Wonen op het Eilandje in Antwerpen. Dat is wonen op een unieke locatie, waar het bruist van het stadsleven. Een bouwheer zag er een kantoor aan de Napoleonkaai wel zitten maar moest zijn plannen wijzigen toen bleek dat op het historische pand enkel een woonfunctie berustte.

(Tekst: Kelly Cuypers / Foto’s: Yannick Milpas)

In dit voormalige werkhuis aan de Napoleonkaai werden scheepsmotoren hersteld. In de jaren negentig heeft het tijdelijk als recreatiecentrum dienstgedaan. In het voorste gebouw zijn prachtige appartementen opgetrokken. De mooie, flexibele en luxueuze duplex die er pas later in werd gerealiseerd, ligt dieper in het pand. Je zou absoluut niet zeggen dat het hier ruimtelijk, lichtrijk en rustig wonen is.

Klaar om te verhuren

De eigenaar van dit appartement had oorspronkelijk heel andere plannen met het pand. “Gezien het potentieel van de structuur van het gebouw, wilde hij er graag een kantoor in onderbrengen. Maar de goedkeuring voor de noodzakelijke functiewijziging die dit met zich meebracht, verkreeg hij niet. Hij liet het pand gelukkig niet aan zijn lot over en besloot om het om te vormen tot een wooneenheid”, blikt Carolien Potter bij Stam architecten terug.

“Hij contacteerde ons om het pand klaar te maken voor de verhuurmarkt. Het ontwerp moest vooral eenvoud uitstralen, maar wel met een hoge afwerkingsgraad op het vlak van materialen, technieken en energiecomfort. En dat volledig zonder aan de bestaande structuur te raken.” Doordat de inrichting in een eenvoudig canvas is gefinaliseerd, kan het menig huurder aanspreken.

Vides brengen licht

De voornaamste focus van deze renovatie? “We wensten een duidelijk loftgevoel te creëren. Omwille van het volledige ingesloten karakter was het bijzonder wenselijk om natuurlijk daglicht te laten toetreden. Door middel van dakramen, een raam naar het terras en een centrale vide zijn we daar mooi in geslaagd. Een extra vide ter hoogte van de donkerste ruimte zet ook het bureau in een aangenaam daglicht”, licht de architect toe.

De toegang tot het pand is bijzonder atypisch. Vanaf de straat kan je niet zien dat hier nog een woonst achter de vitrine in de voorgevel schuilgaat. Je wandelt eerst een zes meter lange hal door voor je de woning betreedt en je verrast wordt door een uitzonderlijk lichte, open ruimte.

Op het gelijkvloers bevinden zich een ruime leefruimte met open keuken alsook een slaapkamer met dressing en eigen badkamer. Op de bovenverdieping is een bureauruimte, slaapkamer met dressing, badmeubel en douche ondergebracht.

Opvallend bij binnenkomst zijn de dubbelhoge, gietijzeren kolommen van het historische werkhuis die de verschillende leeffuncties zowel structureren als karakter geven.

Geen binnenwanden

Bepaalde renovatiewerkzaamheden waren al voltooid voor de huidige eigenaar het pand kocht. Toch dienden er nog heel wat zaken op punt te worden gesteld vooraleer het echte interieurwerk kon beginnen.

“Zowel de elektriciteit, verwarming als het sanitair moesten worden vernieuwd. Verder werden alle vloeren nieuw geplaatst. Omwille van het onderhoud werd de benedenverdieping uitgevoerd in polybeton, op de verdieping werd gekozen voor een PU-vloer.”

Tot slot zijn de binnenwanden gepleisterd en is er veel aandacht naar het maatwerk gegaan. Alles oogt bijzonder licht en luchtig met wit als basis, er werd geen enkel kleuraccent toegevoegd. Enkel het binnenschrijnwerk toont subtiel zwart en de trap werd in hout uitgevoerd om een warm accent in het geheel toe te voegen.

“In de hele loft zijn er overigens geen gesloten binnenwanden. De ruimtes worden enkel afgesloten door middel van kastenwanden of wanden in helder glas of figuurglas”, licht Carolien Potter nog toe.

Het werkhuis wordt intussen al twee jaar bewoond en is een mooi verbeeld van stadsvernieuwing.

Woonfiche

  • Locatie: Antwerpen (het Eilandje)
  • Architect: STAM architecten
  • Type woning: appartement
  • Renovatieperiode: ontwerp 2016 – oplevering juni 2020
  • Woonoppervlakte: Niveau 0: 176 m², niveau +1: 126 m², terras: 17 m²