CD&V-voorzitter Wouter Beke: “We zijn geen naïevelingen”

Tsjeef zijn is hip. Dat is althans de boodschap die Jong CD&V deze week bracht met haar kledinglijn. De ‘grote’ voorzitter, Wouter Beke, springt mee op de kar. Op Pukkelpop zal hij het tsjevenshirt dragen. Tot daar de symboliek. Beke wil vooral iets anders in de verf zetten vandaag. Dat zijn partij de behoeder is van de sociale bescherming. Dat doet hij niet toevallig op de vooravond van Rerum Novarum.

Wouter Beke (43), intussen al zeven jaar voorzitter van CD&V, ontvangt ons in strak blauw kostuum. “Ik moet u ontgoochelen: ik heb het nieuwe T-shirt van onze jongeren nog niet aangeschaft, maar ben dat wel van plan”, lacht hij. “Als ik net als vorig jaar weer op Pukkelpop geraak, zal ik het zeker dragen. Net als zij zie ik tsjeef als een geuzennaam vandaag.”

Is het midden weer sexy? Je zou dat kunnen afleiden uit het succes van Merkel in Duitsland en Macron in Frankrijk.

Vergeet het CDA niet in Nederland. Maar of dat nu sexy is of niet, is niet meteen de vraag die ik mij stel. Voor mij is dat de enig mogelijke manier om mij te engageren in de samenleving. Ik laat mij niet opsluiten in het links-rechts-schema. Een christendemocraat is iemand die gelooft in het moedige midden, in kansen en verantwoordelijkheden, streng zijn voor wie niet mee wil, solidair met wie het nodig heeft. Ik denk ook dat er in de samenleving een breed draagvlak bestaat voor deze visie.

“Als je voor de populariteitspunten gaat, loont het meer om hoerakreten te uiten wanneer een Syrisch gezin geen visum krijgt, dan om een positief diversiteitsverhaal te verdedigen.” U weet van wie dit komt?

Dat zou wel eens van mij kunnen komen.

Klopt. In een opiniestuk in De Morgen.

Wij kiezen misschien niet de makkelijkste weg, neen. En ik geef ook toe dat er intern gedebatteerd is over de vluchtelingencrisis. Maar ik geloof wel dat dit de enige juiste weg is. In een tijd waarin velen polariseren, zijn er krachten nodig die dat tegengaan.

Hebt u nooit getwijfeld?

Neen, geen seconde zelfs. Ik heb altijd gezegd: koers houden. Als je afwijkt van je eigen overtuiging, kom je vroeg of laat jezelf tegen. Ik las vorig weekend dat er politici zijn die stellen dat een overtuiging een hinderpaal kan zijn in de politiek (doelt op Bart De Wever in De Tijd, red). Wel, laat me duidelijk zijn, voor mij is mijn overtuiging altijd de basis.

Vakbonden moeten hun rol spelen. Maar ik zeg: kijk naar de feiten. Van een sociale kaalslag is geen sprake.

Bent u een gutmensch, zoals De Wever dat noemt?

Ja, wij zijn gutmenschen. We geloven in onze overtuiging. Maar we zijn geen naïevelingen. Wij zeggen van in het begin van de vluchtelingencrisis dat wij niet de hele wereld kunnen opvangen, dat Europa meer moet doen inzake grenscontrole, maar ook dat de vluchtelingen die hier zijn, menswaardig moeten opgevangen worden. Ook op sociaaleconomisch vlak kiezen we niet de makkelijkste weg, maar de resultaten liggen er wel. Ik wil dat toch even onderstrepen. Het becijferde 3D-plan waarmee wij in 2014 naar de kiezer gestapt zijn, ligt steevast naast mij op mijn bureau. Wat zie ik? Dat wij 220.000 nieuwe jobs beloofden, en dat die er komen. Dat wij tien miljard extra uitgaven beloofden voor de stijgende pensioen- en gezondheidszorgkosten, en dat die er komen. De voorbije twee jaar al vijf miljard, de volgende twee jaar nog eens vijf miljard. In een regering moet je natuurlijk compromissen sluiten. We hebben niet de absolute meerderheid. Maar als ik zie wat wij gerealiseerd hebben van ons programma, dan ben ik fier. Van een sociale kaalslag is absoluut geen sprake.

Dat zal donderdag wellicht anders klinken bij het christelijke middenveld op Rerum Novarum.

(droog) Vakbonden moeten hun rol spelen. Maar ik zeg nu al: kijk naar de feiten. Het beschikbaar inkomen stijgt, het aantal werklozen daalt met 100.000 op twee jaar tijd, het aantal mensen met armoederisico daalt met 57.000, de betaalbaarheid van de pensioenen is gegarandeerd, het budget van de gezondheidszorg groeit, ondanks besparingen. Men moet goed beseffen dat dit dankzij de christendemocraten is. De drie liberale partijen in de regering kijken naar de economie, wij kijken naar de economie én zorgen voor de sociale bescherming.

Volgens Eurostat (Europa) loopt meer dan 20 procent van de Belgen risico op armoede. Dat lijkt me niet iets om vrolijk over te zijn?

U zal mij niet horen zeggen dat armoede geen probleem is. Maar ik geloof wel dat we op de goede weg zijn. De leeflonen bijvoorbeeld zijn met 700 euro gestegen op één jaar tijd. Maar onze visie op armoede is breder dan dat. Zorgen voor jobs is een eerste zaak. Dat doen we. Wie niet kan werken, moet voldoende ondersteund worden. Dat doen we ook, zie de leeflonen. Drie: mensen moeten hun rechten oppakken. Vandaar dat Vlaanderen nu de dossiers voor toekenning studiebeurzen automatisch opstart. Vier: stuur bij waar nodig. Dat doen we bijvoorbeeld met de nieuwe kinderbijslag.

De regering beloofde alle uitkeringen op te trekken tot de armoedegrens. Wordt die belofte waargemaakt?

De eerste stappen zijn al gezet. Ik vermoed dat op de superministerraad in juni daarop verder gewerkt zal worden.

Ik geef toe dat er intern gedebatteerd is over de vluchtelingencrisis. Maar ik heb geen seconde getwijfeld.

Econoom Ivan Van de Cloot was vorige week in deze krant hard voor de pensioenhervorming. “De regering zegt dat ze de vergrijzingskosten halveert, maar dat klopt niet. Men rekent bijvoorbeeld migratie mee. Dat vereist dan wel dat migranten werken. Net daarin behoren wij tot de zwakste landen van Europa.”

Dat wordt één van de grote uitdagingen voor de toekomst. Daarom zijn wij bijvoorbeeld voorstander van mystery calls om discriminatie aan te pakken. Ook laaggeschoolden en ouderen moeten vlotter toegang krijgen tot de arbeidsmarkt. Maar de hervormingen die wij doen, zijn wel noodzakelijk. Dit jaar is het laatste jaar dat er meer mensen bijkomen op de arbeidsmarkt dan dat er verdwijnen. Is meneer Van de Cloot vergeten vanwaar we komen? Niet zo lang geleden twijfelde de socialistische pensioenminister Michel Daerden eraan of de pensioenen in 2015 wel nog betaald zouden worden. Of dat Zilverfonds: daar zat amper geld in voor zes maanden. Wij zetten een belangrijke stap richting effectieve oplossing: allemaal wat langer werken. Dat moet wel gepaard gaan met maatregelen voor werkbaar werk. Kris Peeters is daarmee bezig. Het zorgverlof is al opgetrokken met vijftien maanden. Opnieuw: dat is sociaal engagement.

PVDA pleit voor een dertigurenweek.

Dat is absoluut niet realistisch. Dat zou ertoe leiden dat we nog meer mensen nodig hebben op een arbeidsmarkt die vanaf volgend jaar krimpende zal zijn. Als dat doorgevoerd wordt, is dat een stap richting privatisering van het pensioen. En dat is niet mijn model.

Hoe belangrijk is de tweede tax shift met meerwaardebelasting voor u?

Het Internationaal Monetair Fonds stelt in een rapport dat de drie dossiers die nu op tafel liggen, economisch belangrijk zijn. Ondernemers moeten sneller aan kapitaal geraken: vandaar spaargeld activeren. Wie onderneemt, moet minder belast worden: vandaar verlaging vennootschapsbelasting. Maar wie zijn onderneming weer verkoopt of wie een aandeel verkoopt, moet ook belasting betalen: vandaar een meerwaardebelasting.

Moet dat er dit jaar komen?

Als dat akkoord dit jaar niet lukt, zal het deze bestuursperiode niet meer lukken. Dit soort hervormingen vraagt een meerjarenaanpak.

Open VLD en N-VA gaan niet mee in uw verhaal. Een meerwaardebelasting brengt niets op, zeggen zij.

Dat klopt niet. Ons voorstel is berekend door het Rekenhof. Nu, twee jaar terug zeiden zij ook dat de eerste tax shift er niet zou komen. Vandaag claimt iedereen de resultaten daarvan. Maar dat is er dankzij ons gekomen.

“Ik heb Demir niet gesproken”

Donderdag komt Donald Trump naar België. Staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA) mag zijn vrouw Melania rondleiden. Bent u niet jaloers?

O neen. Ik heb niet de behoefte Trump te zien. Ik heb trouwens begrepen dat zij zichzelf heeft uitgenodigd om ook de vrouw van de Turkse president Erdogan rond te leiden. (cynisch) Ik wist niet dat ze zo’n fan was van Erdogan. Maar ik gun haar van harte dat moment.

Hebt u haar al gesproken sinds dat veelbesproken interview in deze krant?

(kort) Neen.

Maar alles is terug koek en ei?

Ik heb met haar voorzitter gesproken. En met de premier.

Zij noemde CD&V een moslimpartij. Waarom maakte u dat zo boos?

Een regeringslid hoort niet te zeggen dat zij de Vlamingen waarschuwt voor een coalitiepartner. Dat is van de pot gerukt. Voor wij was het simpel: ofwel boeken we verder resultaten, ofwel hoeft het niet meer. De eerste proof of the pudding was vorige zondag, de superministerraad. En dat was goed. Ik hoop dat dat zo blijft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier