Ontbijtbabbel met Gilles De Coster: “Een fervente reiziger? Ik zou graag elk land ter wereld bezoeken”

864
Gilles De Coster: “Ik ga over een paar weken ook gewoon naar Italië, ondanks alle paniek die er nu heerst.” (foto SB)

De jaarlijkse jacht op De Mol is weer begonnen. Volgens presentator Gilles De Coster belooft het weer een uitstekend seizoen te worden, met Griekenland als verrassende arena. “Toch gaan we nooit uit van succes, zelfs niet met zo’n tv-klassieker als De Mol. Elk jaar opnieuw is dit een toelatingsexamen, waarbij we ons publiek moeten verdienen.”

Het is een druilerige dag in Wilrijk, wanneer ik door Gilles De Coster ontvangen word in zijn hippe woning. Maar het slechte weer kan de pret niet drukken. Het ontbijt staat klaar, het koffieapparaat pruttelt en Gilles mag ongebreideld over het nieuwe seizoen van De Mol praten. Nu ja, misschien niet helemaal ongebreideld. “Ik kan je wel al verklappen ik het opnieuw een ijzersterk seizoen vind met een ongelooflijk goede groep. Ik heb er dus vertrouwen in, al weet je nooit hoe zo’n reeks onthaald wordt. Daarom is een nieuw seizoen altijd iets heel speciaals. We werken hier al het grootste deel van een jaar aan en nu wordt het plots publiek bezit.”

De eerste aflevering van elk nieuw seizoen is altijd spraakmakend. Vorig jaar bleek er nog geen Mol te zijn, de kandidaten werden ook een keer levend begraven. Hebben jullie ook dit keer weer iets bijzonders in petto?

Vorig jaar was er inderdaad nog geen Mol, maar als je de trailer hebt gezien, dan weet je dat er nu wel al een Mol gekozen was, die bovendien ruim op voorhand in actie is geschoten. Dat is dus het omgekeerde van vorig seizoen. Dat klinkt vrij cryptisch, maar je zal vanavond ontdekken waarom. Uiteraard proberen we elk seizoen een verrassende start te nemen. Je moet mensen meteen meezuigen in zo’n verhaal. Dat hoeft niet altijd spectaculair te zijn, zoals toen elke kandidaat levend begraven werd, maar het moet wel een weerhaak hebben.

De Mol is niet enkel een zoektocht naar de saboteur, maar ook een reisverhaal.

Naast de kandidaten en de proeven is de bestemming altijd een cruciaal element. En na al die verre reizen kozen jullie nu voor Griekenland.

Klopt. Mijn eerste reeks van De Mol, die in Argentinië, was eigenlijk geschreven voor Griekenland. Maar omdat we pas later in het jaar konden gaan draaien, en dus rekening moesten houden met het weer, is het uiteindelijk Argentinië geworden. Griekenland zat dus al heel lang in ons hoofd, omdat het zo veel te bieden heeft en zo verrassend is. Het is een ongelooflijk gul land, met enorm veel geschiedenis en cultuur, maar ook met fantastische landschappen. Griekenland is veel meer dan die witte huisjes met blauwe daken in Santorini, waar we overigens ver weg van blijven. Ik was echt verwonderd over de schoonheid en diversiteit die we voorgeschoteld kregen. De bestemming is inderdaad een belangrijk onderdeel van De Mol. Het is de geur en de kleur van onze reeks. De Mol is niet enkel een zoektocht naar de saboteur, maar ook een reisverhaal. Als kijker moet je mee op reis willen en een leuke roadtrip willen maken met de kandidaten.

Ik neem aan dat jullie nu al brainstormen over een nieuw seizoen en een nieuwe bestemming. Ben je niet bang dat zo’n coronavirus roet in het eten kan gooien?

Zouden we er niet van profiteren om hier het enige coronavrije interview van de week van te maken (lacht)? Ik heb het er al mee gehad. Ik ga over een paar weken ook gewoon naar Italië, ondanks alle paniek die er nu heerst. De wereld is in een kramp geschoten en mensen worden onterecht bang gemaakt. Het lijkt wel de Apocalyps.

Je bent zelf een fervent reiziger. Wat staat er nog op je bucketlist?

Eigenlijk zou ik graag elk land ter wereld bezoeken. Hoeveel zijn er dat, een kleine tweehonderd? Je kunt me over werkelijk elk land enthousiast maken. Vanaf het moment dat ik van het vliegtuig stap en de geur van een bepaalde plaats ontdek, ben ik in de zevende hemel. Het enige probleem is tijd vinden om te reizen. De Mol slorpt heel veel tijd op en daarnaast heb ik nog een voetbalprogramma waar ik elke week, van eind juli tot eind mei, aan werk. Maar om even op je vraag te antwoorden: momenteel staan Japan, Costa Rica, Canada en Brazilië bovenaan de bucketlist. Daar mag je me nu onmiddellijk naar toe sturen.

Laatste vraag: hoe ziet jouw ideale weekend eruit?

Dat begint met een lange loopsessie, gevolgd door een lang ontbijt. Verder hou ik wel van familiebezoekjes of etentjes met vrienden. Samen zijn met mensen die ik graag heb. Of gewoon wat tijd thuis doorbrengen. Dat klinkt natuurlijk niet zo spectaculair als parachutespringen en mountainbiken, maar het is de waarheid.

De Mol, vanaf vanavond elke zondagavond om 19.55 uur op VIER.