Dames, durf: optimaliseer je relatie met geld

Vrouwen en geld: hoe zit dat precies? En hoe verbeter je je relatie met geld? Naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag op dinsdag 8 maart staat onze budgetexperte Sara Van Wesenbeeck er graag even bij stil, want niet enkel vrouwen, maar ook mannen hebben baat bij financiële geletterdheid en weerbaarheid.

Vrouwen zijn vaak kwetsbaar als het op geld en geldzaken aankomt. Dat zie je onder meer al in de arbeidsverdeling: het zijn meestal de vrouwen die deeltijds werken. En ook anno 2022 verdienen ze nog altijd minder dan mannen voor dezelfde jobs. Daarnaast nemen vrouwen meer dan mannen de (onbezoldigde) zorg voor de kinderen en het huishouden op zich. Uit verschillende studies blijkt ook dat vrouwen ondermaats scoren op het vlak van financiële kennis – geen paniek dames, de heren scoren nauwelijks beter. Toch hebben vrouwen (en mannen) er alle belang bij om financieel onderlegd te zijn. Het maakt je weerbaar en laat je toe om de juiste financiële beslissingen te nemen, voor jezelf en voor je gezin.

Begin met je (geld)mindset

‘Ik weet niets van geldzaken’, ‘Ik ben niet goed met getallen’, ‘Een huishoudboekje bijhouden is veel te moeilijk voor mij’… Meer financiële voorspoed begint in je hoofd. Hoe je over geld denkt en je overtuigingen met betrekking tot geld(zaken) sturen en bepalen hoe je met geld omgaat. Een andere mindset heeft een positieve impact op je budget.

Maak geld bespreekbaar

Schuif financiële zaken niet altijd door naar anderen. Praat er over met je partner, met je kinderen, met familie, vrienden, collega’s. Wil je de budgetzaken in je gezin toch liever delegeren, zorg dan dat je altijd op de hoogte bent en blijft. Met een wekelijks ‘geldoverlegmoment’ blijf je up-to-date.

Vergroot je financiële kennis

Wees leergierig, want financiële kennis brengt op. Heb je vragen over geldzaken of wil je er meer over weten? Lees boeken en artikels, schrijf je in voor financiële nieuwsbrieven, volg podcasts, ga te rade bij vriend(inn)en die je vertrouwt, of bij een familielid dat zijn of haar geldzaken op een rijtje heeft. Vraag uitleg en advies bij je bank, verzekeraar of accountant. Zet een ‘geldpraatgroep’ op en deel je ervaringen en tips met andere dames.

Leg een spaarpotje aan

Een appeltje voor de dorst, kan heel wat betekenen: je koopt er vrijheid mee, je kan een baan verlaten die je niets bijbrengt, ongeluk vaarwel zeggen, even ontsnappen aan de ratrace, kiezen voor je passie… Sparen kost heus niet veel moeite en vele kleine bedragen maken één groot. Maak van sparen dus een goede gewoonte.

Denk ook aan later

Wil je deeltijds werken of loopbaanonderbreking nemen om voor de kinderen te zorgen? Stap je mee in de zaak van je partner? Ga altijd na welke financiële gevolgen je huidige acties hebben, voor je pensioen of voor tijden waarin het wat minder goed gaat. Stel je financiële toekomst veilig, daar heb je als (ondernemende) vrouw ook recht op.

Schrijf nu in voor meer (gratis) budgettips op

barkingdogs.be, ‘mijn portemonnee’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier