Alle mama’s werden voor Moederdag letterlijk en figuurlijk in de bloemetjes gezet, en terecht! Helaas blijven die bloemen niet eeuwig vers. Toch bestaan er enkele trucjes om langer van je boeket te kunnen genieten. Wij vertellen jou de 5 beste tips.

1: Kies de juiste vaas

Steek je bloemen in een glazen of porseleinen vaas. Een vaas kiezen uit metaal is een slecht idee: die heeft een hoge zuurtegraad en zal je bloemen aantasten. Zorg daarnaast ook voor een propere vaas. Je bloemen in een vuile vaas steken is zoals de afwas doen in vuil water. Was hem daarom goed met water en zeep. Zo krijgen bacteriën minder kans om je bloemen te bederven.

2: Zet je bloemen (elke dag) in lauw water

Je bloemen meteen in koud water dompelen is niet aan te raden. Bloemen nemen rapper lauw water op. De ideale watertemperatuur voor je bloemen is 43 graden. Even controleren met een thermometer is dus de boodschap. Daarnaast is het ook belangrijk om het water elke dag te verversen.  Dat voorkomt dat bacteriën zich ophopen.

3: Laat het water enkele minuten rusten

Als je de vaas met water gevuld hebt, laat je die best enkele minuten staan. Zo kunnen alle gassen uit het water trekken en tasten die je prachtige bloemen niet aan.

Shot of tulips standing against window at home
4: Knip het uiteinde van de stengels in een hoek van 45 graden

Zijn de stengels recht afgeknipt? Hou ze dan onder stromend water en knip ze in een hoek van 45 graden. Zo kan het water beter in de bloemen dringen en zullen ze langer vers blijven.

5: Hou je bloemen uit de buurt van fruit

Je bloemen naast de fruitmand zetten is een slecht idee. Rijp fruit geeft chemicaliën af die je bloemen laten verwelken en dat wil je niet. Zet je boeket niet in de vlakke zon: dat is te warm. Ook toestellen die warmte produceren (microgolfovens, koelkasten of tv-toestellen) vermijd je best in de omgeving van je snijbloemen.

flower

Foto’s: iStock