Ontbijtbabbel met tv-fenomeen en modeontwerpster Astrid Coppens: “Mijn dochtertje is mijn reddende engel geweest”

5788
Astrid Coppens: “Ik heb de laatste jaren heel wat tegenslagen te verwerken gehad maar ik ben daar volwassener en sterker uitgekomen, met meer mensenkennis en relativeringsvermogen. Ik voel nu dat ik heel veel aankan.” (foto Sbedaux)©sbedaux
Astrid Coppens: “Ik heb de laatste jaren heel wat tegenslagen te verwerken gehad maar ik ben daar volwassener en sterker uitgekomen, met meer mensenkennis en relativeringsvermogen. Ik voel nu dat ik heel veel aankan.” (foto Sbedaux)

De tijd dat Astrid Coppens nog met een andere achternaam zat opgezadeld en haar leven in Los Angeles niets minder dan ‘amaaaazing’ was, ligt ondertussen in een ver verleden. Astrid anno 2021 is geen realityster meer, maar een onderneemster, een ontwerpster en een moeder. En de stranden van L.A., die ruilde ze in voor die van Knokke.

De laatste keer dat ik Astrid zag, was volgens mijn archieven in 2017, toen ze haar allereerste filmrol te pakken had. Als citaat stond boven mijn artikel: ‘Ik droom van een hut op het strand in Hawaii. En twee kindjes’. Vier jaar en een kindje later leeft die droom nog steeds, al heeft de Antwerpse het tegenwoordig enorm naar haar zin in België. Ze oogt ook anders dan toen. Volwassener, rustiger en meer zelfverzekerd. “Ik heb de laatste jaren heel wat tegenslagen te verwerken gehad – rechtszaken die maar bleven aanslepen – maar ik ben daar volwassener en sterker uitgekomen, met meer mensenkennis en relativeringsvermogen. Ik voel nu dat ik heel veel aankan.”

Je komt al een tijdje niet meer op televisie, maar bent ook niet uit de spotlights verdwenen. Zo bracht je net je nieuwe kledingcollectie uit.

“Klopt, mijn negentiende collectie bij ZEB ondertussen. Ik was destijds, tien jaar geleden dus, de eerste BV met een eigen kledinglijn bij ZEB, genaamd Astrid Black Label . En zoveel jaar later is die lijn uitgegroeid tot een belangrijke tak binnen ZEB, met een brede en trouwe klantenbasis. Ik vind het zelf heel bijzonder dat mijn label zo goed blijft scoren. Tien jaar geleden was ik een bekend tv-figuur, maar nu sta ik al een tijdje niet meer in de schijnwerpers. En toch blijft Astrid Black Label het goed doen, ook in Wallonië en Luxemburg, waar ze me toch echt niet kennen van op televisie. Ik ben nu al bezig aan mijn twintigste collectie, wat ik toch wel een ‘big deal’ vind. De collectie die nu in de winkel ligt, vind ik trouwens ook een bijzondere. Het is er eentje gebaseerd op de natuur. Geloof het of niet, maar ik ben de laatste jaren steeds meer een natuurmens geworden. Dat zie je terug in de kleuren van de kledingstukken. In plaats van een realityster of actrice ben ik nu eerder een ‘fashion creative’.”

Is het een opluchting om geen realityster meer te moeten zijn?

“Er is wel nog veel vraag naar geweest, maar op een gegeven moment hebben mijn man Bram en ik de beslissing gemaakt om Billie-Ray niet in de kijker te plaatsen. En we zijn heel blij met die keuze. Vroeger woonden we in Amerika, waar niemand ons kende. Dat was dus een heel ander gegeven. Ik merkte enkel iets op van mijn bekendheid wanneer ik naar België kwam. Maar nu wonen we in Knokke en nadat ons huis gebouwd is in Antwerpen. Dan is het wel aangenaam om wat meer rust te hebben. Ik krijg veel aanvragen voor tv-programma’s, maar ben heel selectief geworden. Ik wil alleen nog dingen doen die het waard zijn om ervoor van huis te gaan, weg van man en kind.”

Geloof het of niet, maar ik ben de laatste jaren steeds meer een natuurmens geworden”

Heb je eigenlijk ooit spijt gehad van je realityshows?

“Nee, absoluut niet, ik vond dat heel leuk om te doen. Maar als ik toen in België had gewoond, zou ik het nooit gedaan hebben. Ik kon daar in L.A. in volledige vrijheid leven, terwijl als ik naar België afzakte altijd schrok van wat me overkwam, van die enorme hype. Nu sta ik minder in de kijker en dat is goed te merken. Nadat ik in een tv-programma opduik, bijvoorbeeld toen bij Gert en James op de boot, of als mijn rechtszaak weer eens in de media is gekomen, dan staren mensen me meer na of komen ze vaker selfies vragen.”

Even over die rechtszaken: je won de zaak tegen je ex-man en tegen je voormalig manager. Beide mannen – en rechtszaken – hebben je flink wat geld gekost. Hoe pijnlijk is dat?

“Die rechtszaken hebben me heel lang beziggehouden. Sterker nog, mijn ex-manager is in beroep gegaan nadat ik had gewonnen. Daar wordt een uitspraak eind dit jaar verwacht. Als dat achter de rug is, is het helemaal afgelopen. Het doet nog altijd wel wat pijn. Ze hebben me heel veel geld, tijd en energie ontnomen. Maar bon, sinds ik een kindje heb, sta ik daar niet meer zo bij stil. Zo’n kleintje zet alles in perspectief. Als ik haar zie lachen, dan ben ik dolgelukkig. Ze is eigenlijk mijn reddende engel geweest.”

Dus het moederschap bevalt goed.

“Enorm! Billie-Ray heeft een nieuwe wereld voor me geopend. Ik ben zo gelukkig met dat kind, ze is echt een godsgeschenk. En ik ben heel dankbaar voor haar. Al zou ik graag nog een kindje willen. Ik ben 38, dus daar moet ik niet te lang mee wachten. En daarna moeten we maar eens werk maken van die hut in Hawaii. (lacht)

De nieuwe collectie van ‘Astrid Black Label’ ligt nu in de ZEB-winkelrekken. Meer info: zeb.be.