Doe jij ook mee aan ‘Maai mei niet’? Meer plezier voor mens en dier met de tips van groenexpert Angelo Dorny

De eerste editie van ‘Maai mei niet’ was een groot succes. Heel wat deelnemers registreerden zich via de website www.maaimeiniet.be en telden aan het eind van de zomer opvallend meer insecten in hun tuin. Ook dit jaar, vanaf vandaag om precies te zijn, laten we de grasmachine een maandje in het tuinhuis staan. Daar worden wij niet alleen gelukkiger van, maar straks ook al wat vliegt, zweeft en kruipt.

Elke tuin telt

Het concept van de actie is inmiddels duidelijk. Je maait in mei een maand lang je gazon niet of nauwelijks. Dat resulteert in meer bloemen en hoger gras, en meer bloemen en hoger gras, dat betekent meer biodiversiteit. Insecten, vlinders, vogels, maar ook egels, kikkers en alle andere dieren waarmee je jouw tuin deelt halen er voordeel uit. Omdat onze tuinen instaan voor zowat 10 procent van het oppervlak van Vlaanderen kun je dus stellen dat elke tuin telt. Ook die van jou.

Tips om te starten

Wij Vlamingen houden sinds jaar en dag van een strak gazonnetje. Ik begrijp dus goed dat een maand niet maaien in eerste instantie angstwekkend klinkt. Maar eigenlijk is het niet eens zo moeilijk en is bijna iedereen in staat om een stukje van het gazon tijdelijk op te offeren. Begin met stukjes de komende maand niet te maaien. Heb geen schrik dat je hele gazon eraan moet geloven. Heb je een grote tuin, dan kun je in blokken werken, of glooiende lijnen vormen. Je laat het gras dan groeien daar waar je niet vaak passeert. Maak paden en laat de rest onaangeroerd. Of maak cirkels van ongemaaid gras, dat ziet er niet eens slecht uit wanneer alles gaat groeien en bloeien. Wist je trouwens dat lang gras minder snel te kampen krijgt met uitdroging? Moeder Natuur heeft haar zaakjes goed geregeld.

Zaai bloemen in je gazon. Dat lijkt een beetje als vloeken in de kerk, maar toch is het een goed idee

En verder

Zaai bloemen in je gazon. Dat lijkt een beetje als vloeken in de kerk, maar toch is het een goed idee. Ik ga hier de komende tijd klaver en madeliefjes een kans geven. Dat ziet er niet alleen goed uit wanneer alles bloeit, het lokt insecten én creëert zelfs in droge periodes een mooi groen grasperk. Geef ook voorjaarsbloeiende bloembollen een plekje in het gras. Die kunnen in het najaar worden geplant. Denk maar aan narcissen, sneeuwklokjes en krokussen. Die laatste worden in het vroege voorjaar gretig bezocht door hommelkoninginnen.

Wat met kleine tuinen?

Er komt wel eens de vraag hoe je dat hele ‘Maai mei niet’-verhaal toepast in een kleine tuin. Soms is gras louter een middel om van A naar B te geraken. Ook in mijn eigen tuin heeft gras hier vooral een functie als doorgang, een pad. Ik ben hier niet in staat om het kniehoog te laten groeien, hoe graag ik dat ook zou willen. Betekent dat dat je niet voor meer biodiversiteit kunt gaan in de tuin? Neen. Ik ben van mening dat je net door borders aan te leggen met heesters, boompjes, vaste planten, eenjarigen en bloembollen, je het hele jaar rond voor voedzame plekjes kunt zorgen voor insecten. Snoep met andere woorden stukjes gazon weg, en maak plaats voor grotere bloemperken. Dat maakt zo mogelijk nog een groter verschil op langere termijn. En leg een (mini) vijver of waterpartijtje aan in de tuin, dat lokt nog meer dieren. Of maak hoopjes met snoeiafval, daar houden heel wat diertjes zich in schuil. Wees creatief met biodiversiteit, het schuilt echt in kleine veranderingen.

Ook klaar om de grasmachine een maandje vakantie te geven? Mooi zo, meld je aan via de website www.maaimeiniet.be  en bereik veel, door heel weinig te doen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier