DAAN is meest opvallende naam in nieuwe seizoen van ‘Liefde voor Muziek’: “Ik had me gewapend tegen de tranen”

2891
Daan: “‘Liefde voor Muziek’ was altijd wel een guilty pleasure voor me. Vroeger meer guilty, nu vooral pleasure.” (foto VTM)

Het negende seizoen van ‘Liefde voor Muziek’ – vanaf dinsdag bij VTM – start met een bijzonder gevarieerde line-up: Günther Neefs, Jaap Reesema, K3, Metejoor, Portland, Stef Bos en DAAN. Het is de ultieme clash der genres. “Deze line-up zag ik helemaal zitten.”

Na acht bijzonder succesvolle seizoenen behoeft Liefde voor Muziek geen introductie meer. Behalve een nieuwe line-up is enkel de locatie nog nieuw: het kleine Catalaanse stadje Sant Pere de Ribes, waar de muzikanten elkaar leren kennen in en rond de villa, en het prestigieuze wijnhuis Codorniu waar ze hun covers brengen. Een opvallende naam in de cast is Daan, die voor eerdere seizoen al wel eens voorzichtig gepolst werd, maar nu pas op het aanbod inging.

Waarom doe je nu wel mee?

“In de eerste plaats omdat ik goesting had, spelplezier. Bovendien had ik net met Jeroen Swinnen, de orkestleider van de fantastische band, een album afgewerkt. En ik begon Jeroen te missen, en de muziek ook. Bovendien lukte het qua timing. Dus dacht ik: let’s do something crazy! Liefde voor Muziek was altijd wel een guilty pleasure voor me. Vroeger meer guilty, nu vooral pleasure.”

Kende je eigenlijk al je collega-muzikanten?

“Niet iedereen. Jaap Reesema en Metejoor bijvoorbeeld niet, K3 eigenlijk ook maar heel vaag. Zelfs van Stef Bos kende ik maar een handvol nummers. Ik heb met andere woorden veel nieuwe mensen en nieuwe muziek leren kennen. Dat maakte de uitdaging ook zo groot. Achteraf bleek: hoe moeilijker de opdracht, hoe leuker het resultaat.”

Hoe keken die andere artiesten naar jou? Zij kenden jou natuurlijk ook niet persoonlijk. Misschien waren er wel wat vooroordelen?

“Het mooie aan zo’n programma is dat iedereen die eraan meedoet even gepassioneerd is door zijn vak en zijn eigen muziek. Dat voel je, en daardoor voelt iedereen zich na vijf minuten al helemaal op z’n gemak bij elkaar. De sfeer was dus heel ontspannen. Kijk, we maken allemaal liedjes met noten en akkoorden, en we doen dat allemaal voor een specifiek publiek. Maar het is wel allemaal muziek. En veel liefde voor muziek. Bovendien val ik als mens best mee (glimlacht). Als je me leert kennen, blijk ik heel lief.”

Wie van je collega’s heeft je het meest verrast?

“Toen Jaap Reesema begon te zingen, was ik enorm onder de indruk. Ik voelde zelfs wat jaloezie. Zo’n fantastische stem, zo’n talent om liedjes te schrijven. Een pure ambachtsman met een gouden stem. Maar ook Stef Bos, van wie ik wel wat nummers kende, vond ik heel indrukwekkend.”

Had je eigenlijk al ooit een aflevering van ‘Liefde voor Muziek’ gezien?

“Nee, nog nooit. (lacht) Het was een berekende gok om hieraan mee te doen.”

Was je dan niet een beetje bang voor wat andere artiesten met jouw muziek zouden doen?

“Natuurlijk wel. Ik ben het niet gewend dat artiesten mijn nummers coveren. Mijn nummers zijn op mijn maat geschreven. Het is dan ook heel bizar om andere artiesten daarmee aan de slag te zien gaan. Mijn teksten kwamen vaak als een boemerang terug in mijn gezicht. Ik werd geconfronteerd met mijn eigen teksten. Heb ik dat echt geschreven, vroeg ik me soms af. Het wordt precies pas echt wanneer iemand zo’n nummer covert.”

Mijn teksten kwamen vaak als een boemerang terug in mijn gezicht

In elk seizoen – en in sommige seizoenen in elke aflevering – vloeien er heel wat traantjes. Heb jij het droog kunnen houden?

“Ik had dat inderdaad opgevangen dat het er vaak emotioneel aan toe ging. Maar ik had me gewapend tegen de tranen. Niet met mij, dacht ik. En ik ben daarin geslaagd. Al zul je me zeker wel geëmotioneerd zien. Soms was het echt te mooi en te ontroerend. Maar zoals de Everly Brothers ooit zongen: I’ll do my crying in the rain. Zonder camera erbij met andere woorden.”

Is er veel werk gekropen in al jouw covers? Als je de helft van de artiesten niet eens kende, kan ik me voorstellen dat het tijdrovend was om hele repertoires te doorspitten.

“Eigenlijk ging dat allemaal heel vlot. Ik heb van niemand vijftig nummers beluisterd, hooguit drie of vier. Ik ben heel snel op mijn doel afgegaan, vaak op basis van titels. De nummers maken ging dan ook nog eens rap, dat was direct beklonken. Ik volg daarin mijn instinct. Ik twijfel niet graag, dat sta ik mezelf niet toe.”

Een bonus voor de artiesten die meedoen aan ‘Liefde voor Muziek’ is dat de boekingen na het programma meestal vlot binnenlopen. Was dat voor jou een reden om mee te doen?

“Nee. Alle grote zalen waar ik binnenkort speel, waren al uitverkocht. Ik heb het programma daarvoor niet nodig. Dat was ook echt niet mijn insteek. Ik ben heel blij met het publiek dat ik heb. Dat is misschien niet zo groot, maar wel heel trouw, lief en open-minded. Dat publiek hoeft niet per se twee of drie keer zo groot te worden.”

‘Liefde voor Muziek’, elke dinsdag om 20.35 uur bij VTM.