Budgetexperte Sara Van Wesenbeeck laat je besparen met 11 duurzame alternatieven voor kopen: van weggeefgroepen tot swapping

Wat kunnen we doen om nog meer te besparen? Het is in mijn coachingpraktijk momenteel een veelgehoorde vraag. Naast bespaaracties zoals je gedrag veranderen, zuiniger consumeren, schrappen of minderen, kan je ook spullen en diensten verwerven zonder dat ze je geld kosten. Laat ‘kopen’ dus niet meteen het eerste zijn waar je aan denkt, maar kies voortaan ook voor deze (duurzame) alternatieven.

(Her)gebruik wat je hebt. Kijk geregeld in je kasten wat je nog hebt liggen en wat nog kan dienen.

Alles wat je (gratis) kan krijgen , hoef je niet te kopen. Neem gratis monsters of staaltjes mee of vraag ze aan via het internet.

Herstel wat stuk is. Naai die ontbrekende knoop weer aan, herstel huishoudtoestellen die niet meer werken. Je vindt hiervoor handleidingen op YouTube, of laat je door anderen helpen en neem deel aan een Repair Café.

Doe aan ‘swishing’ en ‘swapping’, sexy woorden voor het aloude ruilen : geef en krijg er iets anders voor in de plaats. Ruil kleren en spullen, speelgoed, materiaal en diensten.

Vervang , bijvoorbeeld via een boekenruilkast bij jou in de buurt. Telkens als je er een boek uit neemt, stop je er een van jou in.

Geef weg (en ontvang) . Maak gebruik van ‘Freecycle’. Een wereldwijd netwerk van ‘gifting’-groepen waar geven centraal staat. Je kan er zelf spullen vinden, maar ook alles aanbieden wat je niet meer gebruikt. De enige spelregels: geen geld en geen ruilhandel. Op Freecycle.org en op Facebook vind je vestigingen bij jou in de buurt.

Leen spullen die je maar af en toe of een enkele keer (per jaar) nodig hebt, zoals een ladder, een elektrische zaag, extra tafels en stoelen voor een feest… Zelf iets uitlenen kan uiteraard ook.

Laat rondgaan . Bezit je nog een koperen confituurpot van je grootmoeder? Of heb je een snelkookpan of een boormachine die je maar enkele keren per jaar gebruikt? Laat ze rondgaan in de buurt of in je familie.

Ken je buren en help elkaar met klussen, (ver)bouwen, tuinieren, koken, feesten, op de hond passen tijdens de vakantie, …

Stel iets ter beschikking van anderen . Heb je iets over of te veel dat je ter beschikking van anderen kan stellen, en waar die anderen dan samen met jou hun (financieel) voordeel uit kunnen halen? Een stuk tuin dat braak ligt bijvoorbeeld? Laat er de gezamenlijk aangekochte of gekregen kippen scharrelen en deel de eieren met elkaar of verkoop ze. Of misschien staat er een schuur leeg in je straat, en kan het gereedschap dat je samen met enkele buren aangekocht of verzameld hebt er een plaats krijgen? De schuur wordt het dan het hobby- en bouwhok van de buurt.

Ook delen is het nieuwe hebben. Iets gebruiken is belangrijker dan het bezitten ervan. Hot is het delen van (eigen) auto of fiets, of infrastructuur zoals parkeerplaatsen, co-housen en het delen van kennis zoals bijvoorbeeld op Wikipedia. Ook talent kan je delen: ben je goed in klusjes of goed in talen, wiskunde of pianospelen: deel of ruil deze diensten. Je bespaart, ook met dank aan je talent!

Schrijf nu in op mijnportemonnee.be voor (gratis) budgettips & volg mij op @mijnportemonnee.be voor meer nuttige budgettips.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier