Actrice Evelien Van Hamme schittert in nieuw seizoen van Dertigers: “Ik een BV? Nee, Koen Wauters, dat is een BV”

4871
Evelien Van Hamme had een dubbel gevoel bij de opnames: “Natuurlijk was dit niet de meest fijne manier om te draaien, met al die coronamaatregelen en protocollen. Toch ben ik vooral blij dat we mochten werken.” (foto VRT Maarten De Bouw)© © VRT - Maarten De Bouw
Evelien Van Hamme had een dubbel gevoel bij de opnames: “Natuurlijk was dit niet de meest fijne manier om te draaien, met al die coronamaatregelen en protocollen. Toch ben ik vooral blij dat we mochten werken.” (foto VRT Maarten De Bouw)© © VRT - Maarten De Bouw

De opnames liepen vertraging op, de uitzenddatum werd verschoven, maar nu is het eindelijk zover: Eén laat vanaf maandag het derde seizoen van ‘Dertigers’ zes weken lang los op zijn kijkers. “Ik heb de indruk dat de verwachtingen hooggespannen zijn”, aldus actrice Evelien Van Hamme, die de rol van Tinne speelt.

Pieter, Nora, Tinne, Bart, Alex en Saartje. Zes namen die half Vlaanderen meteen kan linken aan de populaire fictiereeks Dertigers . De vrienden krabbelen in het langverwachte derde seizoen recht na het onverwachte vertrek van Saartje. Zonder veel uitleg verbrak ze haar relatie met Pieter en keerde, onder dwang van Pieters ex An, terug naar Londen. Omdat niemand de ware reden van haar vertrek kent, stuit Saartje natuurlijk op veel onbegrip. Maar ze zal er alles aan doen om haar geheim te bewaren en zo Pieter en zijn zoontje Lucas te beschermen. Ook Tinne kreeg een opdoffer: net nu zij en Bart beslist hadden om uit elkaar te gaan, blijkt ze zwanger te zijn.

Het is nu eindelijk zover. Spannend moment, de start van zo’n nieuw seizoen?

“Dat is altijd spannend, maar nu nog meer omdat het zo’n pittig seizoen was om te draaien. We komen nu veel later op antenne dan gepland. Normaal gezien zouden we in januari al op tv zijn geweest, maar door corona liep alles vertraging op. We hebben er dus lang op moeten wachten, en de kijker ook. Ik hoop nu vooral dat we alle verwachtingen kunnen inlossen. Ik heb de indruk dat die hooggespannen staan. Het leeft wel, Dertigers .”

Had jij eigenlijk ooit gedacht dat het zo’n succes zou zijn? Vóór Dertigers was je een nobele onbekende, nu word je – neem ik aan – vaak herkend en ben je eigenlijk een BV.

“Ik vind mezelf eigenlijk nog altijd geen BV, ook al word ik wel regelmatig herkend en aangesproken met ‘Tinne’. (lacht) Koen Wauters, dat is een BV! Maar dankzij Dertigers is er voor mij wel een nieuwe wereld opengegaan. Ik had voordien nog nooit zo’n grote rol gespeeld, dat alleen al vond ik spannend. Maar toen bleek het ook nog eens zo’n groot succes te zijn. Dat vond ik redelijk heftig. Ik moest mezelf wel wat beschermen van al die prikkels, om niet in overdrive te gaan. Nu vind ik het nog altijd vreemd wanneer mensen om een selfie komen vragen, al viel dat het afgelopen jaar, door de mondmaskerplicht, best mee.”

Ik hoop nu vooral dat we alle verwachtingen kunnen inlossen” – Evelien Van Hamme

In een moeilijk jaar hebben jullie toch nog een seizoen kunnen maken. Hoe kijk je daarop terug? Een moeilijke periode of toch vooral dankbaar dat het kon?

Ik heb een dubbel gevoel. Natuurlijk was dit niet de meest fijne manier om te draaien, met al die coronamaatregelen en protocollen. Er is ook veel herschreven zodat we niet te veel contactscènes hadden. Toch ben ik vooral blij dat we mochten werken. In onze sector was dat niet evident. Ik ben naast Dertigers vooral bezig met schoolvoorstellingen en toneelles, en daar viel helaas veel weg. Zonder Dertigers was het met andere woorden een droevig jaar geweest. Dat was het natuurlijk sowieso wel, maar toch voelde Dertigers voor mij als een lichtpuntje. Die opnameperiode gaf me ook weer energie om door te gaan.

En hoe sta je daar nu in? Betere tijden op komst?

Ik vind dit eigenlijk een moeilijke periode. Ik durf niet meer goed uit te kijken naar nieuwe projecten. Altijd is er een stemmetje in mijn hoofd dat zegt ‘wees maar voorzichtig’ en ‘doe maar niet te enthousiast’. Heel veel perspectief is er nog niet.

Misschien een vierde seizoen van ‘Dertigers’?

Als alles goed gaat, beginnen we binnenkort aan die opnames. Dat zijn wel fijne vooruitzichten natuurlijk. Het is vooral in de theatersector en die van de schoolvoorstellingen dat het lastig blijft. Ik hoop stiekem dat we Dertigers weer kunnen opnemen zoals het vroeger was, al moet ik misschien gewoon blij en tevreden zijn dat ik toch nog kan werken.

‘Dertigers’, vanaf 5 april van maandag tot en met donderdag om 21.25 uur op Eén.