De zoektocht naar de Mol zit al over de helft. Er blijven nog 5 kandidaten over, waarvan er nog 2 moeten sneuvelen voor we op zondag 26 april de finale te zien krijgen. Vlaanderen kreeg gisteren geen wielerhoogdag (Vlaanderens Mooiste, de Ronde van Vlaanderen, wordt uitgesteld wegens het coronavirus), de kandidaten kregen wel hun familiedag! Het was eindelijk tijd voor de langverwachte aflevering waarin de familieleden van de kandidaten een sleutelrol spelen.

Lees hier het uitgebreide interview met afvaller Salim.

“Mijn eliminatie was er echt eentje die letterlijk en figuurlijk voor vuurwerk zorgde!”

Dag 11 in het mooie Griekenland en het aantal kandidaten van De Mol is al flink uitgedund. Enkel Jolien, Alina, Dorien, Bart, Salim en Christian blijven nog over. De kandidaten krijgen enkele dagen het gezelschap van een vertrouwd gezicht en dat doet zichtbaar deugd. Een lach, een groet, een blij gezicht… en daarvoor zorgen Mike (28), de vriend van Dorien, Bernard (30), de oudere broer van Christian, Jori (25), de vriendin van Salim, Sacha (28), de vriend van Jolien, Jini (42), de vrouw van Bart en Irina (41), de mama van Alina.

OPDRACHT 1: Paparazzi (1.000 euro verdiend)

Gilles De Coster en de 6 kandidaten zitten gezellig op een terrasje in het mooie Glyfada als hun aandacht getrokken wordt door een advertentie in een Griekse krant. Op pagina 5 staat vermeld dat de Mol 3 fotografen zoekt. Een foto van een BV (en dat blijkt niemand minder dan Willy Sommers te zijn) levert 1.000 euro op en ook de familieleden zullen figuren. Elke foto van hen brengt 500 euro in de pot. Willy Sommers brengt, omringd door 2 kordate bodyguards, achtereenvolgens een bezoekje aan het winkelcentrum, de bar en de jachthaven. Aan de 3 duo’s (Dorien & Christian, Bart & Jolien en Salim & Alina) om in actie te schieten. Ondanks een grondige voorbereiding van de verkenners en strategisch opgestelde paparazzi levert deze leuke opdracht slechts 1.000 euro op, dankzij het doortastend optreden van Salim en Jolien.


OPDRACHT 2: Vliegveld (0 euro verdiend)

Het internationale Ellinikon-vliegveld van Athene was zes decennia lang het enige vliegveld van de Griekse hoofdstad. Sinds 2001 is het verlaten. Deze unieke locatie vormde het speelveld van de tweede opdracht. Gilles De Coster heeft eerst twee luchtverkeersleiders nodig. Het is Christian die als eerste antwoordt na de uitleg van Gilles De Coster: “Zal niemand zich kandidaat stellen?” Bart antwoordt hierop: “Wil jij?” en het is beklonken: Bart en Christian krijgen de verantwoordelijkheid.
Het wordt een opdracht met een intercom die pas wordt vrijgespeeld na een pc-spelletje en kandidaten die blind dienen te rijden op commando van ofwel hun familielid achteraan in de wagen ofwel 1 van de 2 luchtverkeersleiders.
In eerste instantie halen Alina 400 euro en Jolien 600 euro binnen, maar later, bij het laten uitbollen van de wagen, blijkt de opdracht toch te mislukken. Bij deze opdracht is vertrouwen cruciaal en daar wringt het schoentje.
Het bezoek aan Athene zit er op, de kandidaten maken zich klaar voor de Peloponnesos, maar eerst volgt nog een memorabele eliminatie.


OPDRACHT 3: Eliminatie met vuurpijlen (0 euro verdiend)

Gilles De Coster belooft een eliminatietest die voor vuurwerk gaat zorgen en hij houdt woord. Wat een ongelooflijk spektakel krijgen we vanavond opnieuw op ons bord. De kandidaten worden getest op hun kennis over de Mol. Wie is de Mol op het spoor en wie niet? Het valt de kandidaten al direct op dat de lijst maar 15 vragen telt i.p.v. de gebruikelijke 20.

RONDE 1
Achtereenvolgens krijgt elke kandidaat bij Gilles De Coster zijn scherm te zien. Het komt er voor de afvaller op neer zijn rode scherm voor de andere kandidaten te verbergen. Als hij/zij daar in slaagt, krijgt hij de kans om zijn/haar exit ongedaan maken.
Om de 5 minuten geeft de groep via stemming de naam van de persoon aan, die ze ervan verdenken het rode scherm gezien te hebben. Er wordt hard gediscussieerd en iedereen beweert natuurlijk dat hij/zij een groen scherm zag. Achtereenvolgens valt de keuze van de groep op Dorien, Salim en tenslotte Alina. Is 1 van deze 3 echt de afvaller, dan kleurt het vuurwerk rood en gaat de afvaller gewoon naar huis. De groep verdient dan 2.000 euro. Is het vuurwerk daarentegen groen, blijkt die persoon dus niet te liegen en gaat het spel gewoon verder.
De 3 vuurpijlen worden afgeschoten en telkens zijn we getuige van groen vuurwerk. Dorien, Salim en Alina liegen dus niet over hun scherm. Zij kregen effectief groen en waren dus niet de afvaller, wat betekent dat deze laatste moet gezocht worden in het groepje Bart – Christian – Jolien. Eén van deze 3 had vandaag eigenlijk het spel moeten verlaten.


RONDE 2
Alle kandidaten vullen ter plaatse 5 extra eliminatievragen in op de computer. Het betekent een unieke kans voor de oorspronkelijke afvaller. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar de eigenlijke afvaller slaagt er dankzij een aardig spelletje blufpoker in om van zijn oorspronkelijk rode scherm een groen te maken. Had die persoon de verkeerde Mol in gedachten en komt hij/zij nu veel sterker uit deze spannende eliminatie? De volgende weken zullen dit moeten uitwijzen.
De tweede ronde van deze adembenemende eliminatietest levert achtereenvolgens 3 groene pijlen op voor Jolien, Christian en Bart. Nu wordt het pas echt duidelijk: de afvaller heeft zichzelf kunnen redden. De nieuwe afvaller wordt Alina, Dorien of Salim. De 5 extra vragen hebben die persoon de das omgedaan.
De eliminatie gaat verder. De pijl van Salim wordt afgeschoten en… rood! De sympathieke Mechelaar dient onmiddellijk te vertrekken, maar krijgt nog een voorstel van de Mol via een schermpje in de wagen. Aan zijn vertrekt valt niets meer te veranderen, maar als ze samenwerken kan Salim wel nog met wat geld naar huis. Dit verhaaltje krijgt dus nog een staartje volgende week!

Zo wordt de vijfde aflevering afgesloten met 17.645 euro in de pot!

Dit valt voorlopig op bij de 5 overgebleven kandidaten:

Alina (20) – studente

Alina heeft tijdens de eerste eliminatieronde een groen scherm. Gelukkig werd er geen hartslag gemeten tijdens de opdracht op het vliegveld, want de meter was misschien gesprongen. Ik zie in Alina nog steeds geen Mol.

Bart (43) – advocaat

Tijdens de spannende eliminatie gedraagt Bart zich veel stiller dan anders. Is hij de persoon die eerst een rood scherm ziet? Als luchtverkeersleider op het vliegveld kan hij de kandidaten goed gidsen. In de advocaat zie ik nog steeds een kandidaat die nu misschien nog meer troeven heeft om de finale te halen.

Dorien (27) – sauna-uitbaatster

Dorien heb ik al veel eerder afgeschreven als Mol en ook vandaag blijft ze een sympathieke kandidate.

Jolien (25) – bankbediende

Alina vindt het verdacht dat Jolien het moeilijk had om de wagen in neutraal te zetten.
Tijdens de eliminatie praat Jolien heel veel wat kan wijzen op zenuwen. Heeft zij bij Gilles een rood scherm gezien en vreesde ze een exit? Het is mogelijk. Bij de foto-opdracht bewijst Jolien opnieuw dat ze een schitterende kandidate is en zeker geen Mol.

Christian (26) – consultant

Ik schrijf al verschillende weken dat Christian het moeilijk heeft om onder de radar van Bart te blijven. Deze week zien we daar opnieuw een staaltje van op het vliegveld van Ellinikon. Heeft Bart Christian nu door of niet? Het is een vraag die de volgende weken beantwoord zal worden.

Was het rode scherm voor Jolien? Ze was zenuwachtig. In dat geval deed Bart enkel wat je best doet in zo’n discussie, de kat uit de boom kijken en zoveel mogelijk zwijgen!
Natuurlijk blijf ik bij Christian als Mol.
Op naar volgende week, dan weten we ongetwijfeld al een beetje meer!

Als extra kon ik nog enkele vragen stellen aan Salim, de onfortuinlijke afvaller van deze week.

Lees hier het uitgebreide interview met afvaller Salim.

Mollengroetjes en tot volgende week,
Marc Denys

Meer info vind je in de Mollengroep op Facebook: www.facebook.com/groups/Mollengroep