In de derde aflevering van het populaire spelprogramma ‘De Mol’ moesten de resterende acht kandidaten een dorpsfeest organiseren, een getrainde racepiloot stokken in de wielen steken op een autodroom en geldkoffers verdelen. Jeffrey die zichzelf nul euro aanmat krijgt tijdens de eliminatie een rood scherm te zien en kan daardoor zijn koffers huiswaarts pakken. Heb jij de saboteur al in de gaten?

FIESTA TEQUILA

Na het pijnlijke vertrek van Channy krijgt de groep te horen dat zij een dorpsfeest moeten organiseren in La Valenciana. Presentator Gilles De Coster vraagt hen om zich te verdelen om aan de slag te gaan met de drie typische symbolen van Mexico: de sombrero, de pinata en tequilla. Elke opdracht kan 1500 euro opleveren voor de groepspot.

Joke, Jeffrey en Steve gaan beurtelings in een gebouw naar een mash-up luisteren. Wie de twee artiesten in het lied herkent, kan deze doorgeven aan de persoon die op het balkon staat. Hij of zij dient vervolgens de medespeler met blinddoek op in richting van de juiste pinita’s te sturen. Op elke pinita staat een foto van een artiest. Als de twee juiste stuk worden geslagen, komt er geld in de pot. Al snel wordt duidelijk dat Steve helemaal geen muziekkenner is, waardoor er maar bitter weinig geld (250 euro) gesprokkeld kan worden.

Ondertussen krijgen Bahador en Lloyd 15 meerkeuzevragen voorgeschoteld. Deze kunnen ze beantwoorden door één van de drie glazen op tafel leeg te drinken. Elk goed antwoord levert hen 100 euro op. In het correcte glas zit gewoon water, terwijl er in de twee andere tequila zit. Om het geld effectief binnen te halen, mogen de heren na de proef niet positief blazen bij een ademtest. Wat mij opvalt is dat Bahador makkelijk mee lijkt te gaan met een foutief antwoord van Lloyd. Toch weten ze 900 euro te verdienen.

Katrien, Pascale en Pieter kijken van op een toren naar een plek waar drie dansers met een verschillende kleur van sombrero lopen. Iedere danser heeft ook een sleuteltje, waarmee een kist kan worden geopend. De drie kandidaten moeten hen in het oog houden, want al snel loopt het pleintje vol met mensen met gelijkaardige hoeden op. Tevens is er één van hen die zich moet focussen op het spelen van een memory. Pascale verliest de controle, terwijl Pieter en Katrien overdonderd worden. Het resultaat is dat er gegokt wordt en zo geen enkel kistje open gaat.

HET RACECIRCUIT

De volgende dag trekt de groep naar El Autodrome de Leon waar Gilles op zoek is naar een piloot en een copiloot. Dit duo moet vijf ronden over de racebaan afleggen om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten. Onderweg moeten ze ook een theoretisch rijexamen afleggen. Chauffeur Jeffrey is de geknipte persoon om plaats te nemen achter het stuur. Pieter is zijn copiloot, maar hij zit bovenop de wagen. De jonge priester krijgt een officieel handboek waarin hij de oplossing kan vinden, maar slaagt er niet in om tijdens de helse rit ook maar iets terug te vinden. Pieter stemt in met de foutieve antwoorden van Jeffrey.

Ook de andere kandidaten worden opgesplitst in duo’s. Zij kunnen door het vervullen van opdrachten obstakels op de baan brengen zodat een professionele racepiloot geen snellere tijd kan halen dan Jeffrey. Katrien en Steve moeten fietsen op een hometrainer. Als ze beiden 1 km afgelegd hebben, dan zal er voor 20 seconden een stoplicht in werking treden. Dit lukt hen echter één keer. Katrien deed haar uiterste best, maar voor Steve, die best een goede conditie heeft, bleek het fietsen toch wel zwaar te zijn. Bahador en Lloyd moeten een band op een auto leggen zodat deze rijklaar is en ze één ronde lang aan 40km per uur voor de racepiloot uit kunnen rijden. Mits wat geklooi slagen de kerels er in om de baan op te gaan. Maar rijdt Bahador wel exact 40km of ging hij toch sneller? Joke en Pascale dienen een bejaarde man uit een wagen te bevrijden en een mechanische arm in werking zetten zodat de man de weg kan oversteken. De dames slagen in hun opzet, waardoor de professionele chauffeur opnieuw moet wachten.

Na de opdracht onthult Gilles dat Jeffrey inderdaad sneller was dan de racepiloot en er dus 500 euro verdiend is. Van de vijf examenvragen hebben Jeffrey en Pieter er echter maar ééntje juist, wat nog eens 500 euro oplevert.

DE GELDKOFFERS

Na het maken van de test, waarin ze meerkeuzevragen over de Mol moeten beantwoorden, gaan de kandidaten naar het vliegveld van Guanaguato. Vandaar zullen zeven van hen verder reizen naar Mexico City. Voor de eliminatie plaatsvindt, vraagt Gilles hen om koffertjes met daarin de volledige groepspot van 14.200 onderling te verdelen. Er zijn twee koffers die leeg zijn, terwijl er in de andere verschillende bedragen zitten. Er kan 3000 euro verdiend worden als de volledige groepspot mee op het vliegtuig gaat. Het bedrag dat bij de afvaller terecht komt zal uit de pot gaan. Om hen te helpen verklapt Gilles dat de persoon die de test het slechtst maakte ‘nee’ heeft geantwoord op de vraag: heeft de Mol kinderen?
De Mol zelf is op de hoogte van wie de afvaller is. Mensen met geld in hun koffer kunnen echter nog invloed hebben op hun resultaat. De verdeling loopt stroef, want iedereen wil het liefst een koffertje met geld. Pascale en Pieter voeren vaak het woord, maar het zijn voornamelijk Bahador en Steve die tegenwerken. Lloyd houdt zich net als Katrien afzijdig. Wanneer de onzelfzuchtige Jeffrey besluit om een lege koffer te nemen, doet Bahador onverwacht met hem mee. Zij bepalen vervolgens wie welk bedrag toegedeeld krijgt. De mensen met geld worden één voor één tot bij Gilles geroepen, waar ze pasvragen aan 500 euro per stuk kunnen kopen. Daarmee kunnen ze een foutief antwoord op de test toch nog goedmaken. Joke laat zich verleiden tot één pasvraag, maar Pieter en Steve kopen er twee. Hierdoor lopen ze de 3000 euro extra mis en gaat er nog eens 2500 uit de pot.

DE DERDE AFVALLER

Bij de eliminatie krijgen Bahador, Pieter en Katrien een groen scherm te zien. De Antwerpse Jeffrey krijgt rood. Zijn koffertje is leeg, waardoor er geen geld meer verdwijnt en de groepspot op 11.700 euro blijft steken. Na zijn vertrek, speelt Joke meteen open kaart. Ook Pieter en Steve biechten op dat zij pasvragen kochten. Maar of hun keuze bepalend was voor het vertrek van Jeffrey is onduidelijk.

RENZO’S VERDACHTEN

De acties van Steve werden deze episode vrij goed in de verf gezet. Misschien iets te opvallend voor een Mol. Mijn focus blijft op Bahador gericht, die vrij eigenzinnig het spel lijkt te beleven. Joke profileert zich dan weer als de fanatiekste deelnemer, maar draagt nog steeds weinig bij aan de groepspot.