Vastgoedtip op zondag: Conformiteitsattest, een kwaliteitsgarantie voor de huurder

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Geen dag gaat voorbij of hij ervaart hoe belangrijk de baksteen voor de Vlaming is. Regelmatig krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren.

Het is de overheid menens om de kwaliteit van de Vlaamse woningen te verhogen. Zo kunnen gemeenten sinds enkele jaren verplichten dat je bij de verhuur van een woning een conformiteitsattest moet kunnen voorleggen.

  1. Woningcontroleur

Het conformiteitsattest bevestigt dat een bepaalde woning aan de minimale veiligheids-, gezondheids- en kwaliteitsnormen voldoet. Het attest wordt afgeleverd nadat een woningcontroleur de nodige vaststellingen heeft gedaan.

Standaard is zo’n attest 10 jaar geldig, maar de gemeenten hebben de mogelijkheid hiervan af te wijken en een kortere geldigheidsduur vast te stellen.

  1. Prijskaartje

En wat met het prijskaartje? De gemeenteraad stelt de vergoeding vast. Het verkrijgen van het attest is in sommige gemeenten gratis, op andere plaatsen wordt een retributie opgelegd. Een bedrag van 62,5 euro voor een zelfstandige woning is daarbij overwegend het maximum.

  1. Checken bij gemeente in kwestie

Ben je van plan te verhuren, dan zal de vastgoedmakelaar controleren of in de gemeente in kwestie al dan niet een bijzonder reglement rond conformiteitsattesten van kracht is. Maar zelfs als er in jouw gemeente geen verplichting geldt, ben je als eigenaar-verhuurder vrij om een conformiteitsattest aan te vragen. Op die manier kan je een positief signaal geven aan de huurders dat je woning voldoet aan de minimale veiligheids- en kwaliteitseisen.

www.cib.be of contacteer je CIB-makelaar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier