Werken aan een gezond budget, zodat je schulden kan vermijden en er meer ruimte is om te sparen, hoeft niet moeilijk te zijn. Deze ‘10 geboden’ van budgetexperte Sara Van Wesenbeeck helpen je alvast op weg. Begin met het gebod dat het best bij je past. En af en toe zondigen tegen de regels mag, want niemand is meteen volleerd.

1. Gij zult niet uitstellen

Begin meteen. Want elke dag dat je niets doet, ben je immers geld aan het verliezen.

2. Gij zult meer goede gewoontes hebben

Je gewoontes of routines hebben ook een impact op je financiën. Ga op zoek naar meer winstgevende gewoontes: vergelijk prijzen, neem vaker de fiets, betaal je rekeningen op tijd…

3. Gij zult stoppen met gissen

Een gezond budget komt er niet met giswerk, maar wel door er bewust bij stil te staan. Breng je inkomsten en uitgaven in kaart in een (online) huishoudboekje. Dat geeft je een juist en actueel beeld van je financiële situatie. Daarna kan je gericht aan de slag.

4. Gij zult niet uitgeven wat gij niet hebt

Geef nooit meer geld uit dan je ter beschikking hebt. Schulden maken kan een vicieuze cirkel zijn waar je moeilijk weer uitraakt. Wil je toch een (dure) aankoop doen? Stel het even uit, of spaar ervoor, of zoek een alternatief dat je je wel kan veroorloven.

5. Gij zult de beste prijs vinden

Ga altijd op zoek naar de beste prijs. Kan je het ergens nog goedkoper vinden? Vergelijk daarvoor prijzen, zoek koopjes, kortingen en aanbiedingen. Koop tweedehands, durf te onderhandelen. Maak je huiswerk, ga op onderzoek uit. Dat loont. Altijd.

In een gezond budget is er ook ruimte om te genieten

6. Gij zult uw zwakke plekken kennen

Er zijn beslist dingen waar je makkelijk geld aan uitgeeft: boeken, beautyproducten, schoenen, de laatste nieuwe boormachine… Zet voor je ‘zwakke plekken’ een maandelijks budget opzij, zodat je toch kan genieten, maar er niet ongebreideld geld aan uitgeeft.

7. Gij zult aandacht hebben voor de kleintjes

Vele kleintjes maken één grote. Elke week een klein bedrag sparen, levert je op het eind van het jaar een grote som geld op. Maar geld lekt ook snel weg: vele kleine uitgaven, zoals elke maand voor je abonnementen, of dagelijks voor extraatjes zoals een donut of een blikje frisdrank, kunnen tezamen één grote geldvreter zijn.

8. Gij zult sparen

Leg een spaarpotje aan, want het is altijd slim om wat geld achter de hand te hebben. Met een gezonde spaarbuffer kan je financieel zware periodes overbruggen, onverwachte uitgaven opvangen, of kan je jezelf trakteren op een duurdere aankoop.

9. Gij zult uw kennis van geldzaken bijspijkeren

Er is wel degelijk een positief verband tussen financiële geletterdheid en de toename van rijkdom. Wie meer kennis van geldzaken heeft, ziet zijn vermogen meteen toenemen. Breid je kennis over geldzaken uit. Dat kan je veel winst opleveren.

10. Gij zult van het leven genieten

In een gezond budget is er ook ruimte om te genieten. En dat hoeft niet veel te kosten. Wat dacht je van een wandeling in het bos, een picknick op je terras, een zelf geplukt veldboeket om je huis op te fleuren. (Gratis) geluksmomenten houden je budget én jezelf gezond!

Schrijf je nu in op barkingdogs.be ‘mijn portemonnee’ voor nog meer (gratis) tips. Volg Sara op @mijnportemonnee.be