Fit- en gezondexperte Claudia Van Avermaet reikt je zes pijlers aan voor meer zelfvertrouwen

345
Claudia: “Eerlijk communiceren en leven volgens je waarheden waar jij in gelooft maakt je een betrouwbaar mens.”
Claudia: “Eerlijk communiceren en leven volgens je waarheden waar jij in gelooft maakt je een betrouwbaar mens.”

De Amerikaanse psycholoog Nathaniel Branden begon dertig jaar geleden met een onderzoek naar zelfvertrouwen. In zijn boek ‘Six pillars of self-esteem’ formuleert Branden zes levensprincipes voor meer zelfvertrouwen: bewust leven, zelfacceptatie, verantwoordelijkheid, assertiviteit, doelgericht leven en integriteit. Deze pijlers in je leven integreren is net zoals naar de sportschool gaan: het begin is het moeilijkst. Zelfwaardering is dus een levenslang doe-het-zelfproject.

Pijler 1: Bewust Leven

Mensen zijn gewoontedieren: ongeveer 97 procent van je dagelijkse acties worden aangestuurd door je onderbewustzijn. Slechts 3 procent zijn dus bewuste handelingen. Weinig toch? Probeer eens minder op automatische piloot te draaien en bewuster te worden van wat je doet en waarom je het doet.

Schrijf deze pijler ‘bewust leven’ op een post-it en plaats hem waar je hem ’s ochtends onmiddellijk kunt opmerken.

Pijler 2: Zelfacceptatie

Of je nu grijs wordt, of je nu een andere baan zoekt: je zoekt verklaringen of redenen waardoor je jezelf veilig en gesteund kunt voelen. Het is belangrijk dat je accepteert wat er is – zonder extreem optimisme of extreme negativiteit – en dat je gewoon accepteert om vervolgens de nodige stappen te nemen en de situatie voor jezelf aan te passen. Maak jezelf dus niet groter, maar zeker ook niet kleiner dan je bent.

Pijler 3: Zelfverantwoordelijkheid

Jij en jij alleen bent verantwoordelijk voor je leven. Sociale media, groepsdruk of trends hoeven niet te bepalen wat je doet en met wie. Jezelf verantwoordelijk houden voor wat je wel of niet doet leidt tot een grotere eigenwaarde en het verscherpt de basis van je authentieke JIJ.

Pijler 4: Zelfassertiviteit

Assertiviteit is het resultaat van je sterk genoeg voelen om jezelf te laten zien wat je belangrijk vindt en je mannetje te staan, zonder dat je de ander daarmee over jouw grenzen laat gaan of jij over de grenzen van de ander gaat.

Maak een lijstje van je wat je echt wilt en wat je doelen zijn en visualiseer ze”

Onderzoek eens welke waarden jij hebt, waar je voor staat en wat echt belangrijk voor je is, en train jezelf erin om voor jezelf op te komen als er iets gebeurt dat tegen jouw principes ingaat. Wees daarom duidelijk in de dingen waar je voor staat.

Pijler 5: Doelbewust Leven

Jij bent de kapitein van jouw schip, jouw leven en waar je naartoe wil varen. Wat wil je echt? Wat doe je eraan om dat te bereiken?

Zet je krachten in op wat je echt wilt bereiken: een bedrijf beginnen, een gezonder leven, meer bewegen, …

Maak een lijstje van je wat je echt wilt en wat je doelen zijn en visualiseer ze.

Pijler 6: Persoonlijke Integriteit

Dit laatste punt gaat om jouw integriteit, waarbij je de dingen doet waar jij in gelooft en waar jij achter staat, en dus niet de dingen overneemt van iemand anders. Ik denk dat ik deze laatste pijler vooral in de yoga heb geleerd.

Integer zijn, dat zit in de kleinste dingen, zoals bijvoorbeeld liegen over de prijs van je nieuwe broek tegen je partner.

Het zijn telkens kleine gifsteekjes voor je zelfvertrouwen. Eerlijk communiceren en leven volgens je waarheden waar jij in gelooft maakt je een betrouwbaar mens. Het is ook met deze boodschap dat ik mijn mail eindig als ik communiceer ‘sat nam’. De waarheid is mijn identiteit. De waarheid zit in jezelf. Dit mijn mantra voor het leven.

Een vorm van liegen die vooral heel schadelijk is, is destructieve statements over jezelf maken. Jammer genoeg is dat wat de meesten van ons veelvuldig doen. We vertellen onszelf verlammende leugens zoals: ‘Dat kan ik nooit!’ of ‘Ik maak deze vergissing altijd en dat zal ik ook altijd blijven doen!’ of waarschijnlijk de meest frequent gebruikte: ‘Ik ben niet goed genoeg’. Deze zelfdestructieve uitingen verzwakken niet alleen de kracht van je psyche, maar ook per direct de energie van de keelchakra, waar deze negatieve vibraties worden geuit.