Ontbijtbabbel met Dieter Coppens: “Fijn dat het jaar eindigt met wat meer rust”

Met ‘Restaurant Misverstand’, ‘Down the road’ en ‘Alles in de strijd’ vulde Dieter Coppens het televisiejaar met een flinke dosis entertainment en broodnodige portie warmte. “Het is een behoorlijk druk jaar geweest, en eentje met veel emoties: van verdriet en stress tot pure extase.”

Dieter Coppens strikken voor een interview in de week voor Kerst was nooit een sinecure. De sympathieke tv-presentator was altijd wel druk in de weer voor De Warmste Week , waarvoor hij dagenlang met soep rondreed of vanuit verre windstreken naar Vlaanderen liftte. Maar dit najaar ziet Kerstmis er ten huize van Dieter Coppens wat traditioneler uit. “Voor het eerst in vele jaren ga ik er eens op tijd bij zijn. (lacht) Er zijn een hoop kerstfeestjes geweest waarop ik heel laat en volledig uitgeput aankwam. Dat was dan uiteraard wel voor het goede doel, steeds voor een heel leuk en warm project. Maar dit jaar zijn mijn kerstplannen wat minder groots. Fijn dat het jaar nu iets rustiger eindigt, want ik heb een heel drukke periode achter de rug.”

We hebben je dit jaar gezien in ‘Restaurant Misverstand’, ‘Down the road’ en ‘Alles in de strijd’. Klinkt inderdaad druk.

“Als ik er even op terugblik, was het zeker een drukker jaar dan normaal. Begin 2022 is Restaurant Misverstand op tv gekomen, in mei ben ik naar Thailand vertrokken voor Down the road , daarna ben ik aan de voorbereidingen begonnen van een nieuw seizoen van Restaurant Misverstand . Niet veel later kwam Alles in de strijd er nog bij, wat wel heel spannend was, helemaal uit mijn comfortzone. Maandenlang had ik stress voor die show in Oostende, maar uiteindelijk heb ik enorm genoten van dansje op het podium. Pure extase was dat. Op persoonlijk vlak was het trouwens ook een heftig jaar. Je weet dat mijn vrouw twee jaar geleden ziek is geweest. Als je te maken krijgt met zoiets zwaars, ga je toch anders naar het leven kijken. Ik heb dit jaar meer stilgestaan bij het leven. En dus ook bij het geluk dat ik heb om mooie, waardevolle programma’s te mogen maken. Ik ben daar heel erg dankbaar voor. Ook voor het effect dat sommige programma’s hebben. Zo krijg ik de laatste weken heel wat berichten van artsen en urologen die me vertellen dat Alles in de strijd zo’n grote impact heeft gehad. Dat meer mannen hun prostaat of teelballen laten controleren omdat ze het programma gezien hebben. Daar ben ik fier op.”

Er was dit jaar heel wat te doen rond ‘Down the road’. Komt daar nog een nieuw seizoen van?

“Die knoop is nog niet doorgehakt, maar ik hoop van wel. Er staan nu vijf seizoenen op de teller en er is nog altijd een heel groot publiek dat met veel plezier naar Down the road kijkt. Maar de tegenwind die we hebben gekregen, heeft me toch wel enigszins geraakt. Ik zou niet willen dat de mensen denken dat we het format uitmelken. Daar ben ik heel gevoelig voor. Toch zou het zonde zijn mocht er geen zesde seizoen van Down the road meer gemaakt worden. Het is telkens weer zo’n mooi avontuur, en steeds weer anders. In de heftige tijden waarin we nu leven is zo’n programma balsem voor de ziel. We hebben die positiviteit, mildheid en schoonheid meer dan ooit nodig.”

Ik wens voor 2023 ook wat meer mildheid en warmte in de samenleving”

Mag ik je dan alvast een nieuw seizoen toewensen? Heb je nog andere nieuwjaarswensen?

“Het is een enorm cliché, maar een goede gezondheid is ongelooflijk belangrijk. Ik heb dat nu ook weer gezien met Restaurant Misverstand . Sommige van die mensen met jongdementie zijn niet veel ouder dan ik. Dat is toch schrikken. Als je ziet wat die ziekte doet met mensen, dan weet je hoeveel een goede gezondheid waard is. Ook wat meer mildheid en warmte in de samenleving wens ik voor 2023. Dat iedereen wat meer luistert naar elkaar in plaats van snauwt. De wereld is in 2022 een engere plek geworden. Als mijn dochter van bijna 18 zegt dat ze geen kinderen op deze wereld wil zetten, dan moet ik even slikken. Die heeft wel begrepen dat de wereld er op dit moment niet zo goed voor staat.”

We hebben meer wereldverbeteraars nodig. Meer mensen zoals jij dus, die strijden voor een beter klimaat.

“Een wereldverbeteraar klinkt misschien wat te zwaar – ik wil niet overkomen als een pastoor – maar ik probeer mijn steentje bij te dragen. Ik heb dit jaar mijn eigen bos geplant. Ik ben ook natuurgids, al kom ik daar door mijn drukke agenda zelden aan toe. Maar ik voel wel dat de connectie tussen mens en natuur er bij velen niet meer is. We zijn compleet uit elkaar gegroeid, terwijl wij net een product zijn van de natuur, en leven dankzij de natuur. In Vlaanderen heeft de natuur alle hulp nodig. Wist je dat als iedereen in Vlaanderen 1 vierkante meter van zijn tuin laat verruigen, dat we hoeveelheid natuur dan al verdubbelen? Die boodschap probeer ik uit te dragen. Gazon is op vlak van biodiversiteit waardeloos. Ook probeer ik gemeentes ervan te overtuigen om bermen niet meer te maaien. En mag ik bij deze ook een oproep lanceren om niet meer te sluikstorten? Ik zie nog zoveel zwerfafval liggen, op autostrades, op straat, in bermen. Elk jaar rij ik met een kruiwagen langs de beken in mijn omgeving om blikken, flessen en ander afval op te rapen. Ongelooflijk hoeveel ik dan steeds vind.”

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier