Helemaal opnieuw beginnen, op een prachtig glooiend terrein met zicht op de bossen van Averbode. Midden in de natuur realiseerde dit gezin een opvallend gekleurde woning. Achter de betonnen gevel zou je absoluut niet kunnen zeggen dat er een houtskelet schuilgaat.

(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Collectiv4 Architects)

Het gezin woonde vooraf in een gesloten bebouwing. Om dit perceel van twee hectare groot binnen de familie te houden, besloot het koppel het terrein te kopen. Gezien er een bouwbeperking op de voormalige woning rustte, koos het koppel er bewust voor om het pand te slopen.

“Op zich is het altijd doenbaar om de nog geschikte woning te renoveren. Toch zou een verbouwing nooit tegemoetkomen aan de energetische normen die de woning vandaag behaalt”, licht Mattias Camps toe.

Kleine raampartijen

Met een E-peil van E-3 en S-peil van 27 is deze herbouw/nieuwbouw een voortreffelijk voorbeeld van een energetische nieuwbouw te noemen. “Door het pand zodanig te isoleren en te investeren in een warmtepomp en zonnepanelen, is het E-peil onder het 0-niveau bereikt.”

“Het schilpeil danig laten zakken, lukt alleen door geen grote glaspartijen in de gevel te integreren. Dat is de reden waarom er in de gevel meerdere kleinere raampartijen zijn geïmplementeerd”, aldus de architect.

“Het visuele voordeel aan deze inplanting is dat je vanuit de woning nooit één groot zicht hebt, maar eerder vanuit meerdere focuspunten de tuin en verdere omgeving kan inkijken. Je creëert op die manier ingekaderde zichten.”

Vooraleer op dit lichthellend terrein te kunnen bouwen, dienden er grondwerken te gebeuren om het niveauverschil van iets meer dan een meter op te vangen. De woning is volledig rondom van een terras voorzien.

Geen baksteen

“Waar een gemiddeld nieuwbouwproject van ons gemiddeld zes maanden in beslag neemt, duurde deze constructie wel iets langer omdat het bouwproject omgedraaid werd. Het is vrijwel uniek om eerst de buitenschil te realiseren, gevolgd door de eigenlijke constructie. Als buitenschil liet het koppel de baksteen uit de maag.

Mattias Camps: “Het idee was er om een betonnen gevel als resultaat te hebben, met een houtskelet als constructie. In onze zoektocht naar een gevelmateriaal wilden we graag refereren aan baksteen, vandaar de rode kleur die perfect werkt met de groene omgeving.”

“We hebben alle betoncentrales opgebeld, op zoek naar de beste uitvoerder. De betonschil moest dan ook exact volgens de plannen uitgevoerd worden om nadien het houtskelet hierin te kunnen ‘schuiven’. Via die weg vonden we een goede aannemer die vertrouwd was met het materiaal en de prefabricatie.”

Prefabricatie

“Het zichtbeton beton is ter plaatse, wand per wand gegoten. Ook het houtskelet is een constructie die tot op de millimeter correct diende voorgeprefabriceerd te worden. Het houten skelet is er langs boven ingeschoven, waarna het geheel waterdicht is gemaakt en afgewerkt”, legt de architect uit.

“De betonnen wanden van 20 cm dikte zijn op zich niet isolerend maar bufferen wel de warmte. De combinatie van het houten skelet met de betonnen schil, alsook de vloerverwarming die kan koelen, maken dat er van oververhitting geen sprake kan zijn.”

Rood kruis

De woning is opgevat als een groot, rood kruis. “Elk kwadrant is even groot met centraal een polyvalente ruimte die de rest van de functies verbindt. Hier zit ook een monumentale wenteltrap. Op de eerste verdieping kan deze centrale ruimte nu dienstdoen als speelruime, later misschien als bureau of kan de dressing worden uitgebreid.”

“Door de evenwaardige afmetingen werd een woning gecreëerd die rust en logica uitstraalt, terwijl de weloverwogen raamopeningen voor de nodige spanning zorgen.”

Opvallend binnen het materiaalgebruik zijn de houten ramen – weliswaar aluminium aan de buitenzijde – en de zwarte buitenzonwering. Je hebt meteen een warm materiaal, maar wel het gebruiksgemak van aluminium. Naast het polybeton in de leefruimte ligt er boven geweven vinyl, wat het comfort van tapijt biedt en heel aangenaam is om op te lopen.”

Woonfiche

  • Locatie: Diest
  • Architect (+ interieurarchitect): Collectiv4 Architects
  • Type woning: vrijstaande ééngezinswoning
  • E-peil/S-peil: E -3/ S27
  • Renovatiejaar(periode): 2020
  • Woonoppervlakte: 300 m2
  • Gezinssituatie: 3 kinderen