Wie is hier de Chinese vrijwilliger? De zondebok van de beurscrash

373

De Chinese journalist Wang Xiaolu wordt verantwoordelijk geacht voor de recente beurscrash in China. Hij werd door de autoriteiten opgepakt.

De man heeft toegegeven dat hij door het verspreiden van foute informatie ‘paniek en chaos heeft veroorzaakt op de Chinese beursvloeren. In China geven verdachten wel vaker toe nog voor de feiten bewezen zijn. De zondebok wordt ervan verdacht valse informatie te hebben verspreid over de aandelen- en termijnmarkten. Zijn bericht heeft “het vertrouwen in de markten ernstig ondermijnd en enorme verliezen toegebracht aan het land en de investeerders”, is de officiële mededeling.

Wang Xiaolu wordt gezien als de zondebok voor de beurscrash van juli.
Wang Xiaolu wordt gezien als de zondebok voor de beurscrash van juli.

Naast Xiaolu werde nog 197 andere mensen opgepakt of ondervraagd omdat ze bijvoorbeeld “valse geruchten op internet hebben verspreid”, dat ging over de beurscrash, maar ook over de dodelijke explosies in Tianjin of andere recente gebeurtenissen.

Hoewel China begin juli zijn grootste beurscrash ooit kende, is de onrust nu weer wat gaan liggen. De Chinese beurs heeft al vaker een spectaculaire daling ingezet om dan weer te stabiliseren. Op dit moment zijn de gemoederen wat bedaard en lijkt de Chinese beurs zich weer te herstellen.

Er zijn wel tekenen dat Chinese ondernemers en de overheid serieus geschrokken zijn van de crash deze zomer. Dat blijkt uit onder andere de devaluatie van de munt – drie keer in een week tijd – in augustus en het recente bericht dat het leger met maar liefst 300.000 manschappen zal inkrimpen. Besparingen. Sounds familiar…