhuizen. In hun eigen straat botsten ze op een woning, die op het eerste gezicht onmogelijk te verbouwen leek. Toch zagen ze het potentieel van het pand en gingen ze er samen met hun architect Kristien Janssen voor.

(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Bob Reijnders)

1/6

2/6

3/6

4/6

5/6

6/6

1/6

2/6

3/6

4/6

5/6

6/6

In een vrij recent verleden werden de ruimtes aan de straatkant nog gebruikt als CM-kantoor. Toen het pand te koop kwam, zag het jonge gezin de gelegenheid om ruimer te gaan wonen en tegelijk een kinepraktijk aan huis te kunnen oprichten.

“Nochtans waren er eigenlijk verschillende redenen om het niet te doen: het niveauverschil ten opzichte van de straat en de tuin. Ook binnenin trok dat verschil zich door met trapjes en halve verdiepingen. Het oudere pand diende een grondige renovatie te ondergaan, zeker gezien de schamele achterbouw. Gelukkig doorzagen ze deze moeilijkheden en konden we samen met wat creativiteit een kinepraktijk voorzien”, blikt de architect terug.

Praktische wensen

Het gezin wenste een open gezinswoning waarin vooral het praktische gebruiksgemak primeerde. Kristien Janssen: “Ze wensten de rechtstreekse toegang naar de kelder vanuit de tuin te behouden. Er moest een aparte ingang zijn voor hun privé, gescheiden van de praktijk. Tot slot moest er een oplossing komen voor de niveauverschillen intern en ten opzichte van de straat en de tuin.”

Volledig gestript

Zoals al duidelijk werd na de eerste bezichtiging, werd de woning volledig gestript en gerenoveerd, met nieuwe technieken, een nieuw dak, buitenschrijnwerk, buitenisolatie en -bepleistering, en een volledig nieuwe binnenafwerking. De architect licht de oplossing rond het niveauverschil toe.

“De bestaande achterbouw ruimde plaats voor een nieuwe aanbouw met daarin de leefruimtes voor het gezin. Zo konden we de kinepraktijk aan de straatkant inplannen. De praktijk ligt een halve meter boven het straatniveau en is bereikbaar met een hellend vlak. De nieuwe aanbouw is gerealiseerd op het niveau van de tuin. Het niveauverschil wordt intern overbrugd, door vijf treden tussen de oude hoofdwoning en de nieuwe aanbouw in te passen. Deze treden lopen over de hele breedte van de woning.”

Verrassende materialen

Deze op zich alledaagse woning is omgetoverd tot een ruime woonst met vier slaapkamers, met enkele mooie blikvangers die toch eenvoud uitstralen. “De aanbouw zelf heeft hoge plafonds met zichtbare welfsels en grote ramen, waarbij het schuifraam een vleugel in knalgroen kreeg. Het trapje naar de oude hoofdwoning maakt als zitbank en spelelement echt deel uit van het interieur. De keuken in multiplex toont bijzonder eenvoudig, maar was een voorname wens.”

“In contrast met de gepolierde betonvloer en het parket in de privéruimte staan de gespikkelde vloertegels in de praktijk en de badkamer”, somt de architect op. “Deze badkamer is gelegen op een splitlevelniveau. Hier is het plafond uitgebroken en opengewerkt tot onder het hellend dak. Een verrassend leuke badkamer is het resultaat. En tot slot kon de toegang naar de kelder vanuit de tuin behouden blijven terwijl er toch ook een raam kon voorzien worden in de speelkamer.”

Woonfiche

  • Locatie: Heers
  • Architect: Oost West architectuur
  • Type woning: halfopen
  • Bouwjaar/renovatiejaar: 2017
  • Woonoppervlakte: 320 m² inclusief praktijk
  • Gezinssituatie: Gezin met drie kinderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier