Ontbijtbabbel met actrice Caroline Maes: “Ik heb nooit een plan B gehad”

5766
Caroline Maes speelt al bijna 20 jaar in Familie: “Ik zou het helemaal niet erg vinden om de nieuwe bomma van Familie te worden.” (foto SBedaux)©sbedaux
Caroline Maes speelt al bijna 20 jaar in Familie: “Ik zou het helemaal niet erg vinden om de nieuwe bomma van Familie te worden.” (foto SBedaux)©sbedaux

Het zit er bijna op, het dertigste seizoen van Familie. En het is nu al uitkijken naar de seizoensfinale van aanstaande vrijdag. In de hoop dat ze een tipje van de sluier oplicht, trakteren we Caroline Maes, oftewel Mieke Van den Bossche, op een uitgebreid ontbijt. “De finale is dit jaar nog grootser aangepakt dan anders.”

Aan de Mechelse Vismarkt, op het gezellige terras van ontbijt- en lunchzaak Sister Bean, moet ik me bij Caroline Maes – een uiterst sympathieke actrice die mijn hart in Vennebos (1997!) al veroverde – eerst excuseren voor mijn late entree. Wanneer de toast avocado en pannenkoeken uiteindelijk arriveren, hebben we het al in het lang en in het breed gehad over Familie , haar familie, voetbal en vakantie. De goede dingen des levens, zeg maar. “Weet je dat die seizoensfinale ook voor de acteurs altijd iets is om naar uit te kijken? Die scènes zijn vaak heftig, met veel volk op de set en een hele fijne sfeer. Meestal werken we in kleinere bubbels op de set, maar met zo’n seizoensfinale schieten we vaak op locatie. We mogen dan allemaal samen aan iets bijzonders werken. Dat is een heel speciaal gevoel, zeker na zo’n jaar waarin alles in kleine groepjes moest en veel op afstand gebeurde. Veel mag ik natuurlijk nog niet verklappen, maar de finale is grootser aangepakt dan andere jaren.”

Dat kan toch iets specifieker, Caroline.

“Vooruit dan. Het draait rond een groot feest. En er is zeer veel drama. Uiteraard, er is altijd drama. (lacht) Toen ik het scenario een paar weken geleden kreeg, was ik enorm nieuwsgierig naar het vervolg. Ik wilde echt weten hoe dit zou aflopen.”

Hoe heb jij dit vreemde dertigste seizoen beleefd?

“Vorig jaar stopte seizoen 29 heel abrupt. We kregen plots een telefoontje met de melding dat we niet meer moesten komen. Dat zorgde voor heel wat onrust. Wij werken allemaal heel graag en we houden van Familie , maar plots zaten we thuis. De dag dat we opnieuw aan de slag mochten, ergens in mei, was iedereen door het dolle heen. Maakte niet uit wat de beperkingen waren, wij wilden werken. Natuurlijk begonnen die beperkingen na een tijdje wel te wegen. Altijd afstand houden, 10.000 keer per dag je handen ontsmetten, constant getest worden, in je ‘circle of trust’ blijven. Dat was – en is – niet heel aangenaam werken. En natuurlijk heeft de kijker daar ook wel iets van gemerkt, maar ik denk dat we het allemaal zo goed en professioneel mogelijk opgelost hebben. Ik hoop nu wel dat we na onze zomerstop met minder beperkingen aan de slag kunnen. Wij zijn sociale dieren, wij moeten eens aan elkaars lijf kunnen snuffelen. Nu is dat nog moeilijk, maar ooit zullen alle beperkingen wegvallen. En dan is ons een groot feest beloofd. (lacht)

“Wij zijn sociale dieren, wij moeten eens aan elkaars lijf kunnen snuffelen”

Ik heb het even moeten opzoeken, maar jouw allereerste job als actrice was bij de VT4-soap Vennebos, ondertussen al bijna 25 jaar geleden.

“En hoewel dat misschien niet de allerbeste soap was, denk ik daar nog met heel veel plezier aan terug. Ik was toen 19 en kreeg een contract voor anderhalf jaar om te doen wat ik wilde doen. Dat was voor mij een fantastisch avontuur. En een hele leuke bende van cast en crew. Zelfs op onze vrije dagen gingen wij naar de set. Ik heb daar trouwens heel veel geleerd als jong meisje. Ook nu, wanneer we nieuwe jonge acteurs krijgen bij Familie , zal ik de eerste zijn om hen op hun gemak te stellen. Want ik weet hoe het is om op jonge leeftijd voor de leeuwen gegooid te worden.”

Je zit nu ook al bijna 20 jaar bij Familie. De tijd vliegt.

“Volgend jaar wordt mijn twintigste jaar. En dat blijft dus boeiend. Ik had het er laatst met Gunther (Levi, red.) over dat we al heel veel gezien en gedaan hebben bij Familie , maar dat we toch de drang blijven houden om te presteren. We rusten niet op onze lauweren. Dat zou ook niet geaccepteerd worden. Dus laat me zo nog maar even doorgaan, ik zou het helemaal niet erg vinden om de nieuwe bomma van Familie te worden.”

Heb jij eigenlijk ooit een plan B gehad?

“Nee, een plan B is er nooit geweest. Als jong meisje wilde ik maar twee dingen: mama worden en actrice worden. Daar werd ik twee keer mee uitgelachen. Mama zijn was zogezegd geen job. Nou! En actrice wilde toch iedereen worden. Ik heb mijn kinderen dat ook altijd meegegeven: als je het kunt dromen, kun je het worden. Dat is mijn insteek in het leven. Mijn oudste zoon wilde professioneel voetballer worden. Prima vond ik dat, maar ik zei hem dat hij er dan wel hard voor moest werken. Het is hem gelukt.”

Familie, elke avond om 20.40 uur bij VTM.