Na een eerste renovatie van de woning bleef de bouwheer een écht thuisgevoel missen. Toch besloot het koppel niet om de woning te verkopen, maar wel om het gelijkvloers een volledige transformatie te laten ondergaan. De uitbreiding met een zitruimte annex terras is een geslaagde blikvanger. Puur genieten in eigen woning en tuin, daar was het voor de architect in het ontwerp om te doen.

(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Luc Roymans)

Het koppel kocht de woning ruim vijftien jaar geleden. Na een eerdere renovatie in 2007 bleek de woning nog niet voor het thuisgevoel te zorgen waarnaar ze op zoek waren. “Rust vinden, deden ze vooral wanneer ze met vakantie waren. En dat terwijl ze heel graag die rust in hun eigen woning en tuin zouden willen ervaren. Het echte thuisgevoel is er nooit echt helemaal aanwezig geweest”, blikt architect Nele Delva terug.

Hulp van een architect

Met hun voorname vraag om licht, ruimte en beleving in hun woning te trekken, stapten ze naar het architectenkantoor Trant-Architecten. “Als je een woning wil renoveren, is het altijd een goed idee om een architect in te schakelen. Een expert kan je behoeden voor bepaalde beslissingen of je net wijzen op stappen die je het best meteen of eerst zet.”

“Zo voorkom je dat je geld spendeert tijdens een eerste renovatiepoging, met het risico op een afbraak nadien”, weet de architect. “Het komt zeker vaak voor, en dat is altijd heel erg jammer.”

“Een doordachte studie van de bestaande woning en analyse van de wensen van de klant, is in veel gevallen essentieel om het juiste antwoord te bieden en aan de wensen van de bouwheer tegemoet te komen.”

Carte blanche

“Op zich is het wel een goede zet om eerst in een woning te wonen en mogelijke negatieve punten te ervaren. Zo was de bouwheer ook hier zeer duidelijk om zijn gevoel over te brengen. De betrokkenheid rond het ontwerp was dan ook erg groot, ondanks dat hij ons carte blanche had gegeven.”

Het ontwerp omvatte een uitbreiding en opfrissing van het gelijkvloers. De bovenverdieping was eerder gerenoveerd. Ook de noodzakelijke energetische investeringen waren al gebeurd. Door het gelijkvloers helemaal aan te pakken, bleef de impact op de verdere woonst ook beperkt. Alleen de verwarming als techniek werd nog verder aangepakt.

Lichtrijk en ruimtelijk

“Een lichtrijke, ruimtelijke leef- en zitruimte met keuken was het einddoel als nieuw kloppend hart van de woning. Om de bestaande woning met het nieuwe deel te verbinden, is voor een lichtgrijze gietvloer gekozen. Het interieur is bewust strak en tijdloos gehouden, waardoor je snel tot rust kan komen.”

“Een groot raam aan de voorzijde zorgt voor ochtendlicht, via het zitraam komt de namiddag- en avondzon overvloedig binnen. De televisie is bewust in het bestaande deel van de woning gehouden, net om in deze beleefruimte te genieten van de tuin, een boek te lezen of gewoon te ontspannen.”

Speels beton

Samen met de binnenleefruimte is ook het terras buiten aangepakt. “De zitbank binnen trekt zich buiten helemaal door in de betonnen sokkel. Het terras zelf ligt iets lager dan het tuinniveau.

“Via speels opgestapelde stapstenen kom je zo in de tuin terecht. Voor de bewoners is de zitruimte en het terras één mooi geheel en vloeien binnen en buiten perfect in elkaar over”, aldus de architect.

De houten gevelbekleding van de uitbreiding werd langs het terras doorgetrokken over het achterliggende bijgebouw dat ook de sauna herbergt. Via opendraaiende panelen kan de gevel open en gesloten gebruikt worden. Op die manier kon de lijn en rust van de uitbreiding volledig doorgetrokken worden in één geheel.

Woonfiche

  • Locatie: Lauwe
  • Architect: Trant-Architecten
  • Type woning: halfopen bebouwing
  • Renovatieperiode: 2018
  • Woonoppervlakte: 150 m2 bestaande woning + 40 m2 uitbreiding
  • Gezinssituatie: koppel