Eerste hulp bij slakken: onze tuinexpert Angelo Dorny over 2021, het jaar van de slak

2021 zal naar alle waarschijnlijkheid de geschiedenisboeken ingaan als het jaar van de slak. Iedere tuinier heeft er dit jaar mee te maken gehad. Te vochtig en niet te warm, de perfecte combinatie om slakken de tuin te laten overnemen.

First things first : slakken zijn nuttig. Ik ben zeker dat er nu heel wat mensen achterover vallen. Want wat zegt die Angelo nu weer? I feel you. Maar slakken zijn eigenlijk nuttige dieren. De meeste huisjesslakken zijn opruimers. Ze ruimen dode of zieke plantenresten op en dragen dus bij aan een ecologisch evenwicht. Al heb je daar niet veel aan natuurlijk, als je hele oogst wordt opgegeten.

Slakkenseks

Eén enkele slak legt gemiddeld 400 eitjes, die na 3 weken uitkomen. Na 2 maanden zijn ook die exemplaren al geslachtsrijp en klaar om wederom honderden eitjes te leggen. Een slakkenplaag begint dus vaak al in het vroege voorjaar, maar kan ook in het najaar aanhouden. Je kunt het probleem preventief aanpakken, maar je zult ook curatief moeten ingrijpen.

Nematoden parasiteren slakken

Er zijn producten in de handel te verkrijgen die nematoden of aaltjes bevatten. Je vindt ze meestal in de vorm van een makkelijk te hanteren bus of oplosbare zakjes, gevuld met duizenden aaltjes. Nematoden of aaltjes zijn namelijk met stip de grootste bedreiging voor slakken. Ze parasiteren de beestjes snel, nemen hun eetlust weg en zorgen uiteindelijk voor de dood. Het is een natuurlijke manier om van een slakkenplaag af te geraken. Je giet de aaltjes via een gieter uit over het grondoppervlak waarna ze snel op zoek gaan naar slakken, om daarna te kunnen parasiteren. De nematoden helpen echter wel alleen bij temperaturen vanaf 12 tot 15 °C, dan zijn ze namelijk het actiefst. Begin dus vroeg genoeg met het aanpakken van de plaag, maar houd rekening met het belang van een constante temperatuur. Zolang de aaltjes slakken vinden, blijven ze in leven. Daarna sterven ze bij gebrek aan een gastheer.

Natuurlijke vijanden zijn belangrijk

Naast nematoden – die je overigens niet kunt waarnemen met het blote oog – zijn er ook egels en onder andere vogels die verlekkerd zijn op slakken. De lijster is een actieve slakkenjager, maar ook egels zijn er als de kippen bij om slakken te eten. Creëer daarom een zo goed mogelijke omgeving voor die natuurlijke vijanden. Ze helpen je, zonder dat je het goed beseft, met het onder controle houden van slakkenplagen. Maak beschutte plekjes met takken, waar de egels in kunnen schuilen, of voorzie hier en daar egelhuisjes. Plant besdragende (sier)struiken in je tuin, voer de vogels wanneer ze het nodig hebben en hang nestkastjes op. Wist je trouwens dat kikkers en padden ook af en toe een slak lusten?

Ecologische slakkenkorrels zijn veilig

Gelukkig bestaat er tegenwoordig ook zoiets als ecologische slakkenkorrels. Ze werken erg doeltreffend en zijn niet schadelijk voor andere dieren en de omgeving. In tegenstelling tot de chemische producten die vroeger op de markt werden gebracht, zijn het alleen de slakken die sterven en niet de dieren in en rond je tuin. Ecologische slakkenkorrels bevatten ferrifosfaat, een stof die ook in de natuur voorkomt en de middenkropklier van een slak gaat aantasten. Respecteer echter wel altijd de voorgeschreven dosis. Je hebt bijzonder weinig korrels nodig om het slakkenprobleem aan te pakken.

(Angelo Dorny)

Meer tuintips? Volg mij via @Angelo_Dorny op Instagram.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier