De Mol-watcher Renzo: “Is ons ‘Moeke’ wel zo onschuldig als ze eruit ziet?”

1010

Vorige week kreeg de 24-jarige Jessica in het VIER programma ‘De Mol’ een rood scherm te zien en moest zo als eerste naar huis vertrekken. Toen waren ze nog met negen; hoewel? Aan het begin van deze tweede aflevering maakt pechvogel Hans, die het vliegtuig in Antwerpen gemist had, toch een kans om een plek in het programma te bemachtigen. Verder worden we als kijker getrakteerd op een cursus gospel-zingen-voor-beginners, slaan de kandidaten aan het geiten melken en moet er onderhandeld worden met een aap om een leeuw in zijn kooi te krijgen. Dolle pret voor de Mol! Doorloop samen met De Mol-watcher Renzo Verdonckt deze aflevering en ontrafel het mysterie…

Busje Komt Zo

(foto vier)
(foto vier)

Het is dag 4 van het avontuur en de groep trekt naar de centrum van Kaapstad, waar ze opgewacht worden door presentator Gilles De Coster. Hij vertelt hen dat ze een tocht door de stad gaan maken op een toeristenbus. Bij elke halte zal er een proef volgen. Er valt bij deze opdracht een totaal van 6.000 euro te rapen. Bij het Two Oceans Aquarium stappen Bouba en Sam de bus af. Binnen een tijdspanne van 20 minuten krijgen ze drie pogingen om het aantal vissen in een aquarium correct te tellen. De jongemannen bepalen zelf de inzet: of ze gaan voor 1.500 euro of ze kiezen voor 2 pasvragen. Kiezen de twee voor deze laatste optie en falen ze, dan gaan de pasvragen naar Hans, de 53-jarige professor farmaceutische wetenschappen die de groep achterna is gereisd om alsnog in het spel te kunnen komen. Bouba en Sam laten zich verleiden door de jokers, maar slagen er niet in om een correct antwoord te geven.

De tweede halte bevindt zich aan Kasteel de Goede Hoop, het op-één-na-oudste nog bestaande Europese bouwwerk in Zuid-Afrika. Daar krijgen Davey, Eline en Marzena dezelfde keuze voorgeschoteld. Zij beslissen echter om voor het geld te spelen. Om hun missie te volbrengen, moeten ze in het kasteel op zoek gaan naar de boodschap van gevangene John Pearson. Daarin staat precies op welk schip deze matroos in Zuid-Afrika aankwam. Nadat Davey als een kip zonder kop binnen en buiten loopt en Marzena het onzinnige antwoord ‘Ondon’ heeft geprobeerd, weet politie-inspecteur Eline op het allerlaatste moment de naam van het schip op een deur te traceren. Vreemd is dat net zij bij het terugrennen naar de bushalte een verkeerde afslag neemt. Het trio ziet de toeristenbus voor hun neus wegrijden…

Bertrand en Annelies stappen af bij de Saint George kathedraal. Daar vinden ze een lijst met tien klokken met een specifieke naam. Aan hen de taak om de ontbrekende klok te laten luiden. Om deze te vinden, moeten ze luisteren naar een cd met 9 liedjes waaruit telkens een woord is weggelaten. Dat ontbrekende woord stemt overeen met de naam van een klok. Zij kiezen voor de pasvragen. Bertrand maakt haastig de ene foute beslissing na de andere terwijl Annelies hem daarin niet tegenspreekt. Het resultaat is dan ook dat de verkeerde klok wordt geluid, waardoor Hans nog eens twee pasvragen in handen krijgt. Bertrand ziet daarna meteen dat ‘Good Hope’ de oplossing was daar dit een letterlijke vertaling van ‘goed geluk’ betekend.

Resten nog Jolien en Robin. Zij stappen als laatste van de toeristenbus en moeten in een diamantzaak aan de hand van duidelijke stappen een aantal diamanten rangschikken volgens waarde. Ook voor hen is de keuze om voor de groepspot te gaan snel gemaakt. Wanneer de vakkundige hun volgorde inspecteert, stelt de dame vast dat Jolien en Robin twee diamanten van plek verwisseld hebben. Teleurgesteld gaan ze naar buiten, waar ze tot Robins ergernis Hans op de toeristenbus zien zitten.
Wanneer de groep samenkomt aan een gezellig gedekte tafel op de Seinheuwel, komen ze erachter dat Hans de vorige test zal moeten invullen. Om in het spel te kunnen komen, moet hij een betere score behalen dan afvaller Jessica. Dankzij het falen van Bouba, Sam, Annelies en Bertrand heeft hij wel 4 pasvragen achter de hand. Het is dan ook geen verrassing dat hij in zijn opzet slaagt en een groen scherm te zien krijgt. De initiële koude reactie van de groep op de aanwezigheid van Hans smelt daarna langzaam weg. Of ze het nu willen of niet; ze zijn terug met tien…

 

Als Een Leeuw In Een Kooi

(foto vier)
(foto vier)


Wanneer Gilles de volgende ochtend op zoek is naar de drie kandidaten met de beste toonvastheid, worden Annelies, Eline en Sam door de groep naar voren geschoven. Zij zullen vandaag samen een opdracht doen. De andere zeven trekken naar een natuurpark in de buurt en worden geblinddoekt verspreid over verschillende plaatsen op een dierenverblijf. Voor 3.000 euro hebben ze 90 minuten de tijd om op de rode knop te drukken. Bij het startsignaal gaan de blinddoeken af. Bertrand en Marzena bevinden zich in een ren met twee geiten en een apenkooi, in een hok verderop kijkt een vastgeketende Bouba op een muizenkooi in een kinderzwembad terwijl Robin zich in een kleine kooi bevindt in een ren waar ogenschijnlijk een luipaard op de loer ligt. Davey, Jolien en Hans zijn de enigen die zich vrij over het domein kunnen bewegen. Ze merken al snel op dat de rode knop in een ren met een leeuw te vinden is. Om het beest daar weg te krijgen moeten ze de sleutel tot een leeuwenkooi zien te vinden.

De drie vrije kandidaten dienen hiervoor eerst dierennamen uit een woordpuzzel te schrappen. Met de resterende letters, slagen ze erin om het slot van een materiaalkooi te openen. Om een balletje met een sleutel aan uit een diepe koker te halen met de hulp van vloeistof gaan Marzena en Bertrand over tot het melken van de geiten. Het levert komische beelden op wanneer de geit, die door Marzena de naam Lindsey heeft gekregen, een vloekende Bertrand onder schijt.

Eens de materiaalkooi geopend is, kan Davey – die er tot dusver opnieuw voor spek en bonen leek bij te lopen – een afstandsbediening naar Bouba doorspelen. Hiermee kan de jongste deelnemer aan de hand van bestuurbaar speelgoed de muizenkooi uit het zwembad vissen. Zo weet hij de code tot de leeuwenren te bemachtigen. Ondertussen heeft Robin, die zich nogal als stoorzender opstelt, in de gaten dat zijn kleine kooi helemaal niet op slot zit en dat het beest in zijn ren helemaal geen luipaard is. Hij uit dan ook zijn ergernis wanneer hij de rest vervoegt.

Terwijl Marzena met de hulp van Hans haar (uiterste?) best doet om de geiten te melken, probeert Bertrand een potje met sleutel te bemachtigen uit de apenkooi. Hiervoor moet hij met de aap onderhandelen, wat opnieuw voor hilariteit zorgt wanneer het dier hem steeds te slim af is.

Omdat het vullen van de koker met geitenmelk moeizaam verloopt, besluit de groep het over een andere boeg te gooien. Onder leiding van Robin wordt een hengel gemaakt om de sleutel uit de koker te vissen. Met nog enkele minuten op de teller, slagen de kandidaten er in om alle sloten te openen. De leeuw wordt in zijn kooi gelokt, waarop Robin de ren kan betreden en de rode knop weet in te drukken. Hiermee komt de groepspot op 11.000 euro te staan.

Shosholoza

(foto vier)
(foto vier)


Ondertussen hebben Annelies, Eline en Sam drie uur de tijd gekregen om in de Bethel Memorial Church hun kelen te smeren om de ‘Shosholoza’, een traditioneel Zuid-Afrikaans volkslied, aan te leren. Hun opdracht bestaat eruit om samen met een gospelkoor op te treden en onopgemerkt te blijven voor twee geblinddoekte juryleden. Elk jurylid mag drie personen aanduiden van wie ze de zangcapaciteiten in twijfel trekken. Onderling maken de drie kandidaten uit wie welke geldwaarde krijgt. Sam wordt als sterzanger aangeduid en heeft een waarde van 1.500 euro. Annelies, die twijfelt of ze haar tekst wel kan onthouden, wil voor 1.000 euro gaan en Eline, die dan toch niet zo’n zangtalent blijkt te zijn als vooropgesteld, krijgt een waarde van 500 euro opgespeld. Wie onopgemerkt blijft, verdient het bedrag dat ze zijn toegedeeld. Wie er één keer wordt uitgehaald, verdient niets. Voor wie twee keer op de vingers wordt getikt, zal het bedrag op de borst van de groepspot worden afgetrokken.

De andere kandidaten nemen plaats op de zitbanken in de kerk en mogen van de voorstelling genieten. Tijdens de beoordeling van het eerste jurylid valt alleen Annelies door de mand. Wanneer de tweede man tussen het koor op zoek gaat, heeft de lerares godsdienst zich herpakt, maar is het Eline die geen goede beurt maakt. Alleen Sam, die schitterde als een ware Wiener Sängerknab, wist 1.500 euro aan de pot toe te voegen.

Dubbele Eliminatie

Met een mooie 12.500 euro in de groepspot en een bewogen dag achter de rug, is het weer tijd voor de gevreesde test. De kandidaten krijgen opnieuw 20 meerkeuzevragen over de Mol voorgeschoteld. Deze keer moeten er twee kandidaten het spel verlaten. Presentator Gilles besluit om eerst de resultaten van nieuwkomer Hans te bekijken. De man krijgt een groen scherm te zien en mag zijn avontuur dus verder zetten. Voor Jolien kleurt het scherm rood en houdt het spel dus op. Eline, Marzena en Robin gaan door naar de volgende aflevering. Maar ook voor sfeermaker Bouba is het over-and-out.

Oordeel na aflevering 2

 

Davey lijkt me tijdens de opdrachten veel te lummelen, maar het valt me op dat zowel Annelies als Eline nog geen cent hebben verdiend de voorbije afleveringen. Is ons ‘Moeke’ wel zo onschuldig als ze eruit ziet? Of zal de politie-inspectrice op het eind van deze ‘whodunit’ zelf de dader blijken te zijn? We houden hen nauwlettend in de gaten!

Heb je zelf iets gespot? Laat het ons dan weten of deel je theorie op Wieisdemol.be

 

LEES OOK: Review aflevering 1.