Aflevering zes van het spelprogramma ‘De Mol’ brengt de groep naar de ongekende diepte van een lagune. De hartslag stijgt vervolgens nog meer wanneer iedere kandidaat drie minuten in een duistere kamer wordt opgesloten met de Mol. Een dolle nachtrit met een caravan brengt hen ten slotte naar de locatie waar Sam geconfronteerd wordt met een rood scherm. Onze De Mol-watcher Renzo Verdonckt zet alle verdachte acties op een rij.

Paniek in de lagune

Op dag 13 komt de groep te weten dat hun bagage op de bodem van een lagune ligt. Als ieder zijn of haar eigen tas weet op te vissen, dan verdienen ze 2.000 euro voor de groepspot. Ieders bagage is voorzien van een Zuid-Afrikaanse vlag in een unieke kleurencode. Om juiste kleurencombinatie te achterhalen, moeten de vijf kandidaten één voor één 3 meter naar beneden duiken om een luchtbel te bereiken. Daar is slechts lucht voor 10 minuten.

Addertje onder het gras is dat de woorden die het kleur aanduiden in een andere kleur gedrukt zijn. Limburgse Sam gaat als eerste. Hij weet de bel snel te bereiken, maar verliest kostbare tijd door ook de codes van de andere spelers te memoriseren. Daarna duikt Davey naar de luchtbel. Hij doet er minder lang over om zijn kleuren te onthouden. Het loopt fout wanneer Annelies onder water in paniek raakt. Een duiker moet haar in de luchtbel gaan halen. Een angstreactie of een slinkse manier om de andere kandidaten te ontmoedigen en tijd te verliezen in het water? Eline heeft last van claustrofobie. Het duurt even voor zij uit het water komt, waardoor de resterende tijd in de bel enorm geslonken is. Toch heeft Robin slechts dertig seconden nodig om zijn code te onthouden.

 

duike-2
Voor ze hun bagage mogen opduiken, geeft Gilles De Coster de kandidaten de kans om de 2.000 euro  verdubbelen. Hiervoor moeten ze de vlag van Zuid-Afrika van de juiste kleuren voorzien. Robin neemt zoals steeds het voortouw, daardoor komen de groene en witte kleur op de verkeerde plek te liggen. De groep speelt dus niet voor een hoger bedrag. Nadat Sam als eerste zijn tas weet op te duiken, is Eline het niet eens dat Davey als tweede gaat. Vreest ze dat hij als Mol zal toeslaan of dat hij zo een stok in haar eigen saboterende wielen steekt? Toch doet onze getatoeëerde hipster zijn zin, maar weet ook hij zijn bagage te bemachtigen. Daarna slagen Eline en Robin eveneens in hun opdracht. Tot slot is Annelies aan de beurt, en het mag gerust een mirakel genoemd worden dat ook zij de juiste tas boven water weet te sleuren.  Opdracht volbracht: 2000 euro in de pot.

Op Blind Date met de Mol

De volgende dag neemt iedere kandidaat zijn of haar intrek in een kamer van het ‘Ou baai’-hotel in Heroldsbaai. Daar moeten ze vier meerkeuzevragen beantwoorden aan de hand van een hartslagmeter. Er valt 4000 euro te verdienen. Bij vraag 1 (Hoeveel jaar sliep Doornroosje voor ze wakker werd gekust?) gaat Davey voor het foutieve antwoord en krijgt Eline haar hartslag niet omlaag. Sam, Robin en Annelies verdienen elk 200 euro.

De stelling van Pythagoras is dan weer geen spek naar de bek van de lerares Godsdienst en zorgt ook bij Sam en houtbewerker Davey voor een foute keuze. Eline en Robin krijgen via inspanningen hun hartslag op de juiste waarde; goed voor 400 euro. Bij vraag drie moet de hartslagmeter van de spelers 70 weten te bereiken (voor zeven maal … maal, vergeef ik een ander zijn schuld). Alleen Sam weet hier de rust te bewaren. Bij de laatste vraag (hoeveel dagen had Phileas Fogg nodig om rond te wereld te reizen?) weet alleen Robin het antwoord 80 te bekomen met het ritme van zijn hart. Conclusie: Davey brengt niets bij tijdens deze proef, Annelies en Eline slechts 200 euro, Sam en Robin elk 400 euro.

