Chef nieuws Sandra Rosseel: “Tussen de Oscars en de Michelinsterren lijkt een wereld van verschil te liggen, maar eigenlijk gaan deze bekroningen over hetzelfde: wie vertelt het beste zijn of haar verhaal”

Goeiemorgen,

Vannacht (gisterennacht dus) heb ik heerlijk geslapen, en ik hoop voor u dat u vanmorgen hetzelfde kan zeggen. De kans is echter groot dat morgenochtend behoorlijk wat Vlamingen met slaperige oogjes aan de ontbijttafel zitten. We zitten immers volop in Award Season – die periode van het jaar dat heel wat awards worden uitgereikt – en vannacht en morgen worden enkele van de belangrijkste bekroningen die er zijn uitgereikt.

Deze nacht is het de beurt aan de Oscars, een evenement dat heel wat filmliefhebbers toch live willen volgen. Vooral nu ‘Close’ van ‘onze’ Lukas Dhont kans maakt op het gouden beeldje in de categorie Beste Internationale Film. Toegegeven, ‘Close’ mag dan wel de underdog zijn omdat de film het moet opnemen tegen het Duitse oorlogsdrama ‘Im westen nichts Neues’ – dat vannacht kans maakt op maar liefst negen verschillende Oscarbeeldjes, waaronder ook die voor Beste Film – maar ook wie niet als favoriet bij de bookmakers aangevinkt staat kan uiteindelijk de hoofdprijs wegkapen… Dus hopelijk gaan heel wat van die slaapoogjes morgenochtend ook met een kamerbrede glimlach gepaard.

Maar de Oscaruitreiking is niet de enige reden waarom sommigen vannacht amper een oog dicht zullen doen. Morgen worden ook die andere prestigieuze prijzen uitgereikt: de Michelinsterren. Wie krijgt een – al dan niet extra – ster? Worden er dit jaar ook sterren afgenomen? Ik kan me voorstellen dat niet alleen heel wat chefs, maar ook hun equipes, familie en investeerders de nacht voor de bekendmaking vooral liggen te woelen in hun bed.

Tussen de Oscars en de Michelinsterren lijkt een wereld van verschil te liggen, maar eigenlijk gaan deze bekroningen over hetzelfde: wie vertelt het beste zijn of haar verhaal? Wie weet de kijker/eter te raken, wie weet hen mee te nemen naar een magische plek waar alle andere bekommernissen even verdwijnen en je enkel woordeloos kan genieten? Want ook dat hebben koks en filmmakers gemeen: als het goed is, dan verstommen de gesprekken aan tafel en kan je in de bioscoop of aan tafel een speld horen vallen.

Ik heb een grote bewondering voor deze verhalenvertellers, die vaak emoties weten op te roepen waarvan je niet wist dat je die had. Maar die hiervoor ook zelf vaak heel diep moeten gaan, en behoorlijk wat opofferingen moeten brengen. “Ik ben de laatste tijd geen topvriend geweest”, liet Lukas Dhont gisteren in een interview in De Morgen optekenen, en Tim Boury, die zichzelf sinds vorig jaar een driesterrenchef mag noemen, vertelt wat verder in deze krant dat het sterrenchef zijn behoorlijk weegt op zijn gezinsleven en hij zijn kinderen veel minder ziet dan hij eigenlijk zou willen. Het zijn opofferingen waar wij niet aan denken wanneer we aan tafel of voor het grote of kleine scherm zitten, wat opnieuw een verdienste is van al de koks en cineasten.

Vannacht – de Oscarshow begint om 1 uur onze tijd – supporter ik voor Lukas, morgen duim ik – ongetwijfeld met kleine oogjes – dat heel wat van onze chefs de bekroning krijgen die ze verdienen. En of ze nu in de prijzen vallen of niet, sowieso krijgen ze nu al een applaus.

Maak er een fijne zondag van!

Hoofdredacteur Bart Casteleyn en chef nieuws Sandra Rosseel wensen je elk op hun beurt een goeiemorgen. Reageren? sandra.rosseel@roularta.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier