Succesformat ‘De Container Cup’ krijgt nu ook eigen beloftencompetitie: “Een stuk lastiger dan verwacht”

1894
Heel wat beloftevolle sporters zetten nu al topresultaten neer en ook zij krijgen daarom elke dag -de kans om zich te bewijzen in De Container Cup: Beloften. Bijt morgen de spits af: wielertalent Cian Uijtdebroeks. (foto Play4)
Heel wat beloftevolle sporters zetten nu al topresultaten neer en ook zij krijgen daarom elke dag -de kans om zich te bewijzen in De Container Cup: Beloften. Bijt morgen de spits af: wielertalent Cian Uijtdebroeks. (foto Play4)

Vandaag start het tweede seizoen van succesprogramma ‘De Container Cup’ op Play4, met het komische commentaarduo Pedro Elias en Wesley Sonck. Maar er is meer: dit jaar is er ook een aparte beloftencompetitie op het gratis Telenet-kanaal Play Sports Open. Cian Uijtdebroeks, toptalent in het wielrennen, bijt morgen de spits af.

Twintig jeugdige topatleten krijgen de kans om hun sportief talent aan de buitenwereld te tonen. Vanaf morgenavond kan je op Play Sports Open namelijk kijken naar de beloftencompetitie van De Container Cup . Hoogspringsensatie Merel Maes, wereldrecordhouder zevenkamp Jente Hautekeete, motorcrosstalent Liam Everts en Cian Uijtdebroeks – ‘de nieuwe Remco Evenepoel’ – zijn de bekendste namen. Cian komt morgenavond als eerste aan de beurt.

Getraind voor monkey bars

Nu schrijven we het er nog even bij: je spreekt Cian uit als Kian , maar binnen enkele jaren is dat wellicht niet meer nodig. Er wordt de 17-jarige wielrenner een fantastische carrière voorspeld. Zelf droomt hij van de gele trui in de Tour. Maar ook voor De Container Cup Beloften kon Cian zich wel opladen. “Eerlijk? Het was een stuk lastiger dan ik verwacht had”, klinkt het bij de goedlachse wielrenner. “Het lopen en fietsen voelden voor mij natuurlijk vertrouwd aan, maar het is niet te onderschatten dat je al die proeven meteen na elkaar moet doen. Het is echt iets voor veelzijdige sporters, zoals bijvoorbeeld meerkampers of veldrijders. Enkel voor de monkey bars had ik vooraf toch een beetje getraind. Ik had het een keertje geprobeerd en geraakte er amper twee ver. Zo erg wou ik toch niet afgaan op televisie…” (lacht)

Het is niet te onderschatten dat je al die proeven na elkaar moet doen” – Cian Uijtdebroeks

Schrik camera’s

Wielerkenners kennen de naam van Cian dan wel al langer, voor het brede publiek wordt De Container Cup Beloften een eerste kennismaking. Schrik van de camera’s leek hij echter niet te hebben. “Echt nerveus voelde ik me niet, al was het toch een aparte ervaring.” De meeste concurrenten kende Cian niet echt, dus heeft hij geen idee of hij in aanmerking komt voor het podium. “Enkel veldrijder Aaron Dockx en wielrenster Julie De Wilde ken ik. Aaron lijkt me ook een topkandidaat. Veldrijders lopen goed, fietsen uiteraard sterk en hebben doorgaans ook een beter ontwikkeld bovenlichaam. Voorts lijken mensen uit de atletiek en misschien judo me het best geplaatst om een topresultaat neer te zetten.”

Ronde via oortjes

Cian won onlangs zijn eerste koers voor Team Auto Eder, het beloftenteam van Bora-Hansgrohe. Daar wordt hij volgend jaar prof aan de zijde van onder meer Peter Sagan. “Behalve die ene wedstrijd in Oostenrijk werden zowat alle koersen voor beloften afgelast. Helaas! Dat geldt ook voor de Ronde van Vlaanderen. Dat is niet meteen mijn type wedstrijd, aangezien ik een klimmer ben, maar ik zou er toch met veel plezier gestart zijn.”

“De wedstrijd bij de profs zal ik sowieso wel van start tot finish volgen, zelfs via oortjes tijdens mijn eigen training. Mijn pronostiek? Ik hou het bij de verwachte namen: Wout van Aert voor Van Avermaet en Alaphilippe. Al hoop ik op Nils Politt van Bora-Hansgrohe. Als het wedstrijdverloop meezit, kan hij heel ver geraken.”

Veel beleefder

Geen Wesley Sonck en Pedro Elias bij De Container Cup Beloften, wel presentator Carl Dircksens. Carl, vooral bekend als woordvoerder Lander Cobbaert uit De Ideaele Wereld , is sowieso al de vaste interviewer tijdens het programma. Nu neemt hij ook het commentaar voor zijn rekening. “Het is de bedoeling om het redelijk serieus te houden, zodat de prestatie van de jonge gasten centraal blijft staan”, meent Carl. “Geen grappen zoals in De Ideale Wereld dus, maar eerder wannabe sportjournalist. Al was de rol als commentator me sowieso niet vreemd, aangezien ik al elf jaar commentaar geef bij de kleinere affiches in de Champions League. Veel jonge sporters kende ik trouwens vooraf niet, al moet ik zeggen dat hun niveau indrukwekkend was. Bovendien maakten ze uitstekende reclame voor het programma, want meerdere deelnemers kwamen recent nog in de media met nieuwe titels en records.”

“Eenmaal ze in de container kwamen, waren die jonge sporters opvallend zelfzeker. Enkel voor het interview leken ze wat nerveus. Daarnaast waren ze ook veel beleefder of braver dan de profsporters. Verwacht in De Container Cup Beloften dus geen gevloek zoals vorig seizoen bij Dirk Van Tichelt. Enkel tijdens het roeien vliegt er bij iedereen toch een fuck uit, moet dat een klotemachine zijn…”

De Container Cup Beloften. Vanaf 5 april, van maandag tot donderdag om 20.40 uur op Play Sports Open gratis voor Telenet TV-klanten op kanaal 11.