De hoeve dateert van begin twintigste eeuw. De schuur is mogelijk ouder. Op de plaats van de huidige woning stond vermoedelijk ook eerst nog een andere woning. Bij afbraakwerken is op oudere fundamenten gestoten die de aanwezigheid verklaren”, licht architect Donald Nijssen voor ADEM-architecten toe.

“De woning stond ongeveer zes jaar lang leeg voor ze te koop kwam te staan. De staat van het gebouw ging er zo alleen maar op achteruit. De bouwheer kocht de woning voor de ideale ligging, de authentieke, rustieke uitstraling en de mogelijkheden tot buitenleven.”

De bewoners genieten van het binnen én buiten wonen.
De bewoners genieten van het binnen én buiten wonen.

Onopvallende ingrepen

Het gebouw in de oorspronkelijke architectuur en structuur respecteren: dat was het doel van de bouwheer en het architectenbureau. De structuuringrepen zijn beperkt gebleven met een opening in de achtergevel en een deuropening in de centrale gang. De sequentie van de aparte kamers was op zich geen probleem, maar wel was openheid en licht in de kamers gewenst.”

De ingrepen zouden onopvallend moeten zijn, alsof het altijd zo is geweest. Toch zijn er heel wat werkzaamheden uitgevoerd. Donald Nijssen: “Bij de totaalrenovatie zijn alle muren overeind blijven staan en blijven de structurele vloeren ook liggen.”

“Verder is alles aangepakt met het oog op een energetische renovatie wat toen niet zo’n evidentie als vandaag de dag is. De renovatie dateert intussen van meer dan zes jaar geleden, maar toch was er ruime aandacht voor energiezuinige technieken met een zonneboiler, zonnepanelen en ventilatiesysteem D. Recentelijk liet de bouwheer ook nog een batterij plaatsen om zo toch een grotere compensatie van het gasverbruik te kunnen winnen.”

Aan de structuur van het gebouw werd weinig veranderd.
Aan de structuur van het gebouw werd weinig veranderd.

Aandacht voor hergebruik

Niet alleen in het interieur, maar ook aan de gevel zijn de aanpassingen minimaal gebleven. De architect legt uit: “Om de uitstraling van de hoeve te behouden, is geopteerd om de woning langs de binnenzijde te isoleren. Bouwfysisch vraagt dit wel om verschillende aandachtspunten zoals het optreden van condensatie in de constructie.”

“Zo is de gevel hersteld, behandeld tegen vocht en gerestaureerd. De achtergevel was fel beschadigd, waarna meerdere afwegingen gemaakt zijn. Uiteindelijk is ook hier overgestapt tot herstellingswerken en kaleien.”

Het kantoor Adem is voorstander om circulaire materialen te

Ook aan de gevel werden minimale aanpassingen uitgevoerd.
Ook aan de gevel werden minimale aanpassingen uitgevoerd.

gebruiken. De architect legt uit wat het inhoudt: “In eerste instantie wordt het gericht behoud van de constructies vooropgesteld. Herstellingen en nieuwe elementen worden hierop steeds afgewogen.”

“Het gebruik van gerecupereerde materialen nuanceren de ingrepen en garanderen hiermee een optimale integratie in het geheel. Circulaire materialen in dit project zijn gevelstenen voor herstellingen en de nieuwe muren, kleiklinkers voor de terrassen en een plankenvloer gezaagd uit oude, gerecupereerde balken.”

Om de kosten te drukken, maar ook omdat ze er zelf behendig mee zijn, hebben ze het schrijnwerk voor het maatmeubilair en de keuken voor hun rekening genomen.

Aangenaam wonen

Er werden zoveel mogelijk elementen hersteld of hergebruikt.
Er werden zoveel mogelijk elementen hersteld of hergebruikt.

De vorige woonst van de bouwheer was een nieuwbouwwoning, een heel verschil met deze hoeve. “Het is heel anders wonen, maar we wonen hier erg graag. We genieten van het binnen én buiten wonen, vooral van onze wintertuin – het poorthuis – die aansluit bij de leefruimte.”

“Omdat de wens was om het sober te houden, is de architectuur en interieur op elkaar afgestemd en bewust ruwer gelaten. Een opvallende blikvanger is het keukentablet in mortex, een harde cementlaag die in vier lagen is aangebracht en tenslotte gepolierd.” (Tekst: Kelly Cuypers /foto’s: ADEMarchitecten)

WOONFICHE

Een opvallende blikvanger is het keukentablet in mortex
Een opvallende blikvanger is het keukentablet in mortex

– Locatie: Riemst

– Architect: Adem architecten bv

– Type woning: vrijstaande woning: Halfopen woning

– E-peil/K-peil: Niet van toepassing

– Bouwjaar/renovatiejaar: 2015/2016

– Woonoppervlakte: 350 m²

– Gezinssituatie: 2 volwassenen en 4 kinderen