De 1.400 euro is echter nog niet verdiend. Één na één worden de spelers op een stoel vast geboeid in een hotelkamer. Voor hen ligt geld op tafel (drie keer 200 euro). Van iedere kandidaat werd op voorhand een gemiddelde hartslag vastgesteld. Het licht in de kamer wordt drie minuten lang gedoofd. Elke minuut zal de hartslag opnieuw gemeten worden; als deze lager is dan blijft het geld op tafel liggen, maar indien de waarde hoger is dan neemt de Mol, die zich ook in de kamer bevindt, 200 euro weg.

kamer

Sam verliest 400 euro en probeert de mol aan het lachen te krijgen. Robin gaat de confrontatie aan en spreekt tot ‘Annelies’, ‘Eline’ en ‘Davey’. Toch kan ook hij niet voorkomen dat de Mol 200 euro mag wegnemen. Hoewel Davey zich ten volle lijkt te concentreren, zorgt ook zijn hartslag ervoor dat er 400 euro verloren gaat. Op tafel blijft er nu nog twee keer 200 euro over. Vreemd is dat Annelies de rust zelve is en zelfs Shosholoza gaat neuriën. Toont ze hiermee aan dat ze als Mol geen geld kan wegnemen als ze zelf vastgeketend zit? Eline is als laatste aan zet, maar ook hier gaat het geld verloren als de agente begint te lachen wanneer ze de geur van haar Molverdachte meent vast te stellen.

Met de caravan op reis

En dan is het tijd voor de test, waarin een bijzondere vraag over een caravan zit. Voor de eliminatie plaatsvindt, moet er nog een proef gespeeld worden. Hierbij zullen ze hun antwoord op die éne testvraag kunnen bijsturen. Gilles wacht hen op bij een wagen met caravan. Hij deelt hen mee dat ze vier uur de tijd hebben om zelf naar de eliminatieplek te rijden. De auto mag echter alleen maar bewegen als iemand in de caravan aan het slapen is. Over een afstand van 90km moeten minstens twee spelers geslapen hebben. Ze krijgen echter een foutenmarge van 10 minuten. In de caravan is er een knop voorzien waarmee de speler die bij de slaper waakt, een lamp in de wagen kan laten branden. Als het hen lukt, komt er 3.000 euro bij in de groepspot.

Terwijl Robin, van wie de groep zegt dat hij overal als een blok in slaap kan vallen, met de lakens hoog over zijn hoofd getrokken in het bed gaat liggen, neemt Annelies de taak van waker op zich. Het duurt erg lang voor ze de lamp in de wagen laat branden. Maar wanneer de auto eindelijk uit de startblokken schiet, blijkt dat Robin helemaal niet in dromenland is. Het duurt ook heel lang voor Annelies hem hoort en de knop indrukt om aan te geven dat er gestopt moet worden. Na ruim een kwartier wachten, geeft Robin aan klaarwakker te zijn en wisselt hij van plek met Sam. De jonge Limburger, die al bijna indommelde op de achterbank van de wagen, komt al snel tot dezelfde conclusie. Wederom wordt er gewisseld.

sam

 

Deze keer wil Davey het proberen, tot ergernis van Eline die hem verwijt te veel koffie gedronken te hebben. Robin neemt plaats achter het stuur, terwijl Annelies halsstarrig in de caravan als waker wil blijven functioneren. Eindelijk gaat het in de goede richting. De laatste vier kilometer voor het eindpunt, kruipt Annelies onder de wol en neemt Eline haar taak over. Sam wordt bestuurder, maar krijgt het nogal snel op zijn heupen wanneer de bazige Robin hem bij elke oneffenheid op de vingers tikt. De groep komt binnen de tijd bij de plek van eliminatie aan.

Vroeg die ochtend deelt presentator Gilles hen mee dat Davey de enige is die geslapen heeft en dat de marge van 10 minuten speling ruim overschreden werd. De opdracht is dus mislukt en de pot blijft op 21.000 euro staan. Het gezelschap krijgt tevens te horen dat het avontuur verder zal gaan in Johannesburg, maar dat één van hen niet mee zal gaan. Davey krijgt als eerste een groen scherm te zien. Eline gaat eveneens door naar de volgende aflevering. Het scherm van jonge snaak Sam kleurt bloedrood. Zijn vertrek brengt niet alleen emoties los, maar zorgt er ook voor dat beide geslachten weer even sterk vertegenwoordigd zijn.
eliminatie

Oordeel na aflevering 6

Hoewel Davey steeds meer in de kijker komt te staan, blijft mijn focus gericht op Eline, die voor een agente ondermaats blijft presteren. Het valt op hoe deze twee spelers elkaar wantrouwen.

Lees ook: Review aflevering 1

Lees ook: Review aflevering 2

Lees ook: Review aflevering 3

Lees ook: Review aflevering 4

Lees ook: Review aflevering 5

 

Foto’s: Vier