Het najaar is de ideale periode om fruitbomen te planten. Vanaf november kun je aan de slag met bomen met een zogenaamde blote wortel. Dat zijn planten die niet in een pot groeien, maar verkocht worden met alleen een wortel of wortelkluit. Alle bladeren zijn dan afgevallen en zowat elke kweker heeft op dat moment een reeks bomen gerooid om te koop aan te bieden.

Fruitbomen met een blote wortel worden verkocht in diverse tuincentra, maar ga vooral eens langs bij een lokale kweker. Daar vind je meestal een ruimere keuze aan variëteiten. De kweker geeft je meteen ook het beste advies. Fruitbomen zijn erg geschikt als je de plaats en ruimte hebt om ze te planten. Heb je maar een beperkte oppervlakte ter beschikking, dan is leifruit erg praktisch.

Tien tips om te starten

1.Ga op zoek naar gezond plantgoed. Bij de kweker hebben ze fruitbomen of leifruit in alle maten en gewichten.

2.Alvorens je de boom plant, is het aangewezen om de wortels van de plant een halfuurtje in een emmer water onder te dompelen. Zo wordt er voldoende water opgenomen en kan de boom een goede start maken.

3.Maak het plantgat iets dieper dan de wortels lang zijn en werk er compost en bodemverbeteraar in onder. Zorg dat het voldoende ruim is om makkelijk te kunnen werken. Beter te groot dan te klein, in dit geval.

4.Klop, nu het plantgat open is, een steunpaal in de grond, tot ze stevig verankerd zit. Zet de paal langs de plek waar de wind het meest inbeukt.

5.Nu er bodemverbeteraar en compost aan het plantgat werd toegevoegd, zit de plant precies goed in de grond. Te hoog planten zal uiteindelijk de wortels uitdrogen, te diep planten is nefast voor de ent en de verdere groei van de boom of struik.

6.Maak het plantgat dicht en druk goed aan met je voet.

7.Geef minstens een emmer water per plant en houd de komende tijd goed in de gaten.

8.Maak de boom met een rubberen boomband vast aan de steunpaal.

9.Verspreid eventueel een laag mulch rond de plant (opgepast, niet tot tegen de stam).

10.Hoe dicht je de bomen of het leifruit tegen de afscheiding met de buur mag planten, is afhankelijk van plek tot plek. Ga langs bij de stad of gemeente en informeer je vooraf goed wat de voorschriften zijn.

Ook besjes kunnen vanaf nu de grond in. Nu planten betekent volgend jaar vaak al een eerste keer oogsten

Lekkere besjes

Ook besjes zoals frambozen, aalbes en blauwe bes kunnen vanaf nu de grond in. Nu planten betekent volgend jaar vaak al een eerste keer oogsten. Hoe je ze plant bepaal je zelf. Je kunt ze willekeurig op een fruitbed zetten, of je zet ze in rijen naast elkaar, waar ze als het ware een haagje zullen vormen. Die laatste methode is aan te raden als je niet over veel plaats beschikt. Je kunt nu planten kiezen met een blote wortel, maar er zijn evengoed ook exemplaren te vinden die in een pot groeien. Maak een plantgat en stop de planten zo diep als ze in de pot zaten of tot wanneer de wortels net onder de grond zitten. Meng compost in het plantgat en geef daarin goed water. Maak terug dicht en druk goed aan. Zet de planten op gemiddeld 30 tot 40 centimeter van elkaar in de rij, zo kun je straks op een makkelijke manier oogsten.

Volg mij op @Angelo_Dorny