Dé lekkerste aardbeien kweken? Onze tuinexpert Angelo Dorny geeft tips!

258
Zorg voor een laagje mulch. Dat houdt het vocht langer vast, onkruid op een afstand én zorgt ervoor dat de vruchten niet op een vochtige bodem komen te liggen en schimmelen. (foto AD)
Zorg voor een laagje mulch. Dat houdt het vocht langer vast, onkruid op een afstand én zorgt ervoor dat de vruchten niet op een vochtige bodem komen te liggen en schimmelen. (foto AD)

1. Aardbeien worden in Nederland ook zomerkoninkjes genoemd. En dat is wat mij betreft helemaal terecht. De vroegste variëteiten luiden de zomer in, en de langst dragende gaan zelfs door tot aan het begin van de herfst. Maar welke zijn nu het lekkerst? En hoe verzorg je ze de komende tijd? Ik geef tips.

Regelmatig plukken

Tijdens mijn studies aan de tuinbouwschool in Kortrijk moesten we in mei en juni regelmatig meehelpen met het oogsten van aardbeien. Het is alsof het gisteren was. Eentje in het bakje, twee in de mond. Heerlijk. Tot we na afloop allemaal pijn aan de buik kregen natuurlijk. Maar wees eerlijk: een lauwe aardbei plukken en meteen opeten, er is niks beter dan dat. Want dat plukken is belangrijk. Het lijkt voor de hand liggend, maar door regelmatig te oogsten zorg je ervoor dat de plant nieuwe vruchten blijft produceren. Er zijn 2 verschillende soorten. Je hebt de eenmaaldragende variëteiten, en je hebt de doordragers. Het spreekt voor zich dat eenmaaldragende 1 keer heel veel aardbeien produceren, en doordragende de hele zomer lang een stabiele oogst voorzien. Ze zijn dan misschien iets kleiner, maar je blijft er wel van plukken.

Doordragende variëteiten zijn dan misschien iets kleiner, je blijft er wel van plukken”

Nu doen

Het verzorgen van aardbeien houdt op dit moment niets in. Tijdens langdurige droogte een beetje water geven is prima, en op de bodem wat stro of hennepvezels leggen als mulch. Dat houdt het vocht langer vast, onkruid op een afstand én zorgt ervoor dat de vruchten niet op een vochtige bodem komen te liggen en schimmelen. Aardbeien gaan vanaf nu ook zogenaamde uitlopers vormen. Scheuten die de plant produceert om zichzelf te vermeerderen. Maar net zoals okselscheuten bij tomaten veel energie van de plant vragen, is dat met uitlopers bij aardbeien niet anders. Knip ze met een schaar weg, tot aan de basis van de plant, of breek ze af met je vingers. Resultaat: de plant zal al haar energie in het vormen van vruchten stoppen, en niet in de aanmaak van uitlopers. Wil je jouw aardbeien uiteindelijk vermeerderen om oude planten te verjongen? Laat dan na de oogst enkele uitlopers wortels vormen in een potje. Losknippen en klaar. Snel en goedkoop extra planten creëren noem ik dat.

Mijn top 5

Kiezen is altijd een beetje verliezen. Er zijn zoveel lekkere variëteiten te vinden, dat mijn top vijf selecteren onbegonnen werk lijkt. Maar goed, hier gaan we:

Korona: geen grap dit. Ze is wat mij betreft een van de betere variëteiten voor de hobbytuinier. Erg productief, doordragend, zeer zoet van smaak en weinig ziektegevoelig. De naam moet je er dan maar bijnemen.

Elvira: een vroege aardbei die in de serre al in mei en juni geplukt kan worden. Elvira is een eenmaaldragende variëteit met een mooie opbrengst en lekkere smaak. Lichtzoet, middelgrote vruchten.

Sonata: een doordragende aardbei die flink wat vruchten produceert. Niet erg vroeg, de hele zomer vruchten en een gezonde plant. Weinig gevoelig voor ziekten.

Darcelect: eenmaaldragend in juni of juli en vrij productief. Middelgrote tot grote vruchten met een aparte kruidachtige, maar zoete smaak. Gezonde variëteit, toch opletten voor wortelziekten.

Mara des Bois: wordt ook wel Franse bosaardbei genoemd. Heerlijk zoete smaak, als geen ander, en zeer productief wanneer de plant het naar haar zin heeft. Doordragend van juni tot september en zelfs oktober als het weer meezit.

Meer tuintips via @Angelo_Dorny op Instagram