Duurzaam schoonmaken: zo doe je het

Altijd en overal over bruikbaar water beschikken – om van te drinken en om onszelf, onze kleren en ons huis weer te laten blinken – het lijkt zo vanzelfsprekend. Toch springen we er best maar wat zuiniger mee om want de watervoorraad is helaas niet onuitputtelijk. Volgende tips helpen je alvast om je waterverbruik bij het schoonmaken en het wassen te verminderen.

Volle wasmachine

De was vertegenwoordigt ongeveer 12 % van het gemiddelde waterverbruik. Door je wasmachine goed te vullen, kan je waterverspilling verminderen. Hoe meer wasgoed je in één keer wast, hoe minder vaak je de machine moet laten draaien (ook goed voor je elektriciteitsfactuur!). Toch is het af te raden de machine te vol te laden, want dat geeft een minder goed resultaat. Even de gebruiksaanwijzing checken, volstaat om de toegelaten hoeveelheid wasgoed voor elk programma  te kennen.

Van properst naar vuilst

Een andere grote waterslokop is de vaat. Zo’n 6 % van het gemiddelde waterverbruik gaat naar de vaat. Om de inhoud van de vaatwasmachine met stromend water af te wassen, is tot 150 liter water nodig. Heb je geen vaatwasser, dan is het aangeraden af te wassen in een afgesloten gootsteen of in een teil. Vul de gootsteen met 2 tot 3 centimeter warm water. Bij het afwassen stijgt het waterniveau immers automatisch. Sorteer de vaat in functie van de graad van vervuiling. Begin met de glazen, de kopjes en de borden, en neem daarna de potten, pannen en het vuile keukengerei. Zo moet je het water in de gootsteen minder vaak vervangen of zelfs helemaal niet. Heb je een vaatwasmachine, dan is het niet nodig de borden van tevoren af te spoelen, het volstaat de grove etensresten gewoon af te schrapen.

De juiste volgorde

Op het eerste gezicht lijkt het moeilijk, maar je kan zelfs water besparen wanneer je de vloeren schoonmaakt met een dweil. Je begint best met eerst te stofzuigen. Hierdoor wordt het grove stof verwijderd en komt het niet in het water terecht, waardoor dat langer gebruikt kan worden. Denk ook na over de volgorde van de kamers die je wil schoonmaken. Begin met het schoonmaken van de properste kamer en doe de vuilste op het laatst. Zo hoef je de inhoud van de emmer minder vaak te verversen. Voor het balkon kan bijvoorbeeld water worden gebruikt dat al licht vervuild is.

160308_karcher_schoonmaaktips_SC4_floor-nozzle-plus_app

Stoom aflaten

Het gebruik van een stoomreiniger zorgt voor een besparing van 80 % water. Immers, uit één liter water haalt zo’n apparaat maar liefst 1700 liter stoom. Afhankelijk van de mate van vervuiling, volstaat deze ene liter voor het schoonmaken van 75 m² vloer. Als je poetst met een emmer en een dweil hebt je voor dezelfde oppervlakte zo’n 5 liter water nodig. Dankzij stoom worden vloeren, maar ook kranen, voegen en douches, schoon zonder gebruik van enig chemisch product. Dankzij de hoge stoomtemperatuur verwijderen deze apparaten ook 99,99 procent van de bacteriën die op huishoudelijke harde oppervlakken voorkomen.

Tijdswinst

Om kranen, bad en douche in de badkamer schoon te maken, laat je tijdens het schrobben best het water niet lopen. Gebruik bij voorkeur een emmer gevuld met een beetje water. Als je telkens na het douchen het vocht van de douchewand en de badkamertegels verwijdert – met een aftrekker of een doek, wat voor jou het makkelijkst werkt – hoef je ook niet zo vaak en niet zo hard te schrobben. Op deze manier wordt kalkafzetting en  schimmelvorming voorkomen. Pure tijdswinst dus!

(bron: Kärcher / foto’s: Kärcher en iStock)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier