Cath Luyten begint aan nieuw seizoen van ‘Buurman, wat doet u nu?’: “Blijven slapen, dát is het geheim”

834
Cath Luyten gaat onder andere op zoek naar de vrouw achter de onsterfelijke personages die actrice Sien Eggers vertolkt. “Ik werd er enorm warm ontvangen.” (foto VRT)
Cath Luyten gaat onder andere op zoek naar de vrouw achter de onsterfelijke personages die actrice Sien Eggers vertolkt. “Ik werd er enorm warm ontvangen.” (foto VRT)

Na een afwezigheid van tweeëneenhalf jaar keert ‘Buurman, wat doet u nu?’, waarin Cath Luyten aanklopt bij Vlaamse (en vroeger ook Nederlandse) iconen, terug op Eén. In dit inmiddels vijfde seizoen komt Cath over de vloer bij Sien Eggers, Benny Claessens, Sandra Kim, Kris & Yves, Stefan Everts en Petra De Sutter.

“Buurman, wat doet u nu?” De legendarische uitspraak van Tatjana Šimic in de eerste Flodderfilm werd vijf jaar geleden de titel van een nieuw Eén-programma, waarin Cath Luyten – zelf een grensgevalletje – bekende Nederlanders portretteerde. Zo passeerden onder anderen Frans Bauer, Peter Jan Rens, Gordon en Tatjana Šimic zelf de revue. In het vierde seizoen, uit 2018, maakten voor het eerst ook bekende Belgen hun opwachting. Nu keert Cath terug met een vijfde reeks, met enkel Belgische iconen in de hoofdrol. “Eigenlijk wilden we een seizoen maken met bekende Belgen in het buitenland. We hebben het geprobeerd, maar het bleek onmogelijk. Corona, weet je wel. We hebben dan snel de knop omgedraaid en zijn voorlopig hier gebleven. Ik heb mijn valiesje gepakt en ben bij zes bekende Belgen gaan logeren. Zes totaal uiteenlopende types, die me allemaal op hun eigen manier hebben geraakt.”

Een pauze van bijna drie jaar. Ik dacht al even dat de VRT ‘Buurman, wat doet u nu?’ had afgevoerd.

“Nee hoor. Bij de VRT zijn ze gelukkig nog niet uitgekeken op het format. Voor warme, intieme portretten zal er altijd plaats zijn. Ik hoop hier zelf ook nog vele jaren mee door te kunnen gaan, want er zijn boeiende mensen te over. Door corona, en de vaak iets legere agenda’s van de bekende mensen, konden de gesprekken dit keer wat langer duren en mocht het dus allemaal nog intiemer.”

Ik geniet echt van mijn zwangerschap, mij hoor je niet klagen”

Hoe ben je tot deze zes gekomen?

“In eerste instantie moeten de gasten in kwestie mij boeien. Ik moet nieuwsgierig kunnen zijn. ‘Hoe gaat het nu met hen?’ Vaak vertrek je met vooroordelen, maar na een nachtje logeren besef je dat die meestal ontkracht worden. Ook bij Sien Eggers, die ik als actrice heel graag bezig zie, vroeg ik me af hoe ze in het echt zou zijn. Of ze echt zo ontwapenend, ietwat naïef en humoristisch is, als ik me voorstelde. En hoe ze zou wonen: in een donker, rokerig, artistiek appartement? Het bleek het tegenovergestelde! Ze heette me welkom in een frisse, witte en uiterst gezellige cottagewoning. Ik werd daar enorm warm ontvangen. Bij iedereen eigenlijk. Sien was wel de enige bij wie ik thuis kon slapen. Die opnames vonden plaats tussen twee coronagolven door. Later, bij de andere gasten, sliep ik in mijn camper.”

Dat blijven slapen, is dat de sleutel tot het succes?

“Absoluut, dat is misschien wel het geheimpje van Buurman, wat doet u nu? . Op dag 1 is het vaak nog aftasten, zoeken en aanvoelen, maar van zodra de nacht gepasseerd is, heb je een vertrouwensband opgebouwd. Dat creëert een intimiteit die je niet kunt realiseren op een gesprek van drie of vier uur. Wanneer de cameraploeg ’s avonds naar huis is, wordt er vaak nog nagepraat. Dat is ook het moment waarop ik in mijn ziel kan laten kijken.”

Zou je zelf eigenlijk geen goede gast zijn voor ‘Buurman, wat doet u nu?’?

(lacht) “Wat zou je willen weten dan? Ah, over mijn zwangerschap op 43-jarige leeftijd. Ik zal je een geheim verklappen: dat is net hetzelfde als toen ik dertien jaar geleden zwanger was van mijn eerste. Ik geniet hier echt van, mij hoor je niet klagen. Al blijft het natuurlijk hout vasthouden, die bevalling moet ook nog goed gaan. Maar om even terug te komen op je vraag: ik vind niet dat ik zoveel interessants te vertellen heb. Ik sta veel liever aan de andere kant, waar ik mijn aangeboren nieuwsgierigheid en interesse in andere mensen kan botvieren. Curieus en oprecht geïnteresseerd zijn, en samen uren over het leven praten. Dat zit in de genen zeker?” (lacht)

‘Buurman, wat doet u nu?’, vanaf 5 mei elke woensdag om 20.35 uur op Eén.