Ontbijtbabbel met zanger Frank Vander linden: “Na dertig jaar scheiden zou belachelijk zijn”

2389
Frank Vander Linden over 30 jaar De Mens: “Uiteraard hebben we ook wel ups en downs gekend, maar we zijn altijd blijven optreden. Het vuur is altijd blijven branden.” (foto SB)
Frank Vander Linden over 30 jaar De Mens: “Uiteraard hebben we ook wel ups en downs gekend, maar we zijn altijd blijven optreden. Het vuur is altijd blijven branden.” (foto SB)

Dertig jaar na hun debuutalbum is ‘De Mens’ nog steeds springlevend. Afgelopen vrijdag verscheen de prachtige nieuwe plaat ‘Broers’ en eind deze maand, op 26 maart om precies te zijn, veroveren Frank Vander linden en zijn kompanen de Lotto Arena. “We zijn van plan ons jubileum te vieren met een knal.”

Op weg naar mijn interview met Frank Vander linden, frontman van De Mens, schotelt Radio 1 me Broer voor, de tweede single van het album Broers . Het is De Mens op z’n best en het ultieme bewijs dat er na drie decennia nog geen sleet zit op de succesformule. “Als er één ding is waar ik trots op ben, is dat we in die dertig jaar altijd aan kwaliteitscontrole hebben gedaan. We waren er altijd als de dood voor om middelmatige muziek uit te brengen.”

Dertig jaar De Mens, dat lijkt de ideale gelegenheid om eens terug te blikken.

“Klopt, dat ronde getal verplicht je om stil te staan bij wat er in die tijd allemaal gebeurd is. En ik kan dan alleen maar blij zijn dat we steeds voortgedaan hebben. De normale houdbaarheidsdatum van een band zal een jaar of acht of negen zijn, gok ik. Dat maakt een dertigjarig jubileum wel bijzonder, of toch zeker naar de buitenwereld toe. Voor mij is dit gewoon mijn leven, maar dat getal is natuurlijk wel een reden om te feesten. Dat voel ik ook aan het publiek. Ik denk, of ik hoop, dat ze hun eigen leven ook een beetje kunnen afmeten aan de liedjes die er in de loop der jaren gekomen zijn. Dat is een fijne gedachte, dat we iets hebben betekend voor bepaalde mensen, nog steeds betekenen en zullen betekenen.”

De meeste bands houden het inderdaad zo lang niet vol. Maar ik heb niet het idee dat jullie ooit op de rand van een breuk hebben gestaan.

“Het klinkt misschien wat saai, maar het klopt dat we nooit totaal aan de grond hebben gezeten. Uiteraard hebben we ook wel ups en downs gekend, maar we zijn altijd blijven optreden. Het vuur is altijd blijven branden, zowel bij ons als bij het publiek. Als je er te hard over nadenkt, is dat verbijsterend. Dertig jaar lang, dat zijn verschillende generaties. En we doen er nog een paar bij, want nu is het te laat om te stoppen. Het is zoals in een huwelijk: na dertig jaar scheiden zou belachelijk zijn.”

Het vuur is altijd blijven branden, zowel bij ons als bij het publiek”

Bovendien gaan jullie nog steeds in stijgende lijn. Het nieuwe album Broers is een prachtplaat, en de single Broer het perfecte voorbeeld van hoe jullie als rockband nog steeds kunnen verrassen.

“We hebben inderdaad niet te klagen over de respons en aandacht van het publiek en van de radiostations. Volgens mij is het de truc om met het vorderen van de jaren niet elk jaar met een nieuw album af te komen. In dit geval zit er vier jaar tussen het nieuwe en het vorige album. Maar uiteraard weet je niet van tevoren welk nummer goed zal scoren. Maar als je altijd aan je muziek blijft werken, genoeg materiaal maakt om uit te kiezen en het talent hebt om aan te voelen welke nummers in de smaak zullen vallen, dan kom je al een heel eind. Ik maak me sterk dat we in die dertig jaar tijd 8 op de 10 keer een goede keuze hebben gemaakt. Dat komt natuurlijk ook omdat we veel live spelen. Je voelt dan al vrij snel hoe het publiek reageert op bepaalde nummers.”

Over live spelen gesproken: op 26 maart staan jullie in de Lotto Arena. Spannend?

“Zeer zeker! Dat moet een optreden als geen ander worden. Het zal een soort fandag van De Mens zijn. De ideale gelegenheid voor ons om eens uit te pakken met liedjes uit alle jaren van ons bestaan. Daarnaast nodigen we nog een paar ‘special guests’ uit, zoals Ruben Block en Portland. Dat moet toch een flinke knal geven in de Lotto Arena.”

Is optreden een verslaving voor je? En was het dus afkicken de afgelopen twee jaar?

“Optreden een verslaving? Dat weet ik niet. Is leven een verslaving? Misschien wel. Of toch voor de mensen die graag leven. Kun je verslaafd raken aan applaus? Misschien wel. Maar het is gewoon mijn leven. En even was dat minder vanzelfsprekend, al hebben we ook in coronatijden nog best vaak opgetreden, weliswaar voor een zittend publiek met mondmaskers. Maar straks in de Lotto Arena, zonder belemmeringen, zal alles toch veel meer rock-’n-roll aanvoelen. Het wordt extra hard genieten, voor ons en voor het publiek.”

De Mens 30 jaar Feest!, op 26 maart in Lotto Arena. Info en tickets op www.lotto-arena.be.