“Vaderliefde is meestal mooi, doet soms wel eens pijn, maar is nooit een brug te ver.”

341

Pascal Kerkhove, directeur redactie De Zondag, mijmert elke week aan de ontbijttafel over de dingen des levens.

Ik ben papa en er wacht mij vandaag een mooie ochtend. Vers fruitsap, lekkere croissant, krokante pistolet, straffe koffie, eitje sunny side up, schelletje kaas, kleine lepel choco, beetje charcuterie, fijne babbel, warme knuffel van de kinderen en veel tijd. Ik krijg het allemaal. Het wordt een zalig luie zondag in Amour, het nieuwe Gentse restaurant van mijn tweelingdochters Johanna en Yassin. Samen met onze zoon Micha schuiven we daar aan voor een heerlijke brunch. Liefde in Amour, Vaderdag is een mooie dag.

Liefde heeft veel gezichten, maar er zijn weinig dingen mooier dan de onschuld waarmee een kind je recht in de ogen kijkt. Een vloedgolf van warm geluk stroomt doorheen heel je lichaam. Eén seconde, échte liefde, zonder woorden, voor altijd. Wederzijds én universeel, ongeacht kleur, godsdienst, seksuele voorkeur of de mening van mevrouw Sneppe. Vaderliefde is geen voorrecht van juist of fout. Vaderliefde is niet anders voor homo of hetero. De liefde tussen een vader en zijn zoon of dochter is gewoon daar. Authentiek en onweerstaanbaar. Meestal is ze prachtig, vaak doet ze pijn en soms is ze een werkwoord. Maar nooit is die liefde voor een kind ‘een brug te ver’.

Onze kinderen zijn intussen volwassen en leiden hun eigen leven. Ergens onderweg in dat boeiende proces van leiden, begeleiden en loslaten, raakt iedereen een stukje onschuld kwijt. Dat is bij ons niet anders. Wat in de plaats komt en blijft, is een andere blik voor hetzelfde gevoel. Ik kijk nu naar hen en krijg het warm als ik zie dat ze gelukkig zijn. Op 30 en 35 ondernemen ze meer dan ik op dat moment in mijn leven durfde dromen. Hou je geest open voor een andere kijk, zo vertelde ik hen vaak. En of ze geluisterd hebben. Ik ben een trotse papa. En ik heb geluk. We hebben geluk. Al te vaak en op te veel plaatsen krijgt die prachtige onschuld geen kans of bijt het leven ze ongenadig stuk.

Ik ben papa en er wacht mij vandaag een mooie ochtend. Ik wil nooit vergeten dat er mij elke dag een mooie ochtend wacht.

En ik ben nog opa…

Maak er een fijne zondag van.

Reageren, pascal.kerkhove@roularta.be