Fit & Gezond-experte Claudia Van Avermaet over MCT-olie: “Gezond vet met veel voordelen”

253
“MCT-olie komt met een resem voordelen omdat het op een andere manier in het lichaam wordt opgenomen dan andere vetten.” (foto Stefanie Faveere)
“MCT-olie komt met een resem voordelen omdat het op een andere manier in het lichaam wordt opgenomen dan andere vetten.” (foto Stefanie Faveere)

Je hebt al gehoord van olijfolie, kokosolie en zonnebloemolie maar ken je MCT-olie al? MCT-olie is vloeibare kokosolie en een gezond vet. Het is een bron van middellange vetzuurketens en komt daarom met heel wat voordelen.

Vetten kun je indelen als verzadigde en onverzadigde vetzuren. Maar je kunt ze ook indelen als korte, middellange en lange vetzuurketens. De lengte van de keten wordt bepaald door het aantal atomen. MCT behoort tot de middellange vetzuurketens. Je lichaam verandert deze MCT’s in moleculen die ketonen worden genoemd. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat ketonen helpen bij het verbranden van vet en zorgen voor brandstof aan de hersenen.

De voordelen

1.MCT’s zorgen ervoor dat je lichaam vet gaat verbranden . Je lichaam doet dit door MCT’s om te zetten in een alternatieve vorm van energie, ketonen genoemd. Ze verhogen je stofwisseling en verbranden het vet dat je al hebt.

2.MCT-olie zal zorgen voor een langer gevoel van verzadiging . MCT’s verhogen je ketonen. Deze ketonen onderdrukken ghreline (hongerhormoon) waardoor je een vol gevoel krijgt.

3.Als je MCT-olie gebruikt van hoge kwaliteit kan dit je ketonen veranderen in enkele minuten. Hierdoor krijgen je hersenen een snelle schok van energie en ook mentale helderheid. Het is dus een onmiddellijk bruikbare energie voor de hersenen .

4.Het belangrijkste voordeel van MCT is dat het vermoeidheid tegengaat en je een onmiddellijke boost kan geven en tegelijk ook het herstel bevordert. Ideaal dus voor atleten, zoals fietsers met een hoog uithoudingsvermogen.

5.MCT-olie helpt mee insulinegevoeligheid te verbeteren en bloedglucose stabiel te houden.

6.De olie kan zorgen voor een gunstige en gezonde darmflora .

De werking

MCT-olie gaat anders verteren dan andere vetten. Het wordt vanuit de darmen in de lever opgenomen en hierdoor omzeilt het de opslag als vet. Je lever zet de MCT’s om in ketonen.

Het gebruik

Een goede MCT-olie is geur- en smaakloos. Je kunt het zowel koud als warm gebruiken ter vervanging van andere oliën en vetten. Doordat het vloeibaar is, kun je het ook makkelijk toevoegen aan koffie, thee en smoothies. Start altijd met een lage dosering van MCT om te kijken hoe je lichaam hierop reageert.

MCT-olie kan je trouwens niet alleen in je voeding gebruiken, maar ook op je lichaam. Je kan het gebruiken om je huid te hydrateren. Heb je last van een droge huid, dan kan je dus MCT-olie gebruiken. Maar het helpt ook om je huid op een zachte manier te ontschminken.

MCT vs. kokos

Het grootste deel van kokosolie bestaat uit laurinezuur. We weten sinds kort volgens onderzoek dat dit een langeketen vetzuur is. Daarom is MCT-olie op de markt gekomen: hierdoor kun je de voordelen gebruiken van de middellange ketenvetzuur. Het is dus meestal een extract van kokosolie. MCT-olie kan je vinden in de betere natuurwinkels en op mijn website thepowerloft.me.