Sara Leemans, bezieler van Dansaertvlamingen, tovert internethit om tot tv-reeks: “Misschien moet ik me verontschuldigen bij de Nederlandstalige Brusselaar”

Wat begon als een grap op Tumblr en later uitgroeide tot een heus fenomeen op Instagram – Dansaertvlamingen dus – is nu omgevormd tot een gloednieuw sketchprogramma. Daarin drijft bedenker en bezieler Sara Leemans de spot met millennials en hun privileges groot en klein.

Het is natuurlijk een schande, maar tot vorige week – na het zien van de eerste drie afleveringen van de nieuwe Streamz-reeks Dansaertvlamingen – volgde ik de gelijknamige account op Instagram nog niet. Een half uurtje scrollen op mijn telefoon leerde me dit: ook in mij schuilt een Dansaertvlaming. En al zeker in heel wat van mijn vrienden. De term verwijst oorspronkelijk naar de Brusselse Dansaertwijk, waar hippe Nederlandstalige Brusselaars graag vertoeven (en waar Sara Leemans zelf ooit woonde), maar geldt nu voor een hele generatie van hippe stedelingen die hippe eettenten frequenteren, verslaafd zijn aan haverlatte’s en hun kinderen in outfits met aardetinten steken om beter in de Instagram-feed te passen. “Ik hoop wel dat het duidelijk is dat het fenomeen Dansaertvlamingen een uitvergroting is, een persiflage. En dus niets negatiefs. Dansaertvlaming is gewoon een parapluterm om moppen te maken over mijn generatie, over stedelijke dertigers en veertigers uit de middenklasse. Zelf pas ik daar ook keihard in, dat moet ik toegeven. Al zou ik bijvoorbeeld mijn hond niet naar een asiel brengen omdat hij niet mooi in mijn interieur past. (lacht)

Ik lees in een Flair-artikel uit 2020 dat het je grote droom was om ooit een sketchprogramma over Dansaertvlamingen te maken. Droom uitgekomen dus!
“Ja, en dat is fantastisch. Ik werk al heel lang achter de schermen voor televisie als redacteur, en ik ben zelf ook een fictiefreak. Dus dit is wat ik altijd al heb willen doen. Ik ben ook heel fier op het resultaat, al neem ik nu een afwachtende houding aan. Ik wil of hoop namelijk dat de reeks goed onthaald wordt. Ik lig momenteel met andere woorden half te sterven van de stress. Ik hoop dat de intentie duidelijk wordt, dat het niet te schofferend overkomt, dat het relativerend is. Er spookt momenteel veel door mijn hoofd.”

Je bent in 2018 gestart met Dansaertvlamingen, eerst op Facebook, later op Instagram en Twitter. Hoe is het tv-programma er gekomen?
“Ik ben op een gegeven moment zelf gaan aankloppen bij een productiehuis, Sputnik in dit geval. Ik liep al een tijdje met het idee rond om de Instagrampagina om te toveren tot een tv-reeks. En bij Sputnik vonden ze dat een prima idee. We hebben toen een tijd samengewerkt aan een pilootaflevering en zijn die dan bij Streamz gaan pitchen. Dat nam heel wat tijd in beslag, maar toen we uiteindelijk een oké kregen, ben ik aan het scenario voor acht afleveringen begonnen. Dat maakproces ging redelijk snel, vooral omdat er al veel materiaal voorhanden was. Veel Instagram-memes die tot leven zijn gekomen, veel trends en thema’s die ik wilde behandelen. Vorige zomer ben ik eraan begonnen en in november konden we al opnemen. En nu kunnen we het resultaat dus eindelijk laten zien.”

Sara Leemans woonde zelf ooit in de Dansaertwijk: “Ik hoop wel dat het duidelijk is dat het fenomeen Dansaertvlamingen een uitvergroting is, een persiflage. En dus niets negatiefs.” (gf)
Sara Leemans woonde zelf ooit in de Dansaertwijk: “Ik hoop wel dat het duidelijk is dat het fenomeen Dansaertvlamingen een uitvergroting is, een persiflage. En dus niets negatiefs.” (gf)

Je hebt ook gezorgd voor een mooie cast: Lize Feryn, Jelle De Beule, Ella-June Henrard, Charlotte Anne Bongaerts, Jade Mintjens, Hakim Chatar, Eva Kamanda, … En niet te vergeten: jezelf.
“Ik heb met die cast ongelooflijk veel geluk gehad. Niet alleen omdat ze allemaal een groot comedytalent hebben, maar ook omdat ze zelf voor bruikbare input zorgden. Dat was zeer waardevol. Ze waren altijd goed voorbereid, kenden hun tekst, wisten waar het over ging. Uiteindelijk hebben we ons keihard geamuseerd, en ik hoop dat de kijker dat ook kan voelen. Wat mijn cameo betreft: ik doe dat wel graag. Bij De ideale wereld heb ik ook wat geacteerd. Ik speelde ook in de pilootaflevering van Dansaertvlamingen . En het productiehuis vond het een leuk idee dat ik zelf zou meedoen. Al heb ik echt geen ambitie om fulltime actrice te worden. Ik vind het achter de schermen toch fijner.”

Denk je al na over een tweede reeks?
“Nee, dat durf ik nog niet. Ik geniet momenteel van het feit dat ik mag meeschrijven aan andere tv-projecten. Ik hoop dat ik daar mijn fulltime job van kan maken. Momenteel werk ik bijvoorbeeld mee aan een nieuwe reeks voor VRT MAX. En er zijn nog wel wat projecten op komst waar ik helaas nog niks over mag zeggen.”

Ik ben ook heel fier op het resultaat, al neem ik nu een afwachtende houding aan

Ik zal in ieder geval al duimen voor miljoenen kijkers op Streamz.
(lacht) Dat zou fijn zijn. Maar sowieso is het feit dat er nu een programma staat al heel bijzonder. Het begon allemaal in mijn bureautje in de Karthuizerstraat – in de Dansaertwijk uiteraard – met een Tumblr-pagina. De term Dansaertvlamingen bestond toen trouwens al. Dat ging over Nederlandstalige Brusselaars die plantjes gingen kopen op de zuidmarkt, witte sneakers droegen en lange jassen, met totebags van boekhandel Passa Porta. Het begrip is sindsdien geëvolueerd, het heeft een hele weg afgelegd. Het is geen karikatuur van de Nederlandstalige Brusselaar, al moet ik me bij hen misschien wel verontschuldigen voor het gebruik van de term. (lacht) Ik heb het opengetrokken naar de hippe stedeling, om grapjes te maken over onze generatie van stedelingen uit de middenklasse.”

‘Dansaertvlamingen’ is vanaf donderdag 16 maart exclusief te zien bij Streamz.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier