Van V-care tot ethical beauty: dit waren de beautytrends van 2021

148
Van grafische liners tot ‘pops of colour’ en opvallende wimpers, de kijkers blijven de hoofdrol bekleden! (foto Getty Images)©CoffeeAndMilk Getty Images
Van grafische liners tot ‘pops of colour’ en opvallende wimpers, de kijkers blijven de hoofdrol bekleden! (foto Getty Images)©CoffeeAndMilk Getty Images

Tussen kerststronk en nieuwsjaarsborrel staat onze beautyexpert Sabine Peeters graag even stil bij het tumultueuze jaar 2021. De wereld draaide door, maar onze samenleving liep vierkant. Covid-19 nam voor een tweede jaar op rij alle gesprekken over, en dat hakte er bij velen in, mezelf incluis. Ik zocht en vond mijn toevlucht in de beautywereld, waar kleur, textuur en vorm de perfecte basis voor een potje escapisme vormden. Trends werden me op deze manier meer en meer duidelijk en ik licht er graag enkele uit voor jou!

1. V-care

Vaginale verzorging is een breed begrip met een gemeenschappelijk doel: de intieme zone in orde houden. Van gynaecologische chirurgie tot lotions en pH-neutrale zeepjes, de aandacht is groot. Zelf groeide ik op in een omgeving die me, terecht, bijbracht dat mijn vagina goed is in haar natuurlijke staat, externe producten zouden deze enkel op negatieve wijze beïnvloeden. Maar ervaring leerde me dat ook onze vagina én vulva in constante verandering zijn en hier en daar trauma ondergaan. En dan is het fijn om in alle openheid verzachting te zoeken bij de juiste merken en artsen.

Mijn aanraders? YUN Vgn Intieme Verzorging en www.gyneplus.be

2. All about the eyes

Mondmaskers behoren nog steeds tot onze dagelijkse realiteit en dit zien we gereflecteerd in onze make-up gewoontes. De focus ligt nog steeds vooral op de ogen met trends die verschillende smaken tegemoetkomen. Van grafische liners tot ‘pops of colour’ en opvallende wimpers, de kijkers blijven de hoofdrol bekleden!

3. Een gezonde hoofdhuid

Als we haircare onder de loep nemen, zien we een duidelijke opkomst van producten die onze hoofdhuid extra verzorgen. Dit onder leiding van de APAC-landen, waar een gezonde hoofdhuid gelijk wordt gesteld aan een gezonde haardos. Niet voor niets dus dat ‘scalp care’ door het toonaangevend blad Forbes werd uitgeroepen tot grootste beautytrend van 2021. Ikzelf testte scrubs, oliën en lotions die mijn geïrriteerde, gestresseerde hoofdhuid verzachtten en het natuurlijke microbioom zouden herstellen. Het vervolg hierop? Een meer holistische benadering met supplementen en vitamines voor verzorging van binnenuit.

Vaginale verzorging is een breed begrip met een gemeenschappelijk doel: de intieme zone in orde houden”

4. Beweging in evenwicht

Misschien hoort deze trend niet voor iedereen onder de noemer ‘beauty’, maar wie op de juiste manier beweegt, straalt van nature, en is dat niet de definitie van schoonheid? Maar veel groepen voelden zich uitgesloten van de trainingswereld door hun lichaamsomvang, validiteit, leeftijd of gender. Verschillende centra en gediplomeerde trainers merkten dit op en maakten een shift, want sporten zonder (voor)oordeel, dat verdient toch iedereen? Ikzelf begon te trainen bij Bibi Antwerpen: een gezellig en inclusief project van sportcoach Katrien en voedingdeskundige Hellen die onze konten collectief van de sofa willen krijgen op een evenwichtige, ontspannen en persoonlijke manier. Weg met het sportief elitarisme, leve beweging voor iedereen!

www.bibiantwerpen.be

5. Ethical beauty

De terechte schreeuw om meer respect binnen de beauty-industrie vindt zijn weerklank op verschillende niveaus. Eerst en vooral bieden meer en meer brands veganistische opties én veranderde China zijn invoerwetten, waardoor internationale beautyproducten niet langer verplicht op dieren hoeven getest te worden. Daarnaast kwam er meer oog voor diversiteit en realiteit in het gebruik en de afbeelding van modellen. And last but not least groeide het aandeel aan black owned en kleine onafhankelijke brands wat de markt diversifieerde en toegankelijker maakte.