Vastgoedtip op zondag: Woning kopen onder ontbindende voorwaarde

Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Regelmatig krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren en het leven in een mede-eigendom.

Stel: je bent van plan een huis te kopen waar je wat extra ruimte wilt maken door op- of aan te bouwen, maar je hebt daarvoor een stedenbouwkundige vergunning nodig. Om bij de aankoop enige veiligheid in te bouwen voor het geval dat je geen vergunning verkrijgt, kan je in de verkoopovereenkomst een ontbindende voorwaarde inlassen.

1. Terugwerkende kracht

Wordt de ontbindende voorwaarde verwezenlijkt, dan wordt de overeenkomst ook beëindigd. In dit voorbeeld bepaalt de ontbindende voorwaarde dat de koop ontbonden zal worden indien je als nieuwe eigenaar geen stedenbouwkundige vergunning bekomt voor het uitvoeren van de verbouwingen binnen een bepaalde termijn. De verkoopovereenkomst verdwijnt dan met terugwerkende kracht, zodat de verkoop als het ware nooit heeft bestaan.

2. Direct verkooprechten verschuldigd

Let wel: de verbintenissen hebben aanvankelijk hun volledige uitwerking. De verkoper moet leveren, de koper moet betalen. De verkoopovereenkomst moet verplicht geregistreerd worden en er zijn onmiddellijk verkooprechten verschuldigd. Indien de voorwaarde later toch in vervulling gaat, kan je de rechten in dat geval recupereren.

3. Precies en duidelijk omschrijven

Zowel voor de koper als de verkoper is het essentieel dat deze voorwaarde(n) heel duidelijk en precies worden omschreven. Zo kan je latere misverstanden hierover vermijden. Of hoe goede afspraken zoals steeds goede vrienden maken.

http://www.cib.be of contacteer je CIB-makelaar

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier