Vastgoedtip op zondag: Vergeet je dak niet te isoleren

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Regelmatig krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom.

Ben je verhuurder van een woning of een appartement, dan is het hoog tijd om in actie te schieten! Of toch tenminste wanneer je dak niet of onvoldoende geïsoleerd is.

  1. Ongeschikt en onbewoonbaar

Vroeger betekende onvoldoende dakisolatie niet dat de woning meteen ongeschikt werd verklaard. Sinds 2020 liggen de regels anders. Als je dak vandaag niet aan de minimumnorm voldoet, dan worden meteen 15 strafpunten toegekend, tenzij de energiescore van de woning lager ligt dan de grenswaarde van 600 kWh/m² voor een open bebouwing, 550 kWh/m² voor een halfopen bebouwing, 500 kWh/m² voor een gesloten bebouwing of 400 kWh/m² voor een appartement. Die 15 strafpunten zijn voldoende om je woning ongeschikt te laten verklaren.

  1. Problemen als verhuurder snel aanpakken

Belangrijk is dat je als verhuurder de problemen aanpakt, anders kan de Vlaamse Wooninspectie sanctionerend optreden. Hoe kan je nu weten of je dak voldoende geïsoleerd is? De aanwezigheid van dakisolatie kan je aantonen aan de hand van: het EPC van je woning, het postinterventiedossier, lastenboek of factuur, …

  1. Premies

Als je investeert in dakisolatie, kan je trouwens steun krijgen van verschillende instanties. Zo zijn er de premies van de netbeheerder, en in sommige gevallen kan je ook in aanmerking komen voor een renovatiepremie. In een aantal gemeenten kan je tot slot een gemeentelijke of provinciale premie krijgen voor dakisolatie.

www.cib.be of contacteer je CIB-makelaar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